Kotimaa Politiikka

Yle-veroa vaaditaan kansalaisaloitteella kumottavaksi

Yleisradion Iso Paja. Kuva Wikimedia Commons.

Vasta kannatusilmoituksia keräämään siirtynyt kansalaisaloite vaatii Yle-veroa kumottavaksi.

Kansalaisaloitteella vaaditaan, että eduskunnan on ryhdyttävä toimenpiteisiin Yle-veron lakkauttamiseksi. Juuri kannatusilmoituksia keräämään siirtynyt kansalaisaloite ehdottaa, että jatkossa Yleisradio voi hankkia rahoituksensa esimerkiksi maksukortilla ja/tai mainoksilla. Kun Yle-vero lopetetaan, veroaste laskee ja suomalaisille jää palkasta enemmän rahaa käteen.

Kansalaisaloitteen laatijat perustelevat aloitetta muun muassa sillä, että Yle-vero tulee suomalaisille kohtuuttoman kalliiksi. Yle-vero voi olla yksityisille 163 euroa ja yhteisöille jopa 3 000 euroa.

Laatijoiden mukaan Yle lähettää heikkoa ohjelmistoa, eikä lompakolla äänestäminen ole mahdollista. Ylen vuoksi kaupalliset maakunta- ja paikallismediat joutuvat kamppailemaan yhä kovemmin selviytymisestään, ja monet maakuntamediat jo ilmaisseet huolensa Yleisradion huolestuttavasta asemasta.

Yleisradio ei ole myöskään poliittisesti sitoutumaton. Yleisradiota johtaa poliittisesti valittu hallintoneuvosto, ja aloitteen laatijoiden mukaan on kohtuutonta, että ihmiset joutuvat maksamaan veroa siitä hyvästä, että Yleisradio julkaisee poliittisesti väritettyjä uutisia.

Aloitteen ovat panneet vireille Mauri Peltokangas Kaustiselta, Aleksi Hernesniemi Oulusta, Miika Tynkkynen Oulusta, Antti-Matti Salminen Lopelta, Juha Karjalainen Helsingistä sekä Ano Turtiainen Juvalta.

Jos kansalaisaloite saa 5.10.2019 mennessä vähintään 50 000 kannatusilmoitusta, se etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Kansalaisaloite Yle-vero on kumottava.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit