Kotimaa Rikos

Saksassa kiinniotettu ulkomaalainen raiskaaja oli Oulussa turvapaikanhakijoiden esikotouttamishankkeen tapahtumassa

Kuva poliisi.

Oulun poliisin etsintäkuuluttama ja tänään Saksassa kiinniotettu lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta väkivallasta epäilty ulkomaalainen mies on ollut Oulussa turvapaikanhakijoiden esikotouttamishankeen tapahtumassa mukana. Esikoto-esikotouttamishanke on myös vierailuttanut turvapaikanhakijoita alueen päiväkodeissa.

Oulun poliisi julkaisi tänään kuvat ulkomaalaisesta miehestä, jonka epäillään olleen osallisena Oulussa lapseen kohdistuneessa pitkään jatkuneeseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja väkivaltaan. Mies otettiin tänään kiinni Saksassa.

Nyt on käynyt ilmi, että mies on ollut mukana Oulun Diakonissalaitoksen ja Vuolle Setlementin Esikoto-esikotoutushankkeen tapahtumassa.

Esikoto-hanke on aiheuttanut kohua aiemminkin

Oulun seudulla helmikuussa 2018 kuohuntaa aiheutti Oulun Diakonissalaitoksen johtaman Esikoto-esikotoutushankkeen Facebook-päivitys.

Facebook-päivityksessä 9. helmikuuta Esikoto-hankkeen toimija kertoi ryhmän turvapaikanhakijoita olleen tutustumassa Oulussa Linnanmaalla sijaitsevaan Touhula-päiväkotiin. Päiväkotivierailulla oli ollut 9 turvapaikanhakijaa ja 3 ohjaajaa.

Touhula-päiväkotien aluejohtaja kertoi tuolloin, että heihin oli otettu yhteyttä Vuolle Setlementin taholta ja pyydetty Esikoto-hankkeen piirissä turvapaikanhakijoiden päiväkotikäyntiä.

Turvapaikanhakijoiden taustojen tarkistaminen ei aluejohtajan mukaan ollut keskusteluissa mukana. Hänen mukaansa Vuolle Setlementin vastuulla olisi ollut vierailijoiden mahdollinen taustojen tarkastaminen, eikä sitä päiväkodista erityisesti vaadittu.

Vaikka tänään poliisin etsintäkuuluttamaa ja Saksassa kiinniotettua lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista epäiltyä ulkomaalaista miestä ei päiväkotivierailujen kuvissa näykään, hän on kuitenkin ollut viereisen kuvan mukaan Esikoto-hankkeen tapahtumissa, muun muassa urheilutapahtumassa, mukana. Kuvassa mies istuu numero 337 rinnassaan. Valokuvan perusteella tapahtumaan on osallistunut myös nuoria tyttöjä.

Oulun poliisi epäilee miehen osallistuneen kuluvan vuoden aikana lapseen kohdistuneeseen seksuaalirikokseen. Kaikkiaan kyseisestä rikoksesta epäiltyinä on kahdeksan ulkomaalaista henkilöä.  Miehet ovat saapuneet maahan turvapaikanhakijoina.

Perussuomalaisten Simula esitti syksyllä 2017 Esikoto-hankkeen tuen poistamista kaupungin talousarviosta

Perussuomalaisten Oulun kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Jenna Simula esitti kaupunginhallituksessa jo marraskuussa 2017 Esikoto-hankkeen tuen poistamista Oulun kaupungin talousarviosta. Esitys kuitenkin raukesi kannattamattomana.

Simula esitti myös kaupunginvaltuustossa helmikuussa, että Esikoto-hankkeen päiväkotivierailuihin tulee puuttua.

Esikoto-hankkeen päätoteuttajana toimi Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja osatoteuttajina Vuolle Setlementti ry, Metsähallituksen luontopalvelut sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy. Esikoto-hanke päättyi elokuussa 2018 ja sen Facebook-sivut on poistettu joulukuun 2018 alussa.

Hankkeen budjetti oli yli miljoona euroa vuosien 2016-18 ajalle.

11.12 klo 21:02 täydennetty Esikoto-hankkeen tietoja ja vaihdettu artikkelikuva

  • 1.5K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset