Eurooppa Politiikka

Ylivoimainen enemmistö Ruotsin muslimeista kannattaa sosiaalidemokraatteja

Stefan Löfven (S). Kuva Olaf Kosinsky / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DE

Göteborgin yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet 2000-luvun äänestyskäyttäytymistä Ruotsissa.

Kristityksi tutkimuksessa luokiteltiin henkilöt, jotka ilmoittivat käyvänsä vähintään kerran kuussa kirkossa. Muslimeiksi luokiteltiin sellaiset, jotka ilmoittivat olevansa muslimeita.

Tutkijat havaitsivat, että yksi viidestä kristitystä on äänestänyt kristillisdemokraatteja vuosien 2006 ja 2018 välisenä aikana. Yleistä tasoa harvemmin kristityt äänestivät sosiaalidemokraatteja, ruotsidemokraatteja ja vasemmistoa.

Muslimit puolestaan äänestivät laajassa mittakaavassa sosialisteja: Allahin palvojista 66 prosenttia äänesti sosiaalidemokraatteja.

Tutkimuksen taustalta löytyy professori Henrik Ekengren Oscarsson, joka sanoo, että muslimien äänestyskäyttäytymisestä Ruotsissa on aiemmin ollut vain hyvin vähän tietoa. Tällä saralla tutkimus on erityisen haasteellista, koska monet Ruotsissa asuvat muslimit eivät puhu ruotsia.

– Tälle ryhmälle on erittäin vaikeaa lähettää ruotsinkielisiä kyselyjä. Tilastollisen merkittävyyden takaamiseksi vaaditaan paljon kyselyjä.

Professori uskoo, että tutkimustulos edustaa vain sitä muslimiryhmää, joka on sen verran integroitunut ruotsalaiseen yhteiskuntaan että kykenee vastaamaan kyselyn.

– Se edustaa muslimiksi identifioituvaa ryhmää joka on riittävän integroitunut voidakseen vastata tällaiseen kyselyyn. Joten tässä on valtava aliedustus. Saamme tulokset vain 1,5-2 prosentilta niistä, jotka identifioivat itsensä muslimiksi.

Professorin mukaan alhainen tulos johtuu siitä, että vain alle puolet Ruotsin muslimeista ymmärtää ruotsia tarpeeksi vastatakseen kyselyihin.

Lähde Nyheter Idag.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit