Eurooppa Maahanmuutto

EU-sisäministerien kokous Luxemburgissa ei löytänyt yhteistä säveltä siirtolaisten jakamiseen EU-maihin

Kuva Shutterstock.

Välimereltä poimittujen siirtolaisten jakamiseksi EU-maihin ei löydetty tiistaina yhteistä ratkaisua EU-sisäministerien kokouksessa Luxemburgissa.

Saksa, Ranska, Italia ja Malta eivät saaneet muiden EU-maiden tukea ehdottamalleen siirtolaisten uudelleensijoitusjärjestelmälle.

Maltan sisäministeri Michael Farrugia kutsui aiemmin Saksan, Ranskan ja Italian keskustelemaan Välimeren siirtolaiskriisistä ja laatimaan uusia menetelmiä, kuinka toimia Libyasta Välimeren yli rantautuvien siirtolaisten tapauksessa. Kaksi viikkoa sitten pidetyssä kokouksessa mukana oli myös EU-puheenjohtajamaa Suomen sisäministeri Maria Ohisalo.

Vaikka Maltan kokous tuki Välimeren siirtolaisten automaattista ja nopeaa uudelleensijoittamista EU-jäsenmaihin, ehdotus sai tylyn vastaanoton Luxemburgissa pidetyssä EU-sisäministerien kokouksessa tiistaina.

EU:n siirtolaiskomissaari Dimitris Avramopoulos vaati DW:n mukaan pysyvää mekanismia, jonka avulla EU voi osoittaa vastuuta ja solidaarisuutta, mutta EU-puheenjohtajamaa Suomi oli itsekin epäilevällä kannalla ja kyvytön orkestroimaan yhteistä näkemystä.

Bulgaria, Kypros ja Kreikka huomauttivat, että Maltan kokouksessa oli sivuttu enimmäkseen Libyan ja Italian välistä siirtolaisliikennettä, mutta jätetty itäisen Välimeren reitti huomiotta. Yhdessä kolme maata vaativat EU:lta lisää tukea siirtolaisten hallintaan.

Keski-Euroopan maat puolestaan toivat taas kerran esille periaatteellisen kieltäytymisensä kaikista suunnitelmista, jotka vaatisivat niitä ottamaan vastaan siirtolaisia.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer puolusti Maltalla kaavailtua uudelleensijoitusjärjestelmää sanoen, että kyse on melko pienistä siirtolaismääristä. Jos Välimeren kautta uudelleensijoitukseen alkaisi tulemaan tuhansia ihmisiä hyödyttäen ihmissalakuljettajia, Seehofer ei haluaisi myöskään enää tukea järjestelmää.

Kun Välimereltä poimittujen siirtolaisten käsittelyyn ei löydetty yhteistä säveltä, ei EU:n yhteisen turvapaikkapolitiikankaan kohtalo vaikuta kovin ruusuiselta.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit