Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsissa lähes puoli miljoonaa henkilöä oleskelee ilman vahvistettua henkilöllisyyttä – poliisin mukaan tilanne on karannut hallinnasta

Kuva FrankieF / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Noin puolet yli 870 000 Ruotsissa niin kutsutulla rinnakkaisnumerolla olevasta henkilöstä ei ole vahvistanut henkilöllisyyttään. Poliisi myöntää, että tilanne ei ole enää hallinnassa.

Jos Ruotsiin saapunut henkilö ei halua kirjautua Ruotsissa asuvaksi saadakseen henkilötunnuksen mutta aikoo tehdä töitä Ruotsissa tai saada eläkettä ruotsalaiselta maksajalta, hän tarvitsee niin kutsutun rinnakkaisnumeron (samordningsnummer).

Tällä hetkellä rinnakkaisnumeron hakijan ei ole lain kirjaimen mukaan pakko vahvistaa henkilöllisyyttään.

Tätä porsaanreikää monet maahan tulleet käyttävät hyväkseen. Expressen kertoo artikkelissaan, että noin puolet yli 870 000 Ruotsissa niin kutsutulla rinnakkaisnumerolla olevasta henkilöstä ei ole vahvistanut henkilöllisyyttään.

– Tällä hetkellä meillä on koko ajan kasvava rinnakkaisyhteiskunta. Olemme menettäneet täysin hallinnan siihen keitä täällä on. Täällä on henkilöitä laittomasti, mutta myös sellaisia, joiden syyt täällä oleskeluun ovat täysin tuntemattomia, sanoo Marit Murphy, rajapoliisin tutkija.

Vuonna 2017 Ruotsin veroviranomainen tarkasti 4000 rinnakkaisnumeroa, jolloin paljastui, että 45 prosenttia numeron saajista ei ollut vahvistanut henkilöllisyyttään. EU:n ulkopuolelta tulleista 75 prosentilla ei ollut vaadittavia työ- ja oleskelulupia.

  • 1.9K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset