Eurooppa Maahanmuutto

ISIS-taistelija haluaa palata Ruotsiin: ”Miksi ette ottaisi meitä kotiin?”

Kuva Publicdomainpictures.com

Vangittu ISIS-taistelija kysyy ruotsalaisilta: – Miksi ette ottaisi meitä kotiin?

SVT:n toimittajaryhmä tapasi vangittuja ISIS-taistelijoita näiden antauduttua kurdijoukoille, kertoo SVT.

”Siellä elettiin perhe-elämää”

Terroristimies on kuulunut pahamaineiseen ISIS-järjestöön vuodesta 2013 alkaen. Vaikka terroristien ohjelmaan kuuluivat toisten väestöryhmien ja uskontojen tunnustajien massamurhat, ristiinnaulitsemiset ja kaulojen katkomiset, silti he ruotsalaisen terroristin mukaan elivät ”normaalia perhe-elämää”.

– Siellä elettiin perhe-elämää. Oli lapset ja vaimo. Heitä käytettiin puistossa.

Länsimaisten standardien mukaan aivan normaalista elämästä ei kuitenkaan ollut kyse, sillä terroristin mukaan ”joskus Raqqaan mennessä päitä näkyi seipäiden nokassa, ei tosin aivan joka kerta”.

Terroristi sanoo toimineensa ambulanssinkuljettajana eikä omien sanojensa mukaan ole tappanut ketään. Vaikka useissa alueilta levinneissä kuvissa jopa lapset leikkaavat kurkkuja ISIS:n vangeilta, terroristi kieltää tehneensä mitään sellaista.

Miksi Ruotsin pitäisi osoittaa armeliaisuutta häntä kohtaan – sen hän perustelee sillä, että vaikka hän toimi useita vuosia terroristijärjestön riveissä, hän ei tue kaikkia järjestön tekemiä asioita.

– Hyvä kysymys. Voin vain sanoa, että olin yksilö organisaatiossa enkä kannata kaikkea mitä he tekivät.

Katuvalla terroristilla on viesti Ruotsin hallitukselle. Hän on myös valmis kantamaan vastuunsa tekemisistään oikeuden edessä.

– Miksi ette ottaisi meitä kotiin?

”Olen väsynyt elämään tässä paskamaassa”

SVT:n toimittajat tapasivat vankileirillä myös ISIS-naisen. Eräs heistä kertoo elämästään ISIS:n riveissä ennen antautumista.

– Oli nälkää ja oli päiviä, jolloin lapsille ei ollut antaa syötävää.

Elämä leirillä ei ole nytkään helppoa, ja nainen haluaa palata Ruotsiin.

– Olen väsynyt elämään tässä paskamaassa, haluan herätä eräänä aamuna Ruotsissa ja jättää nämä vuodet taakseni. Viedä lapset puistoon leikkimään, viedä heidät eläintarhaan ja uimakouluun.

Kysyttäessä, miksi Ruotsin pitäisi nyt ottaa hänet takaisin, vaikka hän vain hetki sitten oli valmis tappamaan kaikki, nainen sanoo uskovansa ruotsalaisten nöyryyteen ja Ruotsin oikeusjärjestelmään.

Terroristijärjestö, johon nainen kuului, ei antanut kenellekään anteeksi eikä antanut toista mahdollisuutta.

Suomessa kaksoiskansalainen voi tulevaisuudessa menettää Suomen kansalaisuuden

Suomesta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin yli 80 vierastaistelijaa, kertoo Kaleva. Heistä noin 20 on palannut Suomeen ja arviolta 20 kuollut.

Suomen hallitus on tehnyt esityksen kansalaisuuslain muuttamisesta. Sen mukaan tietyissä rikoksissa, kuten kaikkein vakavimmissa terrorismirikoksissa, Suomen kansalaisuuden voisi menettää.

Tämän voisi tehdä vain kaksoiskansalaisille, joilla on myös muun kuin Suomen kansalaisuus. Kaikkien paluuta ei siis voisi estää.

”He haluavat palata sosiaaliturvan pariin valtioon, jonka he halusivat tuhota”

Joillakin Euroopan mailla on tiukka suhtautuminen palaaviin ISIS-vierastaistelijoihin. Itävallan sisäministeri haluaa pitää ovet kokonaan suljettuina Lähi-itään lähteneiltä ISIS-taistelijoilta.

Sisäministeri Herbert Kicklin mukaan Itävallassa ”on jo tarpeeksi näitä ongelmatapauksia”

– He lähtivät vapaaehtoisesti, taistelivat kuukausia terroristijärjestön riveissä – ja haluavat nyt palata sosiaaliturvan pariin valtioon, jonka he halusivat tuhota, Itävallan sisäministeri muistuttaa.

  • 1.2K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi