Eurooppa Maahanmuutto

Maltalla etsitään ratkaisua siirtolaisten uudelleensijoittamiseen EU-maihin

Pakolaisalus Seefuchs Vallettassa. Kuva Gregor Rom / Flickr / CC BY-SA 4.0

Maltalla pidettävässä viiden EU-maan sisäministerin kokouksessa etsitään ratkaisua siirtolaisten uudelleensijoittamiseen EU-maihin.

Maltan sisäministeri Michael Farrugia kutsui Saksan, Ranskan ja Italian keskustelemaan Välimeren siirtolaiskriisistä ja laatimaan uusia menetelmiä, kuinka toimia Libyasta Välimeren yli rantautuvien siirtolaisten tapauksessa. Mukana kokouksessa on myös EU-puheenjohtajamaa Suomen sisäministeri Maria Ohisalo.

Viime viikolla Saksan sisäministeri sanoi haluavansa selkeän suunnitelman. Hänen mukaansa Italian uusi hallitus edustaa loistavaa tilaisuutta siirtolaiskonseptin luomiseen.

– Olisi valtava virhe Saksan hallitukselta olla osallistumatta siihen, Horst Seehofer sanoi DW:n mukaan. Seehofer on ehdottanut, että Saksan tulisi ottaa neljännes kaikista Välimereltä poimituista siirtolaisista.

Maltan kokous on enemmänkin keskustelutilaisuus. Varsinaisia sopimuksia on odotettavissa aikaisintaan 8. lokakuuta, kun EU:n sisäministerit tapaavat Luxemburgissa. Kaikkiaan 12 maata on ilmoittanut tukevansa siirtolaisten uudelleensijoitusmekanismia. Myös Suomi on ilmoittanut tukevansa ”nopeaa ja automaattista” taakanjakoa.

Kaikki Välimeren yli saapuvat siirtolaiset eivät tule uudelleensijoitetuiksi Euroopan unioniin, sillä siirtolaisilla ei ole kovin hyviä mahdollisuuksia kansainväliseen suojeluun: vain noin 20-30 prosenttia saa käytännössä turvapaikan. Loput ovat elintasosiirtolaisia.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit