Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsin Ambulanssiliiton puheenjohtaja vaatii sotilasvarusteita, lääkintähenkilöstöä uhataan no-go -alueilla – VIDEO

Ruotsin Ambulanssiliiton puheenjohtaja vaatii henkilöstölleen sotilasvarusteita, koska lääkintähenkilöstö joutuu vaaraan hälytystehtävissä no-go -alueille. Osa ambulanssihenkilöstöstä kärsii posttraumaattisen stressin oireista pelon vuoksi.

Ruotsin Ambulanssiliiton puheenjohtaja Gordon Grattidge kertoi ruotsalaisen journalistin Pauline Neudingin haastattelussa, että ambulanssien henkilöstö joutuu usein väkivallan kohteeksi hälytystehtävissä Ruotsin maahanmuuttajavaltaisille no-go -alueille.

Grattidge kertoi, että hänen henkilöstönsä tarvitsisi sotilasvarusteita voidakseen suojata itsensä no-go -alueilla ”suurten väkivaltaisten ryhmien” aiheuttamalta väkivallalta.

Kysyttäessä millaisia no-go -alueet Ruotsissa ovat, Grattidge vastasi, että alueet ovat tyypillisesti eristäytyneitä maahanmuuttajavaltaisia alueita, jotka kasvavat jatkuvasti ja joita tulee koko ajan lisää.

Tukholmalaisessa Rinkebyn lähiössä puhkesi suuri mellakka kaksi viikkoa sitten. Mellakointi sai alkunsa Rinkebyn torilla noin klo 20.00 aikaan, kun poliisi tarkasti henkilöä metrossa. Poliisien noustua maan pinnalle, heitä alettiin kivittää ja heitellä esineillä. Sen jälkeen monikymmenpäinen joukkio kävi poliisin kimppuun ja poliisi joutui ampumaan varoituslaukauksia ilmaan.

Grattidge viittasi Rinkebyn tapahtumiin kertoessaan, että no-go -alueille hälytystehtäviin joutuminen todellakin on vaarallista: ”Paikalle pääsymme voidaan estää. Paikalta pois pääsymme voidaan estää. Ajoneuvoja voidaan sabotoida. Meihin voidaan kohdistaa fyysistä väkivaltaa,” hän kertoi ja jatkoi: ”Tilanne voi sekunneissa kääntyä hyökkäyksiksi ajoneuvojamme tai meitä vastaan”.

Ambulanssiliiton puheenjohtaja kertoi, että henkilöstön päälle käydään monin tavoin ja heitä myös kivitetään, mutta paljon pahempaakin pelätään tapahtuvan.

”Poliiseja on heitelty käsikranaateilla, joten huoli on suuri,” hän sanoi.

Lääkintähenkilöstö kokee no-go -alueille suuntautuvat hälytystehtävät äärimmäisen ahdistavina ja pelkoa herättävinä.

”On pelkoa, ja seurauksena on esimerkiksi posttraumaattisen stressin oireita, ja seurauksena on sairauksia, sairaslomia ja työstä eroamisia” Grattidge kertoo.

Ambulanssiliiton puheenjohtajan mukaan uhkakuvien kirjo on laaja, ja jopa pubiympäristöön kohdistuvat tehtävät saattavat olla vaarallisia: ”On huumeiden väärinkäyttäjiä, joilla usein on mielenterveydellisiä ongelmia, ja sitten on näitä alueita, joissa on suuria väkivaltaisten ihmisten ryhmiä.”

Hänen mukaansa no-go -alueilla vaaraa aiheuttavat väkivaltaiset ihmisryhmät ovat tyypillisesti suuria, mikä aiheuttaa vaikeuksia tilanteen hallintaan.

”Ihmisiä voi olla paljon. 20-30 ihmistä on hyvin tavallista.”

Uhkaavassa tilanteessa perääntyminen ja poliisin odottaminen vahvistukseksi on Grattidgen mukaan ensimmäinen ja myös usein käytetty keino.

”Ensimmäinen asia mitä teemme silloin on perääntyminen … Tiedämme kokemuksesta että tämä on vaarallinen alue ja meidän täytyy odottaa poliisia suojaamaan meitä,” hän kertoo.

Ambulanssiliiton puheenjohtaja on jo aiemmin ilmaissut huolensa liittonsa jäsenten turvallisuuden puolesta. Tammikuussa hän vaati Expressenissä ilotulitusrakettien myynnin muuttamista luvanvaraiseksi ja niitä aseina käyttävien saattamista edesvastuuseen, sillä niitä ammutaan ambulansseja ja lääkintähenkilöstöä vastaan Ruotsin levottomilla alueilla.

Ruotsin turvallisuustilanne on ollut otsikoissa sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump viittasi twiitissään Ruotsin massamaahanmuuton aiheuttamiin ongelmiin.

Ruotsin Ambulanssiliiton puheenjohtajan haastattelu on tekstitetty suomeksi.

  • 1.5K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi