Eurooppa Politiikka

Kaksi uutta maahanmuuttokriittistä puoluetta on nousemassa Tanskan parlamenttiin

Kuva Pixabay.

Tanskassa järjestetään parlamenttivaalit 5. kesäkuuta, ja parlamenttiin on nousemassa kaksi uutta maahanmuuttokriittistä ja kansallismielistä puoluetta.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ilmoitti tiistaina, että Tanskassa järjestetään parlamenttivaalit 5. kesäkuuta. Kannatuskyselyjen perusteella parlamenttiin olisi nousemassa kaksi uutta maahanmuuttokriittistä ja kansallismielistä puoluetta.

Pernille Vermundin johtaman Uusi oikeisto -puolueen (Nye Borgerlige) maahanmuuttokriittisyys, ultraliberaali talouspolitiikka, yksilönvapauden ajaminen sekä vaatimus irrottaa Tanska Euroopan unionista ovat saaneet hänelle ja puolueelle paljon kannattajia, jotka aiemmin eivät olisi harkinneet poliittisen kartan oikealla laidalla olevan puolueen tukemista. Noin 70 prosenttia hänen puolueensa potentiaalisista äänestäjistä onkin valkoisia keski-ikäisiä miehiä, joilla on korkeakoulututkinto ja jotka ovat taloudellisesti hyvin toimeen tulevia. Uusi oikeisto -puoluetta kannattaa 2,9 prosenttia tanskalaisista, ja puolue saisi sillä 4-5 paikkaa parlamentista.

Rasmus Paludanin vuonna 2017 perustama ultranationalistinen ja islam-kriittinen Stram Kurs -puolue pyrkii islamin kieltämiseen Tanskassa. Puolue pyrkii myös lopettamaan kokonaan Tanskaan muualta kuin länsimaista suuntautuvan maahanmuuton. Stram Kursin kannatus on 2,6 prosenttia, ja puolue saisi sillä 4-5 parlamenttiedustajaa.

Kannatuskyselyjen perusteella voiton vievät sosiaalidemokraatit, ja heidän johtajansa Mette Frederiksen saattaa nousta Tanskan uudeksi pääministeriksi.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit