Kotimaa Maahanmuutto

Oulun kaupunginhallitus siirsi maahanmuuttajien kotouttamisohjelman päätökset vaalien jälkeen – vanhalle valtuustolle

Oulun kaupungintalo. Kuva Sanaton / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Maanantaina 17. toukokuuta Oulun kaupunginhallituksen olisi pitänyt käsitellä lakisääteistä kotouttamisohjelmaa, sillä vanha on voimassa vuoden 2021 loppuun. Muut puolueet kuin perussuomalaiset kuitenkin esittivät asian siirtämistä käsiteltäväksi vaalien jälkeen – mutta vanhalle valtuustolle. Mikäli kuntavaaleja ei olisi siirretty, asiasta päättäisi automaattisesti uusi valtuusto.

Kuntavaalien siirrosta johtuu se, että uudet vaaleilla valitut valtuutetut pääsevät vaikuttamaan kaupungin päätöksentekoon vasta alkusyksystä. Oulussa kotouttamisohjelmasta päätökset olisivat kuuluneet uudelle valtuustolle, ja ne olisi sille voitu siirtää, mutta ilmeisesti vaalien pelossa muut puolueet eivät tätä halunneet, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja, oululainen kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen jäsen Jenna Simula blogissaan.

– Valmistelin varalta kotouttamisohjelmaan käsittelyyn esitykset, kuten me perussuomalaiset olemme aina tehneet, mutta ehdotin, että asiasta päättäminen siirrettäisiin uusille valtuutetuille syksyyn. Kuten sanottua, ohjelma tulisi voimaan vasta 2022 alusta, ja näin oltaisiin voitu menetellä – mikäli oltaisiin reiluja, Simula kirjoittaa.

Kaupunginhallituksessa muut puolueet eivät ilmeisesti halunneet olla reiluja, sillä Simulan ehdotusta kotouttamisohjelman päätöksien siirtämisestä uudelle valtuustolle ei hyväksytty.

Oulussakin työperäinen ja humanitaarinen maahanmuutto sekoitetaan

Simulan mukaan Oulun kuten monen muun Suomen kaupungin ja kunnan toteuttamaa kotouttamista ja maahanmuuttopolitiikkaa vaivaa se, että jatkuvasti sekoitetaan työperäinen ja humanitaarinen maahanmuutto.

– Jälkimmäinen on sitä maahanmuuttoa, mikä valitettavasti aiheuttaa erilaisille maahanmuuttajapalveluille tarvetta. Yleensä työperäisesti maahan tulevat ihmiset ovat halukkaita kotoutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, eivätkä juurikaan tarvitse palveluita, toisin kuin turvapaikanhakijat.

Valtavat palvelurakenteet ovatkin lähinnä turvapaikanhakijoita ja pakolaisia varten, joilta ei käytännössä odoteta esimerkiksi suomen kielen oppimista.

– Sen sijaan Oulussa halutaan aiempaakin enemmän panostaa monikielisten palveluiden tarjoamiseen, ja siihen, että maahanmuuttajat pystyvät ”toteuttamaan omaa kulttuuriaan ja äidinkieltään”.

Kotouttamisohjelma käsittelee maahanmuuttajia vihapuheen ja rasismin uhreina – lieveilmiöitä ei haluta nähdä

Eritoten humanitaariseen maahanmuuttoon liittyy lieveilmiöitä, mutta sitä ei Simulan mukaan Oulussa haluta nähdä.

– Kotouttamisohjelmassa ei tyypillisesti haluta nähdä maahanmuuttajia muina kuin ”vihapuheen ja rasismin” uhreina, mikä ohjelman mukaan heikentää kotoutumista.

Simula muistuttaa, että silmät pitäisi nyt avata ja keskittyä siihen, miten suojeltaisiin oululaisia vääränlaisen maahanmuuton aiheuttamilta ongelmilta.

– Taannoiset seksuaalirikokset nyt yhtenä surullisena esimerkkinä. Levottomuudet kouluissa niillä alueilla, joissa on paljon maahanmuuttajia, ovat toinen esimerkki.

Oulun kaupungin kotouttamisohjelma tullaan ilmeisesti käsittelemään kuntavaalien jälkeisessä kesäkuun valtuuston kokouksessa, mikäli puolueiden välille ei synny yhtäkkistä yhteisymmärrystä siitä, että tässä kohtaa valta kuuluu uudelle valtuustolle ja uusille valtuutetuille.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit