Eurooppa Maahanmuutto

Bosnialaiset Balkanin pakolaisreitin varrella asuvat pelkäävät poistua kodeistaan – ”Se on armeija”

Kuva Nicolas Raymond / Flickr / CC BY 2.0

Slovenian rajan läheisyydessä asuvat bosnialaiset ovat aivan uuden tilanteen edessä. He joutuvat päivittäin painimaan kolmansien maiden pakolaisten aiheuttamien ongelmien kanssa, sillä heidän asuinpaikkansa sijaitsee keskellä Balkanin vilkasta reittiä, jota pitkin pakolaiset pyrkivät vauraaseen Länteen.

Kroatialainen Vecernji on tehnyt laajan reportaasin pakolaisten aiheuttamista ongelmista, joiden kanssa Bosnia-Hertzegovinassa sijaitsevan Goran alueen asukkaat joutuvat painiskelemaan päivittäin.

Asukkaat ovat järkyttyneitä eivätkä tiedä, mitä heidän tulisi tehdä. Alueesta on tullut kuin ”Villi länsi”, sillä ennen niin rauhallinen paikka on keskellä Balkanin siirtolaisreittiä, jonka kautta kolmannen maailman ihmiset pyrkivät Länteen.

– Viikonlopun aikana asuntooni on murtauduttu kolmesti. Pelkään aina, mitä sieltä löytyy, eräs asukas kertoo.

– Minun täytyy koputtaa oman asuntoni ovelle. Jätän oven lukitsematta, koska poliisi neuvoi niin. Muuten ne rikkoisivat taas ikkunan, joten näin on järkevämpää. Laitoin teipin palan oveen, ja se oli hävinnyt, asukas jatkaa.

– Se on armeija. Vain nuoria, 20-30 -vuotiaita miehiä. Ei yhtään naista tai vanhusta. Vain miehiä. Ne liikkuvat 30 ihmisen ryhmissä, toinen asukas kertoo.

– Olemme järkyttyneitä. Emme oikein tiedä, kuinka meidän tulisi suhtautua nähdessämme niitä. Tähän saakka suurin ongelmamme oli naapurin koira, joka haukkui jatkuvasti. Olemme eläneet tähän saakka rauhallista elämää. Nyt pelkäämme poistua kotoa, koska emme voi olla varmoja, mikä meitä odottaa palattuamme, sama asukas valittaa.

Vaikka useat Balkanin siirtolaisreitin varrella olevista maista ovatkin vahvistaneet rajavalvontaansa, alueella on säiden lämmettyä liikehdintää. Pelkästään Bosniassa tuhannet laittomat siirtolaiset viettivät talven.

Bosnian turvallisuusministeri Dragan Mektić varoitti maaliskuussa, että ainakin 70 000 laitonta siirtolaista odottaa Balkanilla – pääosin Kreikassa – kevään saapumista jatkaakseen vaellustaan syvemmälle Euroopan unioniin.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit