Eurooppa Talous

Italian pääministeri vaatii Euroopan vakausmekanismia avuksi talouskriisin taltuttamiseen – kansanedustaja Puisto: ”Suomen maksuosuus 12 miljardia”

Kuva Pixabay.

Italian pääministeri Giuseppe Conte haluaa ohjata 500 miljardia euroa Euroopan vakausmekanismista pandemian vaikutusten lieventämiseen. Vakausmekanismista puuttuu noin 420 miljardia euroa, jotta se voisi vastata Conten vaatimukseen.

Euroopan vakausmekanismi (EVM) on euromaiden perustama kansainvälinen rahoituslaitos, jonka avulla on tarkoitus turvata euroalueen rahoitusvakaus. EVM aloitti toimintansa virallisesti 8. lokakuuta 2012. Sen kautta voidaan myöntää rahoitustukea talousvaikeuksissa oleville EVM:n jäsenmaille

Financial Times kertoo Italian pääministeri Giuseppe Conten vaatimuksesta ottaa vakausmekanismi täydellä voimalla käyttöön koronaviruspandemian kielteisten talousvaikutusten estämiseksi. Tämä tarkoittaisi euromaille suunnattua 500 miljardin euron hätälainoitusmahdollisuutta.

– EVM laadittiin toisenlaisia kriisejä varten, joten se tulee nyt sopeuttaa uuteen tilanteeseen, jotta voimme käyttää koko sen tulivoimaa, Conte sanoi.

Conte painotti, että vakausmekanismin mahdollistama lainoitus tulee nyt avata kaikille EU-jäsenmaille, jotta nämä voivat taistella koronavirusta vastaan. Jäsenmaiden tulee myös luottaa toisiinsa, että saatu rahoitus menee juuri haettuun tarkoitukseen. Conte maalaili, että mikäli viruksen torjunnassa epäonnistutaan, seurauksena on kansallismielisten nousu, mikä puolestaan heikentäisi jäsenmaiden kansalaisten tukea EU-projektille.

Ranska tukee Conten vaatimusta jäsenmaiden keskinäisestä solidaarisuudesta. Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire muistutti jo aiemmin, että jos euroalue ei vastaa koronaviruksen haasteeseen yhtenä rintamana, koko eurojärjestelmä on vaarassa romuttua.

Sakari Puisto, Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkanmaalta kommentoi Conten vaatimusta Facebook-sivullaan.

– Italian pääministeri vaati juuri Euroopan vakausmekanismin käyttöönottoa koko 500 miljardin euron tulivoimalla. Sanon tämän siksi, että vakausmekanismiin on maksettu tähän asti ’vain’ 80 miljardia euroa, ja loput jäsenmaiden on pääomitettava pikaisella aikataululla vaadittaessa.

Kansanedustaja Puisto muistuttaa, että pääomitustarpeen realisoituessa Suomen maksuosuus olisi arviolta 12 miljardia euroa.

– Sinne siis menisi hävittäjähankintojen veroinen summa ja enemmän yhdessä hujauksessa.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit