Eurooppa Rikos

Islamistinen veitsi-isku Dresdenissä: Syyrialaiselle maahanmuuttajalle elinkautinen

Kuva Shutterstock.

Viime vuoden lokakuussa verilöyly järkytti Dresdeniä. Syyrialainen puukotti homoparia kaupungin keskustan liepeillä, jolloin yksi uhreista kuoli vammoihinsa, toinen loukkaantui vakavasti. Abdullah H. hyökkäsi homoparin kimppuun islamististen ja homofobisten motiivien takia.

Oikeus [hovioikeutta vastaava aste] päätti perjantaina Dresdenissä, että Abdullah H. on tuomittava elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta, murhan yrityksestä ja pahoinpitelystä. Puolustus oli vaatinut sovellettavaksi lievempää, nuoria koskevaa rikoslakia. Oikeus kuitenkin päätti toisin.

Elinkautinen vankeusrangaistus tarkoittaa Saksassa vapaudenmenetystä määrittelemättömäksi ajaksi, jopa eliniäksi. Tuomittu voidaan vapauttaa 15 vuoden kuluttua tietyissä tapauksissa, kuten jos tuomittu on kovin iäkäs tai sairas.

53- ja 55-vuotiaat uhrit olivat Dresdenissä turisteina. Liittovaltion syyttäjän mukaan rikoksen motiivi oli radikaali islamismi. Abdullah H. piti homoseksuaalisuutta ”vakavana syntinä” ja halusi rangaista avioparia sharia-lain mukaisesti kuolemalla.

Saksaan yksintulleena alaikäisenä turvapaikanhakijana

Islamisti saapui Saksaan vuonna 2015 Alepposta yksintulleena alaikäisenä turvapaikanhakijana. Pakolaisaseman Abdullah H. sai vuonna 2016 mutta menetti sen vuonna 2019 rikosrekisterin vuoksi. Häntä ei kuitenkaan saatu karkotettua Syyrian epävakaan tilanteen vuoksi.

Vastaanottokeskuksessa mies rekrytoi jäseniä islamistiseen ISIS-terroristijärjestöön ja uhkaili kristittyjä.

– Teurastan sinut tänään. Sinulla on suuri suu, ja leikkaan kielesi irti, senkin kristitty, Abdullah H. kirjoitti eräälle kristitylle.

Vuonna 2017 syyrialainen pidätettiin, sillä hänet koettiin uhkaksi yleiselle turvallisuudelle.

Vuonna 2018 pidetyssä oikeudenkäynnissä hänen todettiin esitelleen ISIS-symboleja Facebook-sivullaan sekä julistaneen jihadia sosiaalisessa mediassa. Hän oli myös kutsunut ihmisiä taistelemaan marttyyreina vääräuskoisia vastaan sekä etsinyt internetistä ohjeita pommivyön valmistamiseksi.

Syyrialainen myös suunnitteli pommi-iskua festivaalille Dresdenissä vuonna 2017.

Abdullah H. vapautettiin vain muutamaa päivää ennen veitsi-iskua vankilasta, missä hän oli ollut kärsimässä rangaistusta, jonka hän oli saanut terroristijärjestöön rekrytoinnista, viranomaisten kimppuun käymisestä ja näiden pahoinpitelystä.

Muutamaa kuukautta ennen vapaalle jalalle päästämistä viranomaiset olivat todenneet, että syyrialainen erittäin todennäköisesti syyllistyisi rikoksiin vapauduttuaan vankeudesta. Tämän vuoksi Abdullah H. oli tarkkailussa, mikä ei kuitenkaan ollut riittävä toimenpide estämään islamistista terrori-iskua Dresdenissä.

Oikeuslääketieteellinen psykiatri Norbert Leygraf totesi oikeudenkäynnissä olevan hyvin todennäköistä, että Abdullah H. uusisi tekonsa persoonallisuuteen juurtuneen radikaalin islamistisen vakaumuksen vuoksi.

Lähteet MDR, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit