Kolumnit

Yle: ”Yhdysvaltain ulkoministeriön kovin ja kokenein johto erosi” – mutta mistä on todellisuudessa kyse?

Yle uutisoi torstaina, että Yhdysvaltain ulkoministeriön korkeat virkamiehet ovat eronneet ulkoministeriön palveluksesta. Yle kirjoittaa artikkelissaan, että osa eroista on ”tullut täysin puskista,” ja että ”kyse on suurimmasta yhtäaikaisesta irtisanoutumisesta miesmuistiin.”
Yle raportoi

Yle kertoo, että ”iso osa keskeisintä ja kokeneinta virkamiesjohtoa jättää ulkoministeriön osana massiivista Trumpin aikakauden joukkopakoa.”

”Osa eroista on lehden mukaan tullut täysin puskista,” ja ”kyse on suurimmasta yhtäaikaisesta irtisanoutumisesta miesmuistiin,” Yle raportoi.

Yle viittaa uutistoimisto Reutersiin, jonka mukaan ”vielä on epäselvää onko kyse ’normaalista vallanvaihdosta’ vai protestista.”

”Uutistoimisto AP kertoo ulkoministeriön vahvistaneen, että osa lähtijöistä on irtisanoutunut henkilökohtaisista syistä ja osa on eläköitynyt,” jatkaa Yle raportointiaan.

Seuraavaksi Yle viittaa uutistoimisto AP:hen ja kertoo sen raportoineen, että ”kukaan ei ole myöntänyt lähtemisensä liittyvän suoraan Trumpiin, mutta moni diplomaatti on kertonut huolestaan, että jotkin Trumpin ulkopolitiikkaan liittyvistä lausunnoista saattaisivat olla ristiriidassa heidän käsitystensä kanssa. ”

Mutta mistä on todellisuudessa kyse?

Uutistoimisto CNN kirjoittaa artikkelissaan torstaina, että ”kaikille kyseessä oleville korkeille viranhaltijoille, Patrick Kennedylle, Joyce Ann Barrille, Michele Bondille ja lähettiläs Gebtry Smithille oli lähetetty Valkoisesta talosta kirje jossa oli kerrottu, että heidän palveluksiaan ei enää tarvita”.

CNN:n mukaan kyse on normaalista vallan vaihtumiseen liittyvästä ”talon siivouksesta.”

Kaikki neljä virkailijaa – jotka palvelivat viroissa, joihin vain presidentti voi nimittää viranhaltijan – toimittivat eronpyyntönsä perinteitä noudattaen uuden hallinnon aloittaessa, kirjoittaa CNN ja jatkaa, että Valkoisesta talosta myös ilmoitettiin, että kaikkien eronpyynnöt on hyväksytty.

CNN:n mukaan, Valkoinen talo yleensä vallan vaihtuessa pyytää näissä asemissa olevia virkailijoita jatkamaan tehtävissään muutaman kuukauden, kunnes heidän seuraajansa ovat varmistuneet.

”Kaikki vihjailut siitä, että nämä neljä henkilöä olisivat ’ottaneet lopputilin’, ovat paikkansa pitämättömiä,” vanhempi valtion hallinnon virkamies sanoi CNN:n mukaan. ”Nämä ihmiset ovat uskollisia ministerille, presidentille sekä valtion hallinnolle.”

”Tässä ei todellakaan ole minkäänlaista yritystä olla epäkunnioittava presidenttiä kohtaan. Henkilöt eivät tässä ole ottamassa lopputiliä  ja pakenemassa inhon vallassa. Tässä on kyseessä Valkoisen talon siivous,” lainaa CNN vanhempaa virkamiestä.

Sitten on yhteenvedon aika.

Yleisradion julkisen palvelun toiminta rahoitetaan valtion televisio- ja radiorahaston varoista. Talousarvio vuodelle 2017 on 507 948 000 euroa. Rahastoon tehtävä siirto rahoitetaan yleisradioverolla, ja vuonna 2017 luonnollisten henkilöiden yleisradioveron suuruus on 70 – 143 euroa tuloista riippuen.


Yle: Lehti: Yhdysvaltain ulkoministeriön kovin ja kokenein johto erosi
CNN: Trump administration asks top State Department officials to leave

Muokattu 27.1 11:34 : maininta Yleisradion budjetista

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa