Kotimaa Maahanmuutto

Puolet Suomessa ikäarviotestatuista turvapaikanhakijoista valehteli ikänsä

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Suomessa ikäarviotesteihin lähetyistä alaikäisiksi ilmoittautuneista turvapaikanhakijoista noin puolet osoittautuu täysi-ikäisiksi.

Itävallan sisäministeri totesi tammikuun lopulla, että ”turvapaikanhakijat teeskentelevät olevansa alaikäisiä saadakseen paremmat edut ja kyetäkseen perheenyhdistämiseen saadessaan myönteisen turvapaikkapäätöksen”.

Kansalaisen Maahanmuuttovirastolta saaman selvityksen mukaan trendi Suomessa on sama kuin Itävallassa, missä epäilyksiä herättäneistä ja sen vuoksi ikätesteihin lähetetyistä alaikäisiksi ilmoittautuneista turvapaikanhakijoista jopa 40 prosenttia on valehdellut ikänsä. Suomessa vastaava luku on vielä suurempi, jopa yli 50 prosenttia.

Ikätutkimus tehdään vain, jos on ilmeisiä perusteita epäillä turvapaikanhakijan ilmoittamaa ikää

Maahanmuuttoviraston mukaan ikäarviotutkimuksia tehdään Suomessa suhteellisen harvoin. Lain mukaan ikätutkimus tehdään vain, jos on ilmeisiä perusteita epäillä hakijan ilmoittamaa ikää. Näin ollen myös testausmäärät vaihtelevat vuosittain.

Vuonna 2018 tutkittiin 21 hakijan ikä ja 10 heistä osoittautui tutkimuksen mukaan vähintään 18-vuotiaiksi. Vuonna 2017 tehtiin 40 ikätutkimusta, ja tutkituista 26 osoittautui vähintään 18-vuotiaiksi. Vuonna 2018  turvapaikkahakemuksessa 14-17 -vuotiaiksi ilmoittautuneita oli 182. Vuonna 2017 vastaava luku oli 254.

Oikeuslääketieteellisen tutkimuksen iästä tekee Maahanmuuttoviraston pyynnöstä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tällä hetkellä tutkimukseen sisältyy esihaastattelu sekä hampaisto- ja ranneluuston röntgentutkimus. Näiden perusteella kaksi toisistaan riippumatonta oikeushammaslääkäriä laativat asiasta yhteisen lausunnon.

Ikätutkimuksella ei saada tietoa turvapaikanhakijan tarkasta iästä

Tutkimus tehdään Maahanmuuttoviraston pyynnöstä silloin, kun viranomainen epäilee alaikäiseksi ilmoittautuneen ikää. Syitä epäilyyn voivat olla niin ulkoinen olemus kuin hakijasta toisesta maasta saadut tiedot tai hakijan oman kertomuksen ristiriitaisuus.

Ikätutkimuksella ei saada tietoa hakijan tarkasta iästä, vaan siitä, onko hän todennäköisesti ala- vai täysi-ikäinen. Jos hakija ei tiedä syntymäaikaansa, Maahanmuuttovirasto määrittelee iän päivän, kuukauden ja vuoden tarkkuudella sen mukaan, mitä hakija on osannut kertoa syntymäpäivänsä ajankohdasta, millaiseen johtopäätökseen tutkimuksessa on päädytty ja mitä muuta näyttöä asiassa on esitetty.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit