Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsalainen taloustieteilijä: Maahanmuutto on tappiollinen liiketoimi

Kuva Shutterstock.

Maahanmuutto kolmansista maista on kannattavaa pitkällä tähtäimellä, kuullaan usein sanottavan. Todellisuudessa näiden väestöryhmien työttömyys pysyy korkeana, ja tilanteella on taipumus huonontua entisestään, kirjoittaa ruotsalainen taloustieteilijä professori Mats Hammarstedt Dagens Industrin kolumnissa.

Växsjössä sijaitsevan Linnaeus-yliopiston taloustieteiden professori Mats Hammarstedtin mukaan tulokset ovat periaatteessa yhteneviä tutkimusten kanssa, joita on tehty maahanmuuton vaikutuksesta Ruotsin julkiseen talouteen.

– Joka vuosi julkinen sektori jakaa resursseja kotimaassa [Ruotsissa] syntyneiltä ulkomailla syntyneille, ja pakolaisina maahanmuuttaneiden ja heidän sukulaistensa vakiinnuttaminen työmarkkinoille vie kauan, joten pakolaisten maahanmuutto aiheuttaa kustannuksia julkiselle taloudelle kauan Ruotsiin saapumisen jälkeen.

Hammarstedt korostaa, että kolmansista maista Ruotsiin muuttaneiden siirtolaisten määrä on kasvanut rajusti.

2000-luvun alussa noin 55 000 ihmistä Ruotsissa oli syntynyt Afrikan maissa ja noin 220 000 Aasian maissa. Vuonna 2010 115 000 Ruotsissa oleilevaa oli syntynyt Afrikassa ja 410 000 Aasiassa. Vuonna 2019 vastaavat luvut olivat jo 230 000 ja 780 000.

Väite, jonka mukaan ”maahanmuutto tarkoittaa nettokustannuksia julkiselle taloudelle, mutta pitkällä aikavälillä maahanmuutto johtaa tuottoon”, ei Mats Hammarstedtin mukaan ole nykytilanteessa totta.

Integraatio-ongelmien jatkuessa ongelmat vain pahenevat, kun uusia maahanmuuttajia virtaa maahan ja työttömyystrendi säilyy entisellään.

Tilaa
Ilmoita
guest
2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

[…] niin saattaa herätä epäilys ovatko kriitikot sittenkin väärässä? Ruotsissa on kuitenkin ”vain” miljoona kehitysmaalaista kymmenen miljoonan kansasta. Vertailukohtana Jenkeissä väestöstä on […]

trackback

[…] todella on nykyisin sama osuus tummahipiäisiä kuin Ruotsissa oli 2000-luvun alussa. Ruotsissa oli 2000-luvun alussa maahanmuuttajia Afrikan ja Aasian maista 275 000 ja vastaavasti Suomessa oli […]

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa