Kolumnit

Ylen toimittajat ja satu afganistanilaisesta taksikuskista

Kuva Jeremy Thompson / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

 

Ylen toimittajat Eero Mäntymaa ja Hanna Eskonen kertoivat jutussaan 9 vuotta Suomessa asustelleesta afgaanista, ”Ahmadista”, joka karkotettiin lähtömaahansa väkivaltatuomion takia. Ylen toimittajien mukaan Ahmadin saaman tuomion merkitystä on liioiteltu: ”Ahmadin kohtaloksi koitui syyllistyminen pahoinpitelyyn, josta annettiin tuomioksi sakkorangaistus”.

Jo jutun otsikko pyrkii kerjäämään sääliä: ”Suomi karkotti Afganistaniin taksikuskin, jolla oli lapsi, opiskelupaikka ja työ – yhä pienemmät rikkeet kelpaavat karkottamisen perusteeksi.

Toimittajat ovat saaneet juttuun vähättelevän lausunnon myös Ahmadin asianajajalta.

– Yksi sakkojuttu on saanut kohtuuttomat mittasuhteet, Ahmadin asianajaja totea Ylen jutun mukaan.

Mitä oikeasti on Ylen aivopesun takana?

Ahmadin tytärpuoli antaa Facebookissa tapauksen taustoista tyystin toisenlaista tietoa. Kyse ei hänen mukaansa ole suinkaan mistään pienestä ”sakkojutusta”.

– Vai niin… ei todellakaan ole kyse yhdestä ’sakkojutusta’. Tämä kyseinen henkilö on entinen isäpuoleni ja lapsi kuvassa minun 5- vuotias pikkusiskoni. Jo ennen pahoinpitelyä hän uhkasi koko perhettä, toinen pikkusiskoni ja minä elimme pelossa hänen asuessaan kotonamme ja hän uhkasi lyödä meitäkin monta kertaa, tytär kirjoittaa.

Ahmad oli tytön mukaan väkivaltainen ja ilkeä.

– Hän oli pahansuopa, väkivaltainen ja sairas henkilö. Yhtenä päivänä hän löi äitiäni (hänen ex-vaimoaan) kasvoihin samalla kun piti 1-vuotiasta lasta sylissään. Pikkusiskoni on kokenut HELVETIN kun häntä on pakotettu tapaamaan isäänsä turvakodilla, itkenyt kaksi tuntia menemättä huoneeseen kunnes tapaaminen päättyi ajan loputtua, joka kerta, tyttö kirjoittaa.

Ahmad oli uhkaillut perhettään jo vuosia ja uhannut kaapata tytön pikkusiskon Iraniin.

– Hän ei ole koskaan kunnon isä ollut lapselle, eikä hän lapsesta oikeasti edes välitä. 4 vuotta hän on uhkaillut koko perhettämme, sanonut mm. ’Sinulla on kolme lasta joista kaikki tulevat kärsimään’, uhannut myös viedä pikkusiskoni Iraniin jotta ’emme koskaan näkisi häntä’, hän kertoo.

Ahmad on saanut jo aiemmin useita karkotuspäätöksiä, ja perhe on joutunut taistelemaan vuosia päästäkseen afgaanista eroon.

– Hän on saanut useita karkotuspäätöksiä ja olemme taistelleet vuosia jotta pääsisimme hänestä eroon ja että tämä helvetti loppuisi, tyttö kirjoittaa.

Tyttö on helpottunut, että vuosien piina on vihdoinkin ohi ja afgaani on poistettu maasta.

– Tässä tapauksessa migri on viimeinkin tehnyt oikean päätöksen ja se mikä on uskomatonta, on että näin ei ole tapahtunut jo aiemmin, hän kertoo.

Yle, ne faktat, faktat ja faktat. Vai onko niin, ettei niillä ole niin väliä, kunhan satu on Ylen agendan mukainen?

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit