Kotimaa Politiikka

Oulussa turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailu kuohuttaa

Oulun vastaanottokeskus sijaitsee mäessä, josta johtaa kävelykäytävä alas suoraan Heikinharjun päiväkodin pihaan. Kuva Sebastian Tynkkynen.

Oulun seudulla kuohuntaa on aiheuttanut  Oulun Diakonissalaitoksen johtaman esikotoutushankkeen – Esikoto – Facebook-päivitys.

Facebook-päivityksessä 9. helmikuuta Esikoto-hankkeen toimija kertoo ryhmän turvapaikanhakijoita olleen tutustumassa Oulussa Linnanmaalla sijaitsevaan Touhula-päiväkotiin. Päiväkotivierailulla oli ollut 9 turvapaikanhakijaa ja 3 ohjaajaa.

Oulun Diakonissalaitoksen sivuilla määritellään, että ”esikotouttaminen sijoittuu ajankohtaan, jolloin henkilö on kirjattu turvapaikanhakijaksi ja hän odottaa turvapaikkapäätöstä.

”Erilaisilla toimenpiteillä voidaan tukea turvapaikanhakijoiden esikotoutumista ja siten luoda pohjaa sujuvammalle kotoutumiselle, mikäli henkilö saa oleskeluluvan”, sivuilla kerrotaan.

”Keitä he ovat?”

Oulun Puskaradio -Facebook -sivustolla huolestuneet oululaiset ihmettelevät, selvittävätkö päiväkodit, ketä käynneille päästetään. Huolta voidaan pitää perusteltuna, sillä Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Repon mukaan vuonna 2015 vain joka viidennen turvapaikanhakijan henkilöllisyys oli tiedossa.

Osalla turvapaikanhakijoista varmistuminen henkilöllisyydestä jää pysyvästi auki. Näitä henkilöitä on maassa tälläkin hetkellä myönteisillä turvapaikkapäätöksillä, Repo sanoi.

Touhula-päiväkodeista aluejohtaja Antti Kaisto kertoi, että heihin oli otettu yhteyttä Vuolle Setlementin taholta ja pyydetty Esikoto-hankkeen piirissä turvapaikanhakijoiden päiväkotikäyntiä.

Turvapaikanhakijoiden taustojen tarkistaminen ei Kaiston mukaan ollut keskusteluissa mukana. Hänen mukaansa Vuolle Setlementin vastuulla olisi ollut vierailijoiden mahdollinen taustojen tarkastaminen, eikä sitä päiväkodista erityisesti vaadittu.

Päiväkotilasten vanhemmat olivat tietoisia käynnistä

– Vanhempia oli tiedotettu siten, että meille tulee Vuolle Setlementistä vierailijoita, Kaisto toteaa. Erikseen ei kuitenkaan ollut kerrottu kyseessä olevan turvapaikanhakijoiden.

Turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailu oli Touhulan osalta ensimmäinen laatuaan.

– Jokainen tapaus katsotaan erikseen, Kaisto kommentoi mahdollisia turvapaikanhakijoiden päiväkotivierailuja jatkossa.

Kaiston mukaan Vuolle Setlementistä yhteydenoton päiväkotiin oli suorittanut yhteisötyön ja kansalaistoiminnan päällikkö Marja Paloste, ja turvapaikanhakijoiden päiväkotikäynti oli sovittu hänen kanssaan.

Vuolle Setlementti ja Oulun Diakonissalaitos vaikenevat

Asiaa tiedusteltiin Vuolle Setlementin yhteisötyön ja kansalaistoiminnan päälliköltä Marja Palosteelta. Hän ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan millään lailla.

– Minä en vastaa ollenkaan tähän, neuvon ottamaan yhteyttä ODL:n Päivi Vatkaan, projektipäällikköön Esikoto-hankkeessa. Yhteystiedot löytyvät nettisivulta, Paloste sanoi.

Oulun Diakonissalaitoksen Esikoto-hankkeen projektipäällikkö Päivi Vatka ei kuitenkaan vastannut lukuisiin yhteydenottoyrityksiin ja yhteydenottopyyntöön. Esikoto-hankkeen Facebook -sivulta on jo poistettu kohua aiheuttanut päivitys.

Esikoto-hankkeen päätoteuttajana toimii Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja osatoteuttajina Vuolle Setlementti ry, Metsähallituksen luontopalvelut sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy. Hankkeen toiminta-alueena ovat Oulu, Kempele, Muhos, Pudasjärvi ja Kuusamo.

Perussuomalaisten aloite esikotouttamisen lopettamiseksi ei saanut kannatusta

Perussuomalaisten Oulun kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Jenna Simula teki kaupunginhallituksessa talousarvion käsittelyssä viime syksynä esityksen, jolla hän halusi keskeyttää Esikoto-hankkeen rahoituksen, koska iso osa turvapaikanhakijoista saa joka tapauksessa kielteisen turvapaikkapäätöksen ja ”esikotouttaminen on rahojen tuhlausta”. Aloite kuitenkin raukesi kannattamattomana.

Turvapaikanhakijoiden aiheuttama kuohunta ei ole Oulussa ensimmäinen. Viime vuonna 4. lokakuuta kohua herätti Oulun vastaanottokeskuksen johtajan Sirpa Kansanahon avautuminen twitterissä.

– Aggressiiviset vastaanottokeskusten asukit ovat todella paha ongelma. Ongelmatapauksia siirretään Oulun vastaanottokeskukseen, eikä heitä saada siirrettyä sieltä säilöönotettavaksi hampaattoman säilöönottolain vuoksi. Pitääkö tässä maassa aina odottaa, että jotain pahaa tapahtuu? Kansanaho valitti.

  • 3.1K
    Shares