Kotimaa Rikos

Toimittajalle syyte oululaisen maahanmuuttokriitikon solvaamisesta

Kuva Pixabay.
Ylelle kirjoittava toimittaja sai syytteen oululaisen maahanmuuttokriitikon ja kaupunginvaltuutetun solvaamisesta.

Oululainen kaupunginvaltuutettu ja maahanmuuttokriitikko Junes Lokka kertoo Facebook-sivullaan, että Ylelle kirjoittavaa toimittaja Johanna Vehkoota vastaan on nostettu syyte hänen solvattuaan Lokkaa rasistiksi ja natsipelleksi.

Junes Lokan mukaan Johanna Vehkoo kirjoitti 3.11.2016 seuraavasti:

Vähän asiaa suomalaisista natsipelleistä. Minun piti tänään esiintyä Rosan ja Saaran kanssa Rovaniemellä kirjakaupassa ja sitten vetää Hatun Feministinen kiroiluiltama paikallisessa baarissa. No, tulin kipeäksi, enkä päässyt lähtemään, joten Rosa ja Saara joutuivat ottamaan vastaan minulle tarkoitetun vastaanottopartion.

Tunnettu rasisti Junes Lokka ja Suomen Sisun pohjoissuomalainen aktiivi Tuukka Kuru saivat tietää minun olevan tulossa Rovaniemelle, joten he päättivät väijyttää minut. Aikomus oli esiintyä salanimillä ja ”haastatella” minua videolle ja ylipäätään häiriköidä.

Natsit olivat jutelleet suunnitelmastaan julkisesti Youtubessa, joten sain asiasta vihiä etukäteen. Niinpä kirjakaupassa oli Rosan ja Saaran turvana neljä vartijaa ja yksi siviiliasuinen poliisi.

Mukava tietää, että tällaiset tapaukset otetaan tosissaan.

Junes Lokka teki tuolloin Johanna Vehkoon kirjoituksen vuoksi rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Alla oleva teksti on lainaus Lokan tekemästä rikosilmoituksesta.

Faktantarkistaja Johanna Vehkoo tässä siis kutsuu minua natsipelleksi ja natsiksi, vaikken kuulu mihinkään kansallissosialistiseen järjestöön enkä kannata kansallissosialismia enkä liioin ole pelle. Natsiksi kutsuminen koetaan yleisesti loukkaavana nimityksenä.

Hän kutsuu minua vastaanottopartioksi. En ole vastaanottopartio.

Lisäksi hän kutsuu minua rasistiksi ja rasistiksi kutsuminen on kunnianloukkaus (ks. ennakkotapaus Helsingin käräjäoikeus 3.7.2014, Helsingin poliisin ilmoitus 8010/R/0053479/12)-

Hän väittää minun yrittäneen väijyttää hänet, eikä tämä väite pidä mitenkään paikkaansa. Hän väittää, että olisin esiintynyt valenimellä ja että tarkoitukseni olisi ollut häiriköidä. Tämä, kuten koko hänen kirjoituksensa, on puhdas valhe.

Hän yrittää saada minut näyttämään vaaralliselta henkilöltä ja siten vahingoittamaan mainettani. Hän on toimittaja ja faktantarkistaja Yleisradiolla ja väärinkäyttää asemaansa.

Kirjakaupassa oli kolme vartijaa ja kaksi poliisia poliisin haalareissa toisin kuin hän väittää. Poliisit kutsuttiin paikalle aivan turhaan, ja tämäkin on luultavasti rikos, jonka nimikettä en tiedä. Asiaa voi tiedustella Lapin poliisilta, tapahtuma-aika on 2.11. klo 17.30-18.00 Rovaniemellä. Partion kutsui paikalle käsittääkseni facebook-päivityksessä mainittu Rosa Meriläinen. Päivityksessä mainitun Saaran sukunimi on Särmä.

Vaadin Johanna Vehkoolle rangaistusta ja pyydän poliisia tiedottamaan esitutkinnasta esitutkintalain mukaisesti.

Kaupunginvaltuutettu Lokka kertoi tänään saaneensa tiedon, että hänen tekemänsä rikosilmoitus on johtanut kunnianloukkaussyytteeseen Johanna Vehkoota vastaan.

Johanna Vehkoo on suomalainen tutkiva toimittaja ja tietokirjailija. Hän on yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista. Vehkoo on tutkinut journalismin faktantarkistusta Washington DC:n Wilson Centerissä ja laatujournalismia Oxfordin Reuters Institutessa.

Vehkoo on myös julkisen sanan neuvoston jäsen kaudella 2016–18 ja toiminut muun muassa Ylen Faktabaarissa, joka kuvailee olevansa ”verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu.”

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa