Eurooppa

Yön pimeydessä – äärivasemmisto sai aikaan kaaosta Berliinissä

Kuvituskuva. Äärivasemmistolaisten mielenosoitus Berliinissä 1. toukokuuta 2019. Kuva Shutterstock.

Tiistaita vasten yöllä pimensivät talonvaltaajat korttelin Berliinin Friedrichshainissa. Rigaer Strassen, Liebigstrassen ja Zellestrassen katulampuista revittiin sähköjohdot. Samalla alueelle tuli täydellinen sähkökatkos.

Asialla olivat tavanomaiseen tapaan äärivasemmistolaiset ”kaootit”. Yön pimeydessä rakennettiin barrikadeja, mellakoitiin ja hajotettiin paikkoja. Dorfplatzin aukiolla sytytettiin tulipalo.

Tapahtumat alkoivat puolen yön maissa. Silminnäkijä havaitsi kerrostalon ulkoseinän saaneen uuden värityksen.

Poliisin tullessa paikalta pakeni noin 20 henkilöä, eräät naamioituneina. Pian ilmoitti toinen silminnäkijä, että Liebigstrassen ja Rigaer Strassen varrella töhrittiin seiniä ja maalattiin iskulauseita. Kadunkulmauksessa oli tulipesäkkeitä. Autoja tuhottiin. Lopulta tekijät livistivät kerrostalon suojiin. Palokunta sammutti pesäkkeet.

Poliisi tyhjensi koko Rigaer Strassen, joka saatiin kulkukelpoiseksi muutamassa tunnissa. Virkavalta sai kuulla kunniansa ja vastaanottaa lievää väkivaltaa. Tapahtumat ovat tutkinnassa.

Berliinissä ollaan kummissaan Rigaer Strassen seudun toistuvista mellakoista. Poliisi joutuu selvittämään jatkuvasti rötöstelyä ja rikoksia. Rakennukset ovat vuosikausien valtausten jäljiltä surkeassa kunnossa.

Tulevana viikonloppuna odotetaan lisää mellakointia alueella. Silloin tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Liebigstrassen varrella alkoi talonvaltausliike.

Lähde Berliner Zeitung.

  • 122
    Shares