Kolumnit

Ylös, ulos ja lenkille!

Maila-Katriina pukeutuu heti herättyään ja kupin mustaa kenialaista kahvia juotuaan värikkäimpään huiviinsa ja kesäkolttuunsa ennen kuin lähtee tavanomaiselle aamukävelylleen. Kaunis keväinen aamu Helsingissä, Suomen monikulttuurin kehdossa. Kas, mutta siinähän jo rappukäytävässä mainoksia jakava afgaanipoika tervehtii ja tarjoutuu saattamaan Maila-Katriinaa rappusia pitkin. Hän kuitenkin naurahtaa kepeästi ja kieltäytyy kunniasta, koska kykenee liikkumaan omin avuin vallan mainiosti, ja jotta poika saa jatkaa rauhassa työtään.

Kuinka kohtelias ja reipas herrasmies. Hänestä tulee varmasti ennen pitkää lakimies tai lääkäri.

Maila-Katriina astuu ulkoilmaan ja hengittää täysin siemauksin raikasta kevätilmaa. Heti kadunkulmassa onkin jo tuttu vietnamilaisnainen myymässä sanomalehtiä. Hän antaa ilmaisen irtonumeron, koska he ovat Maila-Katriinan kanssa jo vanhastaan hyvän päivän tuttuja. Nainen asuu vain kahden korttelin päässä. Maila-Katriina kiittää vietnamiksi ja jatkaa matkaansa.

Keväinen pieni tuulenvire saa Maila-Katriinan hameenhelman liehumaan. Hän ottaa hieman ryhdikkäämmän asennon ja antaa kauan kaivatun auringonvalon kylpeä kasvoillaan. Ihanaa asua monikulttuurisessa Suomessa! Vastaan tulee riksaansa tarmokkaasti polkeva ja iloisesti tervehtivä sekä hymyilevä bangladeshilaisnuorukainen, jolla on asustuksestaan päätellen vasta naimisiin mennyt pariskunta kyydissään. Pari ottaa selfieitä itsestään ja hykertelee lopputulokselle.

Maila-Katriinalla on myös ruokatarvikkeiden haku käsillä ja heti seuraavan käännöksen takana onkin vihannestori. Burundilaisnainen, jonka jaloissa pyörii kolme alle kouluikäistä ja reipasta tenavaa, myy kojussaan tuoreita ja raikkaita kaalinkeriä, porkkanoita, kurkkuja, bataatteja sekä kikherneitä. Maila-Katriina valitsee tarjoamasta haluamansa artikkelit ja maksaa naiselle 24 Burundin frangia. Nainen kumartaa arvokkaasti ja toivottaa Maila-Katriinalle kirundiksi hyvää päivänjatkoa sekä Jumalan siunausta.

Maila-Katriina jatkaa matkaansa tyytyväisenä löydöksiinsä. Vihannestori ei tosin ole koskaan tuottanut pienintäkään pettymystä, sillä tuoreita elintarvikkeita on aina tarjolla heti aamuvarhaisesta saakka. Maila-Katriina muistaa, että kirjastoon piti tänään tulla hänen ennakkoon pyytämänsä filosofian maisteri Minttu-Himmelmiina Järvinen-M’begin uutuus ja kirjoittajansa pro graduun pohjautuva teos naisen seksuaalimoraalista 1700-luvun Firenzessä.

Maila-Katriina päättää lepuuttaa jalkojaan sen verran, että suuntaa bussipysäkille. Eipä aikaakaan, kun paikalle saapuu atomikellon tarkkuudella pirteän ja miellyttävän somalimiehen kuljettama linja-auto. Mies painaa vaivattomasti ajoneuvon kojelautaan sijoitettua nappia ja ovi aukeaa. Maila-Katriina pääsee näin ollen ongelmitta kipuamaan sisään.

Määränpäässä hän tarjoaa matkasta n. 30 Somalian šillinkiä. Kuljettaja suhtautuu maksutapahtumaan rennon ymmärtäväisesti ja hyväksyy ainoastaan puolet, jotta Maila-Katriinalle jäisi varmasti tarpeeksi rahaa myös paluumatkaa varten. Onhan hän itse 14-tuntisessa työvuorossa vielä pitkään molempiin suuntiin.

Kirjastolla chileläinen siivoojatar on juuri pyyhkimässä likaisia kengänjälkiä eteisaulasta ja havaittuaan Maila-Katriinan saapuvan kohti ulko-ovea, tämä hylkää hetkeäkään epäröimättä moppinsa ja rientää iloisesti avaamaan hänelle oven.

Maila-Katriina kiittää saamastaan kohtelusta espanjaksi ja sujauttaa pari pesoa tippiä silkkaa hyväntekeväisyyttään. Hänen tilaamansa kirja löytyy vaivatta, koska pilkuntarkkaa järjestystä pitää yllä kymmenkunta nuorta, virkeää ja elinvoimaista turkkilaispoikaa.

Päivä jatkuu jotakuinkin samaa rataa. Illan tuntien lukunautinto on täten taattu.

Maila-Katriinan ei tarvitse mennä tänään(kään) minkään valtakunnan ansiotöihin, koska elämä monikulttuurisessa Suomessa on niin i-h-a-n-a-a. Kaikille avarakatseisille ja moniarvoisille ihmisille on myönnetty valtioneuvoston päätöksellä vapaaherran tai -herrattaren arvo, jonka turvin kyseiset merkkihenkilöt saavat vain ja ainoastaan nauttia liberaalilla ja humaanilla maahanmuuttopolitiikalla, kuten EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten maiden tarveharkinnasta luopumalla saavutetusta esimerkinomaisesta luomuksestaan.

Täydellisestä yhteiskunnasta™.

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset