Kotimaa Politiikka Uutiset

Yrityskysely: Vahva suomen kielen taito ei ole työpaikan saannin edellytys

Kuva: Pexels

Kyselyn perusteella kielten osaamistarpeet vaihtelevat yrityksissä voimakkaasti henkilöstön aseman mukaan. Johdolta ja ylemmiltä toimihenkilöiltä odotetaan selvästi vahvempaa kielitaitoa kuin työntekijöiltä. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 13 prosenttia odottaa työntekijöiltä ja 42 prosenttia johdolta äidinkielen tasoista suomen osaamista. EK selvitti yritysten kielitaitotarpeita osana toukokuun osaamispaneeli -yrityskyselyä.

”Enemmistö yrityksistä ei edellytä miltään työntekijäryhmältä äidinkielen tasoista suomen osaamista. Yritys- ja tehtäväkohtaista vaihtelua on varmasti, mutta suurimmasta osasta kyselyyn vastanneista yrityksistä löytyy tehtäviä työntekijätasolta johtoon, joihin ei edellytetä äidinkielen tasoista suomea,” sanoo EK:n asiantuntija Mikko Vieltojärvi.

Työnhakijoiden puutteellinen suomen kielen osaaminen on ollut rekrytoinnin esteenä viimeisen kuuden kuukauden aikana suhteellisen harvalle yritykselle. Ainoastaan vajaalle kolmelle prosentille vastanneista yrityksistä puutteellinen suomen kielen taito on rekrytoinnin este lähes aina. Alle 30 prosenttia yrityksistä vastasi, ettei niillä ollut lainkaan kokemuksia puutteellisesta suomen kielen taidosta rekrytoinnin esteenä.

”Kyselyn tuloksista on nähtävillä, että hakijoiden puutteellinen suomen kielen taito on joissain tapauksissa este työllistymiselle. Maahanmuuttajille tarvitaan saavutettavampaa ja vaikuttavampaa tarjontaa suomen opiskeluun”, Vieltojärvi toteaa.

Suomalaisten työnhakijoiden vieraiden kielten taito vastaa pitkälti yritysten odotuksia ja tarpeita. Alle prosentti yrityksistä vastasi, että hakijoiden puutteellinen vieraiden kielten taito on ollut lähes aina este rekrytoinnille. Lähes puolet vastasi, ettei puutteellinen vieraiden kielten taito ole ollut este rekrytoinnille. Noin 60 prosentissa vastanneista yrityksistä työntekijätasolla ei tarvitse osata vieraita kieliä, kun puolestaan johto- ja ylemmissä toimihenkilötehtävissä yli 85 prosenttia edellyttää vieraiden kielten taitoa.

”Suomalaisten kielitaito vastaa isossa kuvassa hyvin yritysten yleisimpiin tarpeisiin. Nuorten kielivalintojen yksipuolistuminen herättää kuitenkin huolta. Kansainvälistyvillä yrityksillä on jatkossakin tarvetta myös muita kieliä kuin englantia osaaville työntekijöille. Mitä monipuolisempiin ja vaativampiin tehtäviin työelämässä tähtää, sitä tärkeämpää myös vieraiden kielten osaaminen on,” Vieltojärvi sanoo.

Yritysten kielitaitotarpeita selvitettiin osana kyselyä yritysten osaamistarpeista ja rekrytointivaikeuksista. Vastaajina oli yhteensä 608 yritystä, ja tulokset on painotettu vastaamaan EK:n jäsenkenttää. Kyselyn tiedot kerättiin 9.5.-27.5.2022 välisenä aikana.

Kyselyn tulokset.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK

46 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Niin, eikös joku valopää ehdottanut että suomalaisten tulee opetella kaikki maailman kielet, niin ei tule mitään kommunikaatiokatkoksia. Reseptit uusitaan Sanskriitin kiellä, hampurilaiset myydän Retroromaanien omalla versiolla, ja kekbabletut saa takuuvarmasti Irakin murteella joka on lähtöisin Afganistanista. Mobutun tuomat Volt kuonat kuitataan sanomalla jotain heidän kiellään. Ja vanhustenhoidosta huolehtii Kiinalainen impye yhdessä somalialaisen klaanipäällikön tyttären kanssa. Da vot mutta huva tule, Mina good tekemän tyo. Äkätsy käkätsy dirlandaa, ulilii ulilii kaput das herre gyyd, min talare bra puorre päive, vity etä mene huvin. Sina rassisti jos ei bonimaj näin huva kielitaito..

Kata

👍😄

ike

No itse myös vähän ymmärrän muitakin kieliä. Olen myös sitä mieltä että tekeekö Suomi jonkinlaisen palveluksen ihmisille siinä että englanti on pääkieli. Kyllä opetusbudjetissa voisi olla pieni osa myös esim venäjänkielen, samoin ranskan ja saksan opetukselle. Käsittääkseni kaikki jotka noita haluaisivat opetella eivät siihen saa mahdollisuutta. Kai tuo kiinakin olisi jonkinlainen mahdollisuus maailman ymmärtämiseen ja jopa kaupalliseen toimintaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Kyllä ja espanjaa opiskelee moni nuori.Ruotsin kieli vapaaehtoiseksi!
Suomi ei ole helppoa koska yhä vielä vävyni saattaa sanoa:”Per****n parrrtitiivi”!😄Mutta puhuu ymmärrettävästi helppoja lauseita.
Hieno homma!😊👍

John Quiman

Ruotsin pakollisuus on suuri haitta suomalaisetn kielipaletille. Jää paljon hyviä ja hyödyllisiä kieliä oppimatta kunnolla tai oppimatta kokonaan, kun on ruotsinkielisen eliitin lahjomalla pakottama pakkoruotsi taakkana. Se on Suomelle taloudellisesti haitallista.

Pitää muistaa, että monien kielten kohdalla on niin, että ne pitäisi aloittaa nuorena, jotta oppisi hyvin ja ääntäminenkin tulisi hyväksi. Jos halutaan tehdä kauppaa moniin maihin, on eduksi, jos löytyy osaajia moniin kieliin ja niiden kielten kulttuureihin. Vain sillä tavalla saa todella hyvät kontaktit. Ei pelkällä englannilla pääse kaikkialla kunnolla sisälle verkostoihin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Lieväasteinen

Venäjän kieli on jo last season. Ns. venäläinen kulttuuri myös. Puškin on imperialisti, Dostojevski fasistiortodoksi… Todellinen ”venäläinen kulttuuri” näkyy nyt hyvin Ukrainassa.

John Quiman

Eräs vanhemman puoleinen veteraani sanoi venäjän kielestä, että vihollisen kieli on hyvä osata. Oli kuulemma pelastanut henkensä sen avulla useamman kerran.

Lieväasteinen

En minä varsinaista sotaa tarkoittanut, vaan sitä, että todennäköisimmin ne jää sinne rautaesiriipun (nyt toiselta puolelta) taakse kymmeniksi vuosiksi mätänemään ja taantumaan Kiinan takapajulaksi ja vasallivaltioksi tai ylipäätään Pohjois-Korean tasolle. Eli ennusteet on joko huonoja tai vielä huonompia. Ukrainan taidosta olisi enemmän hyötyä.

Ilkka Forsten

Tämänhetkisen tilanteen valossa venäjän kieli on epäilemättä jäämässä vähemmälle, mutta toisaalta ei kielen osaaminen tarkoita sen kulttuurin omimista . Minä osaan muutaman sanan Italiaa ja jos olen käymässä sielläpäin poiketen pizzalle, ja heitän ovelta jokusen sanan sikäläisten kielellä, niin he ovat melkein halaamassa. Ei minusta koskaan tule italialaista, mutta ei se lyhyeksikään jäävä kielitaito ainakaan haittaa ketään.

Muistan ikäni kun yritin Norjassa käydessäni sanoa ravintolassa tilaamani ruoka-annoksen nimen sikäläisittäin. Toki tiesin etten osaa painottaa sanaa oikein, mutta se mitä sitten lopulta sanoin, oli ilmeisen hauskaa koska tarjoilija purskahti nauramaan ja ei meinannut tulla loppua millään. En vieläkään tiedä mitä sanoin, mutta tuloksesta päätellen ihan poskelleen meni, ja samalla se sulatti jään väliltämme. Ei siis kannata välittää vaikka joku lause tai lauseen osa ei olisikaan oikein, tärkeintä on kommunikaation synnyttämä rentous.

John Quiman

Hyvä, juuri noin.

Kata

Juu ”ma come sta sua moglie” tehoaa aina kun pizzeria-Gino Gravatto alkaa höpsöttelemään. 😀

juha II

Suuryritykset ajavat globalisti-kommunistien ja EU:n etuja, johon kuuluu saumattomana osana monikulttuurisuus. Eli Euroopan valkoisen alkuperäisen korkeasti koulutetun väestön kansanmurhaaminen alikehittyneistä maista tulevilla alikehittyneillä ihmisillä, jotka suistavat ja tuhoavat länsimaiset kristityt yhteiskunnat islamilla.

Koska valkoinen rotu on liian älykästä ja vaatii korkeata elintasoa, jonka se työmoraalillaan pystuyy hankkimaan sekä on näin vaikeasti hallittavaa primitiivisellä väkivaltaisella hallinnolla NWO Uusi Maailmanjärjestys. On heidät sekoitettava muitten rotujen kanssa tai todennäköisemmin muslimien ja afrikkalaisten murhaamina, jota hallinto ja polpo tukee kaikilla toimillaan.

Kun tämä Kalergi suunnitelma on toteutunut Eurooppa on Afrikka ja loppu onkin yhtä saastaa, jota EI ainutkaan korkealle sivistynyt ja henkevä yhteiskunta pidä sisällään!!!

Maippi

Kielet ovat synteettisiä tai analyyttisiä. Joissain kielissä on enemmän päätteitä; joissain enemmän prepositioita, joilla ilmaistaan asioiden suhteita. Suomen äänne-kirjain-vastaavuuden takia suomea on helppo oppia, ja siksi suomalaiset lapsetkin usein lukevat ja kirjoittavat 5-vuotiaana, mikä on harvinaista monen muun kielen suhteen. Suomen ääntäminen on myös harvinaisen helppoa. Mutta jokainen kieli pitää oppia sanastoineen! Täydellinen kielen hallinta vie ihmisiän.

Ilkka Forsten

Onneksi maailmassa on kolmenlaisia ihmisiä, niitä jotka osaa laskea ja niitä jotka ei osaa.

Eka Kettunen

English: dog, dogs

Swedish: En hund, hunden, Två hundar, hundarna.

German: Ein Hund, zwei Hunde. den Hund, einen Hund, dem Hund, einem Hund, des Hundes, eines Hundes, den Hunden, der Hunden.

Finnish: Koira, koiran, koiraa, koirassa, koirasta, koiraan, koiralla, koiralta, koiralle, koirana, koiraksi, koiratta, koirineen, koirin, koirasi, koirani, koiransa, koiramme, koiranne, koiraani, koiraasi, koiraansa, koiraamme, koiraanne, koirassani, koirassasi, koirassansa, koirassamme, koirassanne, koirastani, koirastasi, koirastansa, koirastamme, koirastanne, koirallani, koirallasi, koirallansa, koirallamme, koirallanne, koiranani, koiranasi, koiranansa, koiranamme, koirananne, koirakseni, koiraksesi, koiraksensa, koiraksemme, koiraksenne, koirattani, koirattasi, koirattansa, koirattamme, koirattanne, koirineni, koirinesi, koirinensa, koirinemme, koirinenne, koirakaan, koirankaan, koiraakaan, koirassakaan, koirastakaan, koiraankaan, koirallakaan, koiraltakaan, koirallekaan, koiranakaan, koiraksikaan, koirattakaan, koirineenkaan, koirinkaan, koirako, koiranko, koiraako, koirassako, koirastako, koiraanko, koirallako, koiraltako, koiralleko, koiranako, koiraksiko, koirattako, koirineenko, koirinko, koirasikaan, koiranikaan, koiransakaan, koirammekaan, koirannekaan, koiraanikaan, koiraasikaan, koiraansakaan, koiraammekaan, koiraannekaan, koirassanikaan, koirassasikaan, koirassansakaan, koirassammekaan, koirassannekaan, koirastanikaan, koirastasikaan, koirastansakaan, koirastammekaan, koirastannekaan, koirallanikaan, koirallasikaan, koirallansakaan, koirallammekaan, koirallannekaan, koirananikaan, koiranasikaan, koiranansakaan, koiranammekaan, koiranannekaan, koiraksenikaan, koiraksesikaan, koiraksensakaan, koiraksemmekaan, koiraksennekaan, koirattanikaan, koirattasikaan, koirattansakaan, koirattammekaan, koirattannekaan, koirinenikaan, koirinesikaan, koirinensakaan, koirinemmekaan, koirinennekaan, koirasiko, koiraniko, koiransako, koirammeko, koiranneko, koiraaniko, koiraasiko, koiraansako, koiraammeko, koiraanneko, koirassaniko, koirassasiko, koirassansako, koirassammeko, koirassanneko, koirastaniko, koirastasiko, koirastansako, koirastammeko, koirastanneko, koirallaniko, koirallasiko, koirallansako, koirallammeko, koirallanneko, koirananiko, koiranasiko, koiranansako, koiranammeko, koirananneko, koirakseniko, koiraksesiko, koiraksensako, koiraksemmeko, koiraksenneko, koirattaniko, koirattasiko, koirattansako, koirattammeko, koirattanneko, koirineniko, koirinesiko, koirinensako, koirinemmeko, koirinenneko, koirasikaanko, koiranikaanko, koiransakaanko, koirammekaanko, koirannekaanko, koiraanikaanko, koiraasikaanko, koiraansakaanko, koiraammekaanko, koiraannekaanko, koirassanikaanko, koirassasikaanko, koirassansakaanko, koirassammekaanko, koirassannekaanko, koirastanikaanko, koirastasikaanko, koirastansakaanko, koirastammekaanko, koirastannekaanko, koirallanikaanko, koirallasikaanko, koirallansakaanko, koirallammekaanko, koirallannekaanko, koirananikaanko, koiranasikaanko, koiranansakaanko, koiranammekaanko, koiranannekaanko, koiraksenikaanko, koiraksesikaanko, koiraksensakaanko, koiraksemmekaanko, koiraksennekaanko, koirattanikaanko, koirattasikaanko, koirattansakaanko, koirattammekaanko, koirattannekaanko, koirinenikaanko, koirinesikaanko, koirinensakaanko, koirinemmekaanko, koirinennekaanko, koirasikokaan, koiranikokaan, koiransakokaan, koirammekokaan, koirannekokaan, koiraanikokaan, koiraasikokaan, koiraansakokaan, koiraammekokaan, koiraannekokaan, koirassanikokaan, koirassasikokaan, koirassansakokaan, koirassammekokaan, koirassannekokaan, koirastanikokaan, koirastasikokaan, koirastansakokaan, koirastammekokaan, koirastannekokaan, koirallanikokaan, koirallasikokaan, koirallansakokaan, koirallammekokaan, koirallannekokaan, koirananikokaan, koiranasikokaan, koiranansakokaan, koiranammekokaan, koiranannekokaan, koiraksenikokaan, koiraksesikokaan, koiraksensakokaan, koiraksemmekokaan, koiraksennekokaan, koirattanikokaan, koirattasikokaan, koirattansakokaan, koirattammekokaan, koirattannekokaan, koirinenikokaan, koirinesikokaan, koirinensakokaan, koirinemmekokaan, koirinennekokaan.

Lieväasteinen

Mutta toisaalta:

The spruce is on fire. = Kuusi palaa.
The spruce returns. = Kuusi palaa.
The number six is on fire. = Kuusi palaa.
The number six returns. = Kuusi palaa.
Six of them are on fire. = Kuusi palaa.
Six of them return. = Kuusi palaa.
Your moon is on fire. = Kuusi palaa.
Your moon returns. = Kuusi palaa.
Six pieces = Kuusi palaa

Ilkka Forsten

Raiskaus = Riisilehmä. Siitin = Meripurkki. Smör mamma, julsex kommer till backa = Voi Äiti, Joulukuusi palaa.

jep

Onko tähän koira haudattuna?

Ilkka Forsten

Da.

Ilkka Forsten

Miten helppoa onkaan oppia vieraita kieliä ? Sotamies Kokko, kokoa kokoon koko kokko, koko kokkoko ? Koko kokko.. Selitä tämä jollekin ählystanilaiselle niin että hän pysyy edes puoli minuuttia kärryillä.

Tuumailija

Väliin pitää laittaa ….akka kokkoon, koko akkako, koko akka kokkoon… niin alkaisi kulostamaan tutummalta itämaan tietäjän korvissa.

Jukka

Mites tämän käskyn jummartaa ahmetti: kun lakkaa satamasta, hae lakkaa satamasta.

Ilkka Forsten

Silloin aloin ryyppäämään kun pullossa luki ALKO, sitten päätin lopettaa kun pullossa luki että LAKKAA.

Jukka

Suomi on helppo kieli!

Kata

👍😊

Tämä on kyllä huomattu

Eikä oikeestaan mikään muukaan taito, jos ei taida suomea kunnolla.

Lieväasteinen

Ei olekaan edellytys, koska äidinkieliset suomalaiset osaavat suomea joka tapauksessa mamuja paremmin. Pelkkä suomen osaaminen jopa äidinkielenä ei ole muutenkaan työpaikan saannin edellytys. Tarvitaan paljon muitakin asioita.

Tuumailija

Notkea selkä ja pitkä kieli, ohitusväri myös auttaa.

Lieväasteinen

Tuskin yksityisellä sektorilla, mutta julkisella kyllä. Julkisella sektorilla on niille myös kiintiöitä ja ohituskaistoja.

Tuumailija

Yksityisellä toimii nuo kaksi ensimmäistä, koska niitä odotetaan, toki kalakaveruus painaa siellä enempi valinnoissa.

Ilkka Forsten

Kyllä, nyyhkytarina vainottuna olosta.

Heikkolahjaiset päättäjämme

Tämä koulujen kielivalinta on ollut yksi asia joka ei lakkaa hämmästyttämästä minua.

Englantia opetetaan ensimmäisenä vieraana kielenä. Joo-o, onhan se vieras kieli. Engannilla matkustelee ja osteskelee mutta varsinainen valtakieli se ei ole.

Sitten meille tuputetaan toisena kielenä ruotsia. Perustellen että sitä puhutaan niin monessa maassa. Ai jaa… Tietääkseni ruotsia ei puhuta kuin Ruotsissa. Suomessakin puhutaan muumi-ruotsia jota esim. ruotsalaiset eivät ymärrä. Joten, miksi suomen lisäksi opettaa toista kieltä jota ei puhuta kuin maassa jonka alusmaa me aikoinaan olimme.

Miksei toinen ulkomaalainen kieli voisi olla saksa. Se on busines-kieli. Sillä tehdään kauppaa ja sillä myydään tuotteitamme.Sitäpaitsi, Saksa on ollut Suomelle hyvä kauppakumppani kautta aikain. Ja Saksassa vieläkin muistetaan meidän yhteistyä sodan vuosina.

Meidän päättäjät taitaa olla vähän tyhmiä kun ne luulee että suomalaiset haluaa volvon liukuhihnalle töihin. Että se on suomalaisten käsitys ”ulkomaita”.

Ilkka Forsten

Saksa, Ranska, Englanti ja mahdollisesti Espanjan kieli tai Portugalin vastaava, niillä selviää lähes missä tahansa.

Maippi

Suomen kielen opettajina kouluissa ja kursseilla toimii paljon äidinkieleltään vieraskielisiä. Heillä on usein hyvinkin puutteellinen suomen kielen taito. Opiskelijat valittavat, että kouluttaja ei osaa itsekään suomea ja maamme kulttuurin tietämys on kapea. Samaan aikaan on työttöminä paljon suomalaisia korkeakoulutettuja…

Tuumailija

Siinä se kompa onkin, kun tehdään mamusta ilmainen tulkki, koska tämä itsekkään ei taida suomenkieltä ja ymmärrä asioiden käsitteitä.
Tuossa eräs marokkolainen oli ns. vapaaehtoinen tulkki, joka käänsi ja puhtaaksikirjoitti turvapaikkoja hakevien perusteluja yms. virkamiehille. Oli vain liian suoria käännöksiä, sellaisia jotka olisivat torpanneet haun kalkkiviivoille, joten ”velvoitettiin” (lue: uhkailtiin) kirjoittamaan uudelleen positiivisemmassa muodossa ts. väärentämään, jotta hakemukset voitaisiin hyväksyä helpommin.
Taasen kortistossa on paljonkin sellaisia, joiden taitoja voitaisiin käyttää tulkkitehtävissä, mutta kun ”kalliita”. Silti tulkkipalvelut ovat yksi suurimpia menoeriä ”tuki”palveluissa.

Lieväasteinen

En tiedä, onko tsadin urbaanilegenda, mutta eräältä potilaalta amputoitiin kuulemma tulkkausvirheen takia väärä jalka.

Ilkka Forsten

Arabimaissa tulkkausvirheen takia amputoitaan pää. Tai sitten yllättää kivisade, joka on itse asiassa hyvin paikallinen ilmiö. Sitä ei tapaa euroopan puolella vaikka ilmastohätätila on tuonut kaiken huonon maamme haitaksi.Ilmaston huomattava LÄMPENEMINEN tuo meille jo ensiviikolla yöpakkasia, joten on syytä kaivaa esille hyvin pientä vaatetusta hellettä hillitsemään.

Ehkä muistat kuinka vihreät vastustivat ydinvoimaa Fukushiman pössähdyksen jälkeen, sanomalla että koska tahansa vaarallinen maanjäristys ja sitä seuraava tsunami saattaa tulla myöskin itämerellä.. Montako on tullut viimeisen viiden miljoonan vuoden aikana, sitä emme saa tietää, sillä vihreille riittää todisteeksi kaikesta mittaushistoria, joka on suoraan sanottuna pelkkä silmänräpäys maapallon historiassa. Tuohon olemmattoman lyhyeen aikaan vetoamalla mikä tahansa on nyt olevinaan maailmanlopun enne.

Villamyssy päässä ja rukkaset kädessä tässä vietämme superkuumaa kesää, ja on todella ihme jos vakavilta nestehukkaan liittyviltä ongelmilta vältytään. Lajien katoaminen on huolestuttava ilmiö. Hyttysten määrä on pienempi kuin viimevuonna tähän aikaan, ehkä nekin kärsivät tästä helteestä ?

Lieväasteinen

Joo, ilmasto vain jatkaa ”lämpenemistään”. Ennustetaan kylmää kesää ja huonoa satoa. Koko pohjoisella pallonpuoliskolla, paitsi Yhdysvaltain itäosissa ja Etelä-Euroopassa, on anomaalisen kylmää. Kauko-Idässä on jopa 10 asteen verran tavanomaista kylmempää. Ihan Orwellin mukaan mennään: vapaus on orjuutta, valhe on totta, paha on hyvää, kylmä on kuumaa…

Kata

👍

Kata

Tässä juurikin lähdössä ulkoilemaan.Samat kuteet kuin syyskuun lopulla.On se hitokseen lämmenny tää maalima.😨
Ai niin kuulin että ensin kylmeneekin kuiten silleen mutta kohta…🤡😥

Tuumailija

Itsellä ei vaihdu kuin takki ja pipa vuodenaikojen mukaan, mihinkäs muuhun köyhällä olisi varaa (eivät ole ”merkkituotteita” kuten abidas, kine tms.).
Oikeat vaatteet kestävät sekä sopivat useampaan vuodenaikaan, ei tarvitse olla teknisiä hulabalookuituja joille ei käy kuin oma kallis 300ml pesuaine ja 30 asteen pesulämpö.

Kata

Totta näin on.Kuten sanonta on ”Mä pirän turkkiliiviä mettumaarihin asti ja kohta taas mettumaarilta”… 😀

Lapsenlapsia vähän kummastutti kun kerroin että lenkkihousuni ovat vuodelta 1995…joskus tehtiin kestävää vaatetusta.

Ilkka Forsten

Paitsi että ennen tehtiin kaikki esineet kestämään, ne olivat myöskin esteettisesti kauniita. Meillä on vielä jossain laatikon pohjalla minun Isoäitini uutena ostamat sakset. Ne on kaiverrettu ja niklattu vuonna kivi ja nappi, kuten sanonta kuuluu, ja saksien muotoilu on hieno. Ei mitään nopeasti tuotettua rihkamaa. Koukeroita riittää, ja silti kaikki on siroa ja samalla kestävää sekä toimivaa. Ne sakset on ostettu joskus 1800 luvun lopulla, tai 1900 luvun alkuvuosina. Yhäkin ne on olemassa, ja niillä voi leikata paperia, kangasta tai mitä tahansa. ( No ei sentään peltiä. )

Apropoo, tuosta tulikin mieleeni sanonta, ” leikkaa kuin vilperin sakset pas**aa, ” joka jättää minut hämmennyksen valtaan koska en tiedä leikkaako ne silloin hyvin vai huonosti. Mitä arvelet ?

Kata

Totta,vanhat esineet ovat todella kauniita kuin myös vanhat rakennukset kun vertaa nyky-lasitus-tötteröihin,samaa joka puolella.Ja kummat kestää aikaa..?
Hahahaha kukahan Vilperi on kokeillut..varmaan riippuu ummetuksen kestosta. 😀

John Quiman

Johtuu siitä, että harvempi haluaa maksaa laadusta ja esineiden tai rakennusten kauneudesta.

Kata

Näin on tänä päivänä.