Eurooppa Politiikka

Ruotsalainen hovioikeus: muslimien kaksinaismoraalin kritisoiminen ei ole kiihottamista kansanryhmää vastaan

Kuva Pixabay.

Tanskalainen tuomittiin huhtikuussa Helsingborgin käräjäoikeudessa Ruotsissa sakkoihin muslimien kaksinaismoraalin arvostelemisesta värikkäin sanakääntein. Nyt hovioikeus julisti miehen syyttömäksi ja perui sakkotuomion.

49-vuotias tanskalaismies oli kirjoittanut ”Stå upp for Sverige” -Facebook-ryhmässä ”Muslimit ovat yksi vitun sakki. Ne huutavat ja kiljuvat, että emme kunnioita heidän uskontoaan, mutta siat kieltäytyvät kunnioittamasta kristinuskoa. Hitto mikä kaksinaismoraali.”

Mies viittasi kirjoituksessaan myös tapaukseen, missä islamilaisaktivisti Aye Alhassani Ruotsin valtio-omisteisen median avustuksella toi esille lentoyhtiö SAS:n säännöt, joiden mukaan päähuivin käyttö oli työpaikalla kielletty, eikä työnhakijaksi tekeytynyt päähuivia käyttänyt Alhassani sen vuoksi saanut työpaikkaa.

Miehen Facebook-kirjoitus ilmiannettiin, ja poliisi sekä syyttäjä ryhtyivät tutkimaan asiaa. Käräjäoikeus tuomitsi miehen sakkoihin kiihotuksesta kansanryhmää vastaan [hets mot folkgrupp].

Skånen ja Blekingen hovioikeus puolestaan katsoi, että vaikka miehen olisi pitänyt ilmaista itsensä hienovaraisemmin, ilmaisunvapaus tulee ottaa huomioon. Ilmaisunvapauden rajoittaminen on erityisen kyseenalaista silloin, kun kyseessä ovat poliittiset mielipiteet tai keskustelu koskee yleistä etua.

49-vuotiaan sanavalinnat olivat hovioikeuden mukaan muslimeja halventavia, ja miehen kommentit ylittivät totuuden rajan. Silti hänen kirjoituksensa liittyi artikkelin sisältöön ja ilmaisi hänen näkemyksensä keskusteltavana olleesta aiheesta.

Hovioikeus hylkäsi miehen saamat syytteet.

Lähde Dagens Juridik

  • 506
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset