Kotimaa

Ylen rahoituksesta ja tehtävistä yhteisymmärrys

Työryhmä esittää muutoksia mm. Ylen rahoitukseen, hallintoneuvoston asemaan ja riippumattomilta tuottajilta tehtäviin ohjelmaostoihin. Lisäksi työryhmä ehdottaa toimia media-alan yhteistyön lisäämiseksi.


Työryhmä ei esitä muutoksia nykyiseen Ylen rahoitusjärjestelmään. Näin ollen Yle-vero säilyy.

Työryhmä esittää, että Yleisradio Oy:n rahoitukseen ei tehtäisi indeksitarkistusta vuosille 2017 – 2019. Indeksitarkistuksen jäädytys on perusteltu ottaen huomioon valtiontalouden yleinen tilanne. Eduskuntaryhmät arvioivat kuitenkin syksyllä 2018 taloustilannetta ja mahdollisuuksia toteuttaa vuoden 2019 indeksikorotus. Työryhmä ehdottaa, että vuodesta 2020 lähtien palataan normaaliin indeksimenettelyyn. Näin Ylen rahoituksessa on sovittu seitsemän vuoden näköala.

Lisäksi työryhmä esittää, että Yleisradio Oy:n rahoituksen tulee olla valtiontalouden kehysten ulkopuolella. Yleisradio Oy:n riippumattomuuden turvaamiseksi on perusteltua, että julkisen palvelun vero ei sisälly valtiontalouden kehyksiin.

Hallintoneuvoston asemaa vahvistetaan

Työryhmä esittää, että hallintoneuvoston asemaa vahvistetaan siten, että se jatkossa päättää Ylen strategiasta. Lisäksi säädetään pysyvästä asiantuntijakuulemismenettelystä.

Hallintoneuvosto voi kuulla valitsemiaan asiantuntijoita kun se päättää yhtiön strategiasta ja kun se antaa eduskunnalle vuosikertomuksen julkisten palvelun toteutumisesta. Asiantuntijoiden tulee arvioida mm. Yleisradion onnistumista julkisen palvelun tuottajana sekä sen toiminnan vaikutuksia viestintämarkkinoiden kokonaisuuteen.

Lisäksi työryhmä esittää, että jokaisen poliittisen puolueen, joka on saanut eduskuntavaaleissa vähintään kolme kansanedustajapaikkaa, tulee olla edustettuna hallintoneuvostossa.

Työryhmä esittää, että Yleisradio Oy:n tehtäviä täydennetään siten, että niihin kuuluisi sananvapauden, korkeatasoisen journalismin ja median monimuotoisuuden edistäminen. Näiden tavoitteiden edistämiseksi Ylen tulisi pyrkiä yhteistyöhön muiden tiedotusvälineiden kanssa siltä osin kuin se on kilpailuoikeuden, valtiontukisääntelyn ja tekijänoikeuksien näkökulmasta mahdollista. Yhteistyön tulee hyödyttää molempia osapuolia.

Työryhmä esittää, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan erityisiä tehtäviä tarkennetaan siten, että Ylen tehtävänä olisi tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta. Kyseinen tehtävä korvaisi nykyisen tehtävän, jonka mukaan Ylen tulee tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta.

Perussuomalaiset kansanedustajat: Yleisradion uudistus sanahelinää

Monikulttuurisuuden tukemisen poistaminen muuttamalla sanamuotoja on yhtä tyhjän kanssa ja kertoo vain haluttomuudesta luoda poliittista väriä kantamatonta tiedonvälitystä. Tämä hyvin kyseenalainen ideologinen tavoite säilyy edelleen Ylen lainsäädännössä ja toiminnassa, kun monikulttuurisuus korvataan ”kulttuurisella moninaisuudella”.

Lue Perussuomalaisten tiedote tästä.

Asiasta uutisoi Valtioneuvosto

Toimitus
16.6.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa