Kotimaa Rikos

Naisen sukuelinten silpomista puidaan ensimmäistä kertaa käräjillä Suomessa

Kuva Monusco Photos / Flickr / CC BY-SA 2.0

Seura-lehti kirjoittaa Suomen ensimmäisestä käräjille edenneestä naisen sukuelinten silpomistapauksesta.

Ilmeisestikin Suomen ensimmäistä käräjille edennyttä naisen sukuelinten silpomistapausta puidaan marraskuussa käräjillä. Asiasta kertovan Seura-lehden mukaan asiassa syytetään miestä tyttärensä törkeästä pahoinpitelystä.

Rikosta on tutkittu jo vuodesta 2018 lähtien, ja pitkällisen esitutkinnan ja syyteharkinnan jälkeen tapausta käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 19. marraskuuta.

Suomessa naisen sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillisellä lainsäädännöllä, mutta silpomiset käsitellään törkeänä pahoinpitelynä.

Silpomisen vaikutukset pilaavat pahimmillaan koko loppuelämän

WHO:n mukaan naisten sukuelinten silpominen (female genital mutilation, FGM) tarkoittaa kaikkia toimenpiteitä, joihin liittyy naisten ulkoisten sukuelinten poistaminen osittain tai kokonaan tai naisten sukuelinten vahingoittaminen muulla tavoin ei-lääketieteellisistä syistä.

Silpomisella ei ole minkäänlaisia myönteisiä terveysvaikutuksia, ja se vahingoittaa naisia ja tyttöjä monin tavoin niin fyysisesti kuin henkisesti. Terveydellisiin seurauksiin vaikuttavat silpomistyyppi, hygieeniset olot sekä silpomisen tekijä ja tekotapa.

Toimenpiteen vaikutukset kestävät pahimmillaan koko loppuelämän.

Suomi on kummajainen Pohjoismaiden joukossa

Suomi on toistaiseksi ainoa Pohjoismaa, jossa naisten sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillislailla. Suomessa kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi saavutti 61 266 kannatusta ja etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Ruotsissa silpomisen kieltävä erillislaki on esimerkiksi ollut voimassa vuodesta 1982 asti ja vuonna 1999 laki laajennettiin kieltämään myös ulkomailla tehdyt silpomiset.

26 maata Afrikassa ja Lähi-idässä ovat kieltäneet silpomisen lailla tai perustuslain asetuksella. Silpomisen kieltävää lainsäädäntöä on lisäksi 33 maassa muilla mantereilla.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa