Kotimaa Rikos

Alaikäisiä poikia seksuaalisesti hyväksikäyttänyt afgaani saattaa istua lähes 3 vuoden vankeustuomiostaan vain 5 kuukautta

Kuva Pixabay.

Raskaista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista 2 vuodeksi 10 kuukaudeksi vankeuteen tuomittu afgaani saattaa päästä valvottuun koevapauteen oltuaan vain 5 kuukautta vapautensa menettäneenä.

Lokakuun alussa Lapin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1998 syntyneen Nematollah Nazarin 2 vuodeksi 10 kuukaudeksi vankeuteen. Tuomio tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta sekä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhreina olivat kaksi poikaa, iältään 13 ja 14 vuotta.

Afgaani viekotteli lapsia internetissä. Toisen pojista Nazari tapasi asunnollaan Rovaniemellä ja oli anaaliyhdynnässä tämän kanssa. Muualla Suomessa asuvan pojan kanssa rikos jäi internetissä suoritetun viekottelun tasolle.

Nazari valitti tuomiostaan ja vangitsemisestaan hovioikeuteen. Afgaani vaati, että tuomio muutetaan ehdolliseksi ja hänet päästetään välittömästi vapaaksi. Mies väitti, että koska hän on ollut vapautensa menettäneenä, hän ei ole tosiasiassa pystynyt hakemaan muutosta tuomioon. Miehen mielestä ”vangitseminen on muutoinkin kohtuutonta ja vastoin suhteellisuusperiaatetta”.

Syyttäjä vaati valituksen hylkäämistä, sillä vangitseminen ei ole ollut millään lailla kohtuutonta.

Rovaniemen hovioikeus antoi päätöksensä vangitsemisesta marraskuun alussa. Hovioikeus hylkäsi valituksen, sillä Nazari joka tapauksessa voi päästä ehdonalaiseen kärsittyään tuomiosta kolmanneksen eli alle yhden vuoden. Kaiken lisäksi Nazari voisi päästä valvottuun koevapauteen puoli vuotta ennen ehdonalaisen alkamista. Näinollen afgaanin tuomioksi alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista muodostuisi vain vähän yli 5 kuukautta vankeutta.

Vangittuna pitäminen ei hovioikeuden mukaan muutoinkaan ole suhteellisuusperiaatteen vastaista.

Ennen käräjäoikeuden tuomion julistamista Nazari oli vangittuna kaksi kuukautta, mikä aika huomioidaan myös lopullista vankeustuomion pituutta laskettaessa.

Lähteet Rovaniemen hovioikeuden tuomio, Kansalainen.

Tarkennettu hovioikeuteen tehtyjä valituksia 14.2 klo 10:40

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa