Muu maailma

Joe Biden pitää matalaa profiilia terroristijärjestön vallatessa pikavauhtia Afganistania

Joe Biden. Kuva Gage Skidmore / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Kun Afganistanin tilanne heikkenee edelleen ja Joe Bidenin hallinnon suhtautuminen Yhdysvaltain joukkojen vetäytymiseen maasta 20 vuoden sodan jälkeen kohtaa kritiikkiä, presidentti Biden on pitänyt matalaa profiilia.

Samaan aikaan kun islamistinen Taliban-terroristijärjestö valtaa ennätysvauhtia Afganistania takaisin Nato-joukkojen vetäytyessä, vetäytymisen taustalla ollut Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden aloittaa viikon loman.

Yhdysvallat päätti torstaina lähettää 3000 sotilasta Afganistaniin avustamaan Kabulin suurlähetystön evakuoinnissa, mutta Biden puhui vain suunnitelmistaan ​​alentaa reseptilääkkeiden hintoja. Hän ei myöskään suostunut vastaamaan toimittajien kysymyksiin.

Bidenin hallinto puolustautuu nyt sanomalla, ettei Taliban-terroristijärjestön nopea eteneminen tullut yllätyksenä. Kuitenkin vain noin kuukausi sitten Biden arveli, että Afganistan ei joudu Talibanin hallintaan.

– Todennäköisyys, että Taliban valtaa kaiken ja omistaa lopulta koko maan, on erittäin pieni, hän sanoi toimittajille 8. heinäkuuta.

Presidentti Donald Trump asetti alun perin ehdot täydelliselle vetäytymiselle Afganistanista. Helmikuussa 2020 Trumpin hallinto teki sopimuksen Talibanin kanssa, jonka mukaan Yhdysvallat vetäisi kaikki joukkonsa Afganistanista 1. toukokuuta mennessä, jos Taliban täyttää tietyt vaatimukset.

Huhtikuussa Biden ilmoitti aikovansa vetää kaikki joukot Afganistanista ennen syyskuun 11. päivän iskujen 20. vuosipäivää.

– Emme aio kiirehtiä ulos. Teemme sen vastuullisesti, tietoisesti ja turvallisesti, Biden väitti tuolloin.

Kuitenkin Yhdysvaltain joukot lähtivät päämajasta, Bagram Air Fieldistä, keskellä yötä ilmoittamatta asiasta Afganistanin komentajille, Afganistanin sotilasviranomaiset kertovat.

– Presidentti Biden sanoo, että Yhdysvallat lähtee Afganistanista tavalla, joka suojelee amerikkalaisia ”etuja” ja ”arvoja”. Vaikea nähdä täällä Kabulissa, kuinka maan luovuttaminen fanaatikoille, jotka palvovat Bin Ladenia, tekee työn, totesi CNBC:n ulkomaantoimittaja Richard Engel Twitterissä.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on pyytänyt tiedotustilaisuutta Afganistanista, kun parlamentti palaa lomilta. Kongressin republikaanit antoivat nuhtelun Bidenille.

– Presidentti Bidenin strategia on muuttanut epätäydellisen mutta vakaan tilanteen suureksi hämmennykseksi ja maailmanlaajuiseksi hätätilanteeksi muutamassa viikossa. Presidentti Biden on havainnut, että nopein tapa lopettaa sota on hävitä se. Kustannukset ja seuraukset kuuluvat kaikkialla maailmassa, sanoi senaatin oppositiojohtaja Mitch McConnell lausunnossaan torstai-iltana.

– Amerikan viholliset tietävät, että iskulause” loputtoman sodan lopettaminen ”tarkoittaa itse asiassa ehdotonta antautumista. Sen näemme tänään Afganistanissa. Amerikan heikkous on vaarallisen provosoivaa, edustaja Liz Cheney twiittasi.

Silti Biden ei kadu päätöstään vetää joukot etuajassa Afganistanista.

– Pidämme kiinni lupauksistamme. Mutta en kadu päätöstäni, Biden väitti.

Lähde ABC News.

Tilaa
Ilmoita
guest
40 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Meri Kreikan

Arvioisin että Haavisto on jo roudaamassa tänne isoa lastia afgaaneja. Siinä mukana voi tulla kuka vaan, nää hallituksen pottunokat ei näistä tiedä.

John Quiman

Niin, hän muistelee iloisena niitä aikoja, kun 2015 rajan yli tuuppasi kasapäin nuoria miehiä maata rikastamaan. Tähän päivään mennessä ei ole kuin köyhdyttänyt maata niin taloudellisesti kuin kulttuurillisestikin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Vanda Vandaler

Ja pitkän aikavälin haitat ovat vasta varttumassa esimerkiksi Vantaalla eräissä ”koraanikouluiksi” kutsutuissa peruskouluissa.

epätiedoton

Täysin perusteetonta huolestumista. Rauhan uskonnon edustajat vain levittävät rauhan uskonnon sanomaa ja menetelmiä.

karttakeppi

Demokratia on luonteeltaan kasvoton ja ”heikko” verrattuna Islamiin, joten se ei vetoa koraanikoulun tarkkailuluokan mallioppilaisiin.

murre riepunen

Afganiin vuosien ajan sotilaskoulutusta antoivat useat maat, etunenässä Suomi, joka ylvästeli operaatiolla maamme valtavalla halulla auttaa maan hallitusta. Tähän auttamiseen poltettiin kymmeniä, ehkpä satoja miljoonia, koulutuksen taso nähtiin suorassa lähetyksessä. Mikäli annettu sotilaskoulutus on tätä tasoa, vastuun kantajaa etsimään, sekä rahojen perään hiukan kysellä. Ettei vaan Haavistolla olisi tahmaiset sormet pelissä?

Agentti 2030

Niin älytöntä operaatiota ei olekaan etteikö sille löytyisi kannatusta mikäli rahaa ja valtaa on tarjolla edes tilapäisesti.
Itse asiassa mitä pahemmin sellainen epäonnistuu, sitä parempi business case se on asekauppiaille.

Hätätila tai väärinymmärrys

Bideniä voisi käydä jopa sääliksi, mutta pojan bisnekset ja Bidenin suuret puheet estävät säälin tunteen. Biden on tyypillinen demari joka esittää hyvää ja samalla toisella kädellä puukottaa selkään tai vie lompakon.
Kauankohan puolue pystyy pitämään Bideniä vielä esillä? Harris on jo tuloillaan virkaan ja se sopii hyvin republikaaneille.

Dementoitunut

Biden on täysin dementoitunut, eikä muutenkaan ole puheet videoissa kovinkaan onnistuneet, ilman sekoilemista ja muuta. Valtamediat jättävät tahallaan nämä pois ja ylistävät Bideniä joka uutisessa.

mikrofoni

General ####: ”Why can¨t we just nuke those bastards ?”

Tiputtaja

Miksi ovat kaikki kauhuissaan Afganistanista? Länsimainen hapatusdemokratia lähti pois ja nyt saavat kaikki maan asukkaat nauttia ja elää mitä oikeaoppisimman rauhanuskonnon sanoitusten mukaan. Eikö kukaan ulkovaltojen hätäilijöistä näe tätä? Heille tulee vihdoin Allahin tahto ja rauha! Vai eikö muka kaikki kulttuurit ole yhtä hyviä…? Ainakin meillä Suomessa näin kerrotaan.

Seppo-Sisko

Ihan samaa olen miettinyt.

Mitään ongelmaa ei pitäisi olla, kun kaikki kulttuurit ovat yhtä hyviä.

Agentti 2030

Mikäli kulttuurirelativismi olisi pidetty ihan vaan ajatusleikkinä, niin silloin kukaan ei olisi tullut paskantamaan Euroopan pehmovaltioiden muroihin.
Toisin kuitenkin kävi.

K.Töölöstä

Kuukausi eteenpäin , J.bidee ei enää muista omaa nimeään eikä sitä mistä oli kyse.

Kaino-Vieno Huttunen

Yksi syy Afganistanista vetäytymiseen oli valtamedian mukaan Yhdysvaltojen pyrkimys keskittyä paremmin Kiinan valtapyrkimysten rajaamiseen. No, ketkäs siellä ovat jo sopineet talibanin kanssa tienrakennusprojektista. Taliban on myös luvannut, ettei se anna uiguurien käyttää maaperäänsä Kiinaa vastaan tehtyihin hyökkäyksiin. USA:n vetäytyminen merkitsee siis itse asiassa Kiinalle uutta aluevaltausta.

Agentti 2030

Kiina kyllä pärjää niiden uiguuriensa kanssa toisin kuin ”ruotsittunut” EU omien migrikirurgiensa kanssa.

Ilkka Forsten

” En kadu päätöstäni ( jonka teki Kamala Harris ) mutta onneksi rereptilääkkeeni halpenee pikapuoliin.” Mielialaan vaikuttavien lääkkeiden kanssa onkin hyvä pitää vähintään viikon loma, sillä oireet joita lääkitään voi aluksi voimistua ja henkilöstä tulla itsetuhoinen. Näinhän tässä ei tietenkään voi käydä, mutta oli ehkä hyvä muistuttaa siitäkin koska henkilön oma muisti on vähän hutera niin sanoakseni.

John Quiman

Kun kissa ei ole talossa, hiiret …

Ilkka Forsten

…Menee lossaan.

John Quiman

Ei, kun hyppivät pöydillä. Niin minulle on kerrottu. En osaa sanoa varmuudella, koska en ole koskaan ollut katsomassa.

juu

Eipä paljoa ole näkynyt kritiikkiä mediassa Bideniä kohtaan.
Trumppia haukuttiin joka päivä, jos ei muusta niin väärän värisistä sukista.

Ilkka Forsten

Ja kahdesta jäätelöpallosta.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=dlUPGP0c00Q Ja suklaatakin pikkusen mussuttanu tai jätskiä…voi ko oli hyvvää ja pyyhkäsen pois… 😀 ”My butt been swiped” Luoja nähköön tätä surullisenhullua touhua.

juu

Media on aivan sairas, olisi kaikki diktaattorit kateellisia länsimedialle.
Mutta sehän on selvä että kun otat haltuun median, niin saat haltuun myös ihmisten mielipiteet. Sitten ylläpidetään jotain demokratia käsitystä, vaikka oikeasti kaiken päättää media, Joko ne aivopestyt toimittelijat, mutta pääasiassa ne muutamat median omistajat.
Ihminen kun on laumaeläin, niin jos julkastaan vaikka ”gallup” että 90% kannattaa että hyppäämme jyrkänteeltä alas, niin siellä iso osa hyppää jo etukäteen.
Suomessa kaiken lisäksi mediaan on luotettu täysin, paitsi ehkä viimiset 20-vuotta.

Dementoitunut

Unohtamatta näitä koko yön Trump-uutisissa kirjoittelevista trolleista, vai ovatko lie iltalehden toimittajia itse. Samat nimimerkit kirjoittelivat myös onnettomia nokkeluuksiaan tuossa perussuomalaisten puheenjohtaja kokouksen uutisessakin iltalehdessä. Nämä samat nimimerkit myös joka kerta haukkuvat perussuomalaisiakin kommenteissa, eikä niihin puutu yksikään moderaattori ikinä.
Kaikki menevät näillä läpi, jopa toisten nimimerkkien solvaaminen, viestejä ei edes poisteta vaikka ilmoittaisi moderaattorille. Kertoo hyvin kenen hallussa nämä roskamediat ovat, eli vihervasemmiston.

Dementoitunut

Unohdin mainita ne hallituksen avustajat omilla nimimerkeillä, jotka aina kehuvat hallitusta. Sitten omaa peukkua samantien sinne kommentin perään ja toisilla nimimerkeillä lisää sitten. Saadaan näyttämään hallituksen kehuminen paremmalta. Eikö muuten Sanna Marin, twitter seuraajissakin tainnut olla botteja kanssa enemmistö mukana.

Nestori Lundahl

”Teemme sen vastuullisesti, tietoisesti ja turvallisesti”.
Onko Hönö-Joe kykenevä tekemään yhtään mitään tietoisesti?
Mies joka ei löydä edes omaa persettään vaikka kaksin käsin hakisi.

Huru-ukko

Kuulostaa ihan samariinin hallituksen pelikirjasta lainatulta.

Voi aikoja...

Ei olis kannatanut aikoinaan syöstä Husseinia vallasta ja kouluttaa BinLadenia terroristiksi. Mutta koskas jenkkien lyhytnäköisyydellä olisi saatu muuta aikaan kuin sotia. Ne halus sen öljyn ilmaiseksi ja nyt se on maksanut niille miljardeja dollareita sekä kuolleita sotilaita. Unohtamatta oman maan sisällissotaa.
Trump oli hyvä presidentti tässä välissä. Se rauhoitti kansainvälistä ilmapiiriä. Biden sen sijaan, kuten obamakin, ovat lietsoneet bensaa liekkeihin. No, sitä saa mitä tilaa. Ja eurooppakin joka leikki NATO-kumppania, saa osansa terroristeista.
Olisi kannattanut pysyä puolueetttomana.

Kata

Trump ei ole ”career politician” joten ”America First” oli demratseille kirosana.
Joe taas on ollut omien sanojensa mukaan jo 180 vuotta senaatissa….
Miten Trump ja perheensä saivat noilta lokaa niskaansa oli järkkyä.Nyt Joe konttaa koneeseen,pylly on pyyhitty ja muisti pätkii niin ei voi antaa haastatteluja koska ”I will be in trouble with my staff if i’ll take some questions..”
Ei ihme että tilanne on nyt mikä on ja mitä siitä seuraakaan…

John Quiman

Tuskin halusivat öljyä ”ilmaiseksi”. On muuten paljon halvempaa ostaa rahalla, kuin alkaa sotia sen tähden.

Mitä ilmeisesti ajoivat takaa öljyn suhteen on kontrolli, jolla on merkitystä maailmanpoliittisessa strategiassa. Kun USA kontrolloi öljyä, sitä ei kontrolloi esim. Kiina. Sillä on merkitystä.

Eurooppa puolestaan ”leikki kumppania”, koska halusivat apajille. Siitä seurasi suurta bisnestä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Daniel

Husseinillä ei kelvanut enää dollaria koska tiesi että se on arvoton olisi halunnut vain kultaa. Siksi oli tapettu ja kansa sai ns. ”demokratian”.

John Quiman

Kyllä voi olla noinkin, sillä dollari on osa maailmanlaajuista valtapeliä. Jokainen valtio yrittää kykyjensä mukaan kahmia vaikutusvaltaa omaan käyttöönsä. Jos joku ei siihen pyri itsekkäästi, kuten on tapana, käy kuin Suomelle, joka nöyristelee EU-pelissä, kun poliitikot ovat mielin kielin isoille EU-maille, jotta saisivat itselleen etuja.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ramses I

Tää mies on täysin tietämätön missä mennään.

Ilkka Forsten

Onneksi lääkitys halpenee.

Kata

No itse asiassa se kallistui heti tammikuussa -21..ainakin tavikselle siellä.Insuliinin hinta kohosi pilviin.Ellei ole vakuutusta niin huono homma.

Ilkka Forsten

Ja vaikka ne vakuutukset olisivatkin, niin homma on huono siitä huolimatta. Sielläpäin vakuutusfirmat on oikein emälirittäjiä. Vakuutusmaksut on järjettömän suuria, ja ehdot joilla vakuutuksen saat on näennäisen yksinkertaiset mutta kun luet sen puolen millin präntin läpyskän alakulmasta, huomaat että he eivät ole korvauksvelvollisia juuri mistään.

Kata

Työnantajan vakuutus on suht ok mutta ne joilla ei sitä ole ovat kyllä armopalojen varassa.

John Quiman

Vakuutus on voimassa aina kunnes jotain tapahtuu.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman