Eurooppa Talous

Italian mafia tavoittelee osaa EU-elvytyspaketista

Kuva David Baxendale / Flickr / CC BY-ND 2.0

Koronapandemian aikaan saama talouskriisi on kurittanut myös rikollisjärjestöjä. Italian mafia kuitenkin näkee elvytysrahastossa tilaisuuden valtavaan tiliin.

Viime vuonna mafia alkoi soluttautumaan käteisen puutteesta kärsiviin yrityksiin hyötyäkseen Euroopan unionin elvytysrahastosta ja 1,8 biljoonasta eurosta, jotka alkavat virtaamaan vaikeuksissa oleville yrityksille tänä vuonna.

Järjestäytynyttä rikollisuutta tutkivan osaston tutkijan Maurizio Vallonen mukaan rikollisryhmät, kuten N’drangheta Etelä-Calabrian alueella ja Cosa Nostra Sisiliassa, ovat pyrkineet saamaan jalansijaa laillisissa yrityksissä, jotka ovat etulinjassa hakemassa EU-tukia. Tällaiset yritykset tyypillisesti toimivat ympäristö- ja digitaalialalla.

– Mafia on valinnut yritykset, joilla on parhaat mahdollisuudet osallistua kilpailuun elpymisrahastosta, etenkin terveydenhuolto- ja infrastruktuurialoilla, joilla käytetään paljon rahaa, Vallone kertoo.

Vallone uskoo, että mafian tavoitteena on käytännössä saada itselleen koko rahoituspaketti.

– Se yrittää ottaa kaiken. Meidän on varmistettava, että he eivät saa edes yhtä euroa.

Italia on rikollisten ensisijainen kohde, koska maa on saamassa suurimman osan elvytyspaketista, yli 200 miljardia euroa.

Mafiarikolliset ovat tarttuneet tilaisuuteen ja tavoittelevat pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka epätoivoisesti haluavat likviditeettiä taloudessa, joka supistui viime vuonna 8,9%.

Mafiosot pyrkivät tyypillisesti lisäämään yrityksen osakepääomaa, rahoittamaan vaikeuksissa olevia yrityksiä koronkiskonnan kautta tai hyödyntämään niitä bulvaanin kautta, Vallone sanoo. Italian keskuspankin ilmoittamien epäilyttävien rahoitustoimien määrä kasvoi viime vuonna 7 prosenttia.

– Se saa meidät epäilemään järjestäytyneen rikollisuuden kiinnostusta, Vallone sanoo.

Lähde Bloomberg.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit