Kotimaa Politiikka

Sisäministeri Ohisalo hallituksen uudesta tasa-arvo-ohjelmasta: ”Kunnianhimon taso nousee, kantavana näkökulmana on nyt intersektionaalinen feminismi”

Maria Ohisalo. Kuva Mikko Kauppinen / Vihreät.

Aika nostaa Suomi tasa-arvon mallimaaksi, sisäministeri Ohisalo vaatii.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kirjoittaa blogissaan, että ”hallituksen tasa-arvo-ohjelma on yksi niistä monista paikoista, joissa vihreä kädenjälki todella näkyy”. Ohjelma on kunnianhimoinen listaus toimenpiteitä, joilla edistetään sukupuolten tasa-arvoa Suomessa mutta myös ulkopolitiikassakin.

– Ohjelman ohjaava pääajatus on intersektoniaalisuus, eli tarkastelutapa, jossa huomioidaan yksilön yhteiskunnalliseen asemaan vaikuttavat moninaiset taustatekijät. Niitä ovat esimerkiksi sukupuoli, sosioekonominen tausta, asuinpaikka, alkuperä, perhetausta, koulutus, ikä, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu. Intersektionaalisuuden avulla tunnistetaan syrjivät rakenteet, jotka voivat olla usein päällekkäisiä ja toisiaan läpileikkaavia, Ohisalo selventää intersektionaalisuuden merkitystä.

Esimerkiksi intersektionaalisuuden avulla tunnistettavista syrjivistä rakenteista Ohisalo nostaa esille ruskea nuoren naisen, joka ”joutuu kohtaamaan elämässään syrjintäkokemuksia tilanteissa, jotka eivät tule muille mieleenkään”.

Hallituksen uudessa tasa-arvo-ohjelmassa asetetaan myös toimenpiteitä, joilla puututaan sukupuolivähemmistöjen kokemaan rakenteelliseen syrjintään.

– Translain uudistaminen lienee näistä tärkein, mutta ei suinkaan ainut. Vain tunnistamalla syrjinnän mekanismit voimme tehdä ratkaisuja, joilla niitä puretaan ja ehkäistään, Ohisalo selvittää.

Syrjintää on kaikkialla, myös työelämässä, sillä ”työ tasa-arvon edistämiseksi on usein hidasta”.

– Vuosikymmeniä kestäneen järjestöjen ja aktiivisten kansalaisten vaikuttamisen jälkeenkin naisen euro on Suomessa 84 senttiä. Teemme hallituksessa töitä sen eteen, että Suomessa saavutettaisiin oikea palkkatasa-arvo.

Ohisalo on havainnut koronakriisillä olleen vaikutusta kaikkien eri sukupuolten tasa-arvoon. Seuraavaksi ”on korjattava se, minkä korona on tasa-arvosta rikkonut”.

– Teemme hallituksessa seuraavaksi laaja-alaisen selvityksen koronakriisin terveydellisistä, taloudellisista ja sosiaalisista vaikutuksista eri sukupuoliin.

Ohisalo korostaa, että laaja-selvityksessä ”hallitus tulee huomioimaan sukupuolen ohella myös muun muassa iän, sosioekonomisen aseman, etnisen taustan ja vähemmistöön kuulumisen”.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa