Kotimaa

Suomi menetti rahasammon kun Vanhasen hallitus myi tulosta tekevän lannoiteyhtiön pilkkahinnalla norjalaisille

Kuva Needpix.

”Yara takoo tulosta korkeilla hinnoilla – toisen vuosineljänneksen tulos yli kaksinkertaistui” – otsikoi Maaseudun tulevaisuus. Kovasta tuloksesta ei hyödy enää Suomi, sillä Matti Vanhasen hallitus myi vuonna 2007 lannoiteyhtiö Kemira Growhow:n norjalaiselle Yaralle, joka nosti heti kauppojen toteuduttua lannoitteiden hintoja 28 prosenttia.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan kuluvan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana norjalainen lannoiteyhtiö Yara on takonut puhdasta tulosta 553 miljoonaa dollaria. Vuosi sitten summa oli 105 miljoonaa dollaria.

Nousseet ruuan hinnat ovat kannustaneet viljelijöitä lisäämään lannoitteiden käyttöä. Lisäksi typpilannoitteiden hinnat ovat selvästi vuodentakaista kalliimpia kasvaneen kysynnän ja vain rajallisesti lisääntyneen tarjonnan takia.

Yhtiöllä satavuotinen historia

Vuonna 1920 perustettiin valtion Rikkihappo- ja Superfosfaattitehtaat. Tehtaiden nimi muutettiin Rikkihappo Oy:ksi vuonna 1961 ja lopulta Kemira Oy:ksi vuonna 1972.

Kemiran lannoiteliiketoiminnan kansainvälistyminen alkoi 1960-luvun lopulla lannoiteviennillä. Globaaliksi toiminta alkoi laajeta 1980-luvulla, kun Kemira osti lannoitetehtaita Iso-Britanniasta, Alankomaista, Belgiasta, Ranskasta ja Tanskasta. Vienti lisääntyi ja myyntikonttoreita perustettiin myös ulkomaille.

1990-luvulla Kemira-konsernin liiketoimintayksiköt yhtiöitettiin ajan hengen mukaisesti. Vuonna 1994 Kemiran osakkeet listattiin Helsingin Pörssiin ja lannoiteliiketoiminta nimettiin Kemira Agroksi.

1990-luvun aikana menestyvä Kemira Agro perusti yhtiöitä Baltiaan, Puolaan sekä Unkariin, ja yritysinvestointeja tehtiin Lähi-idässä ja Aasiassa.

Vuonna 2004 Kemira Agro Oy irtautui Kemira Oyj:stä, muutti nimensä Kemira GrowHow:ksi ja listautui Helsingin pörssiin.

Sampo takoo nyt rahaa norjalaisille

Suomen valtio menetti takuuvarman rahasamponsa, kun pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus vuonna 2007 myi Kemira Growhow:n norjalaiselle Yaralle. Kokoomuksesta, keskustasta, vihreistä ja RKP:stä koostuvassa hallituksessa omistajaohjauksesta vastasi ministeri Jyri Häkämies (kok.).

Myynti tapahtui pilkkahinnalla – valtio sai GrowHowsta vain 208 miljoonaa euroa.

Kaupan jälkeen Yara sai Suomessa lähes sadan prosentin markkinaosuuden lannoitteiden kaupassa ja se nosti heti hintoja 28 prosenttia.

Tilaa
Ilmoita
guest
71 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback
trackback

uk dissertation writing help uk https://dissertations-writing.org/

trackback

masters dissertation help in india https://help-with-dissertations.com/

trackback
trackback
trackback
trackback
trackback
trackback

100 percent free slots https://slot-machine-sale.com/

trackback
trackback
trackback

scatter slots characters https://pennyslotmachines.org/

trackback

hollywood slots bangor https://2-free-slots.com/

trackback

3journalistic

Mokunthamon

Maanpetos on rikkaus – mutta vain harvoille…

juha II

Lautakasa masa on äärimmäisen tyhmä ja ahnea mies.

Velkoja ei tarvitse maksaa takaisin

Meitä johtaa Roitsun (Kummeli – Roitsu sä oot nero!) kaltaiset bisnessnerot!

Luu5

Tätä se on ollut pidemmän aikaa. Nämä herrat ovat olleet kärkipaikoilla ajamassa Suomea kohti konkurssia. Oikeasti, kuka puupää myy idioottivarmasti tuottoa kehräävän bisneksen ulkomaalaisille, no globalisti tietenkin. Tämä kaikki toiminta on kansallisvaltion toimintaa vastaan ja tästä pitäisi tulla kummallekin herralle sekä kätyreille sellainen kakku etteivät enää päivänvaloa näe.

Ilkka Mänttäri

!!!!! Siis tuo oli huutomerkkijono mtta kun ei enää ladattuna näyttänyt siltä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
John Quiman

Viestisi merkinnöistä päätellen Ilkka on kirjoittanut ja vaimo käynyt muokkaamassa 🙂

No, on siinä viisi huutomerkkiä. Jos tarkoituksesi oli laittaa enemmän, ehkä huutomerkit loppuivat systeemin varastosta.

Ilkka Mänttäri

Kiitos .Aina tuo luottamukseni sinuun ja ajatuksiisi vähän nousee. Tuo on sellainen asia että kun vähän hoitelen näitä kumpiakin tilejä niin tuo asia noihin vaimoni tileihin on vähän toisasia. No kun en aina tiedä mihin tiliin olen kirjautuneena, sitä se ikä teettää.Hän on aivan tavallinen ihminen jolla tietokoneen kaatuminen (Erityisesti Skypen kaatuminen on aika vaikea asia). En koskaan tuo asioita jotka ovat vaimoni periaatteita vastaan, vaan niitä joita olen oppinut häneltä.Paremmin kuin omia periaatteitani vastaan olen aika ., No ei. Olen siinä asiassa vähän olosuhteiden uhri. Siis ei pelkoa jos tässä nyt on joku toinen ei ole sama mieltä tästä matutuksesta niin mennään sitten katsomaan. No katsotaan miten menee. Suomessa asunut 20 vuotta ja ostanut omakotitalon, pelkää että joutuu takaisin venäjälle. MITÄ tekee Haavisto. Monen ei tarvitse vasta. Tiedän teidät ja arvostan teteitä. Kiitos.

John Quiman

Jos on asunut pari vuosikymmentä Suomessa ja on naimisissa suomalaisen kanssa, en oikein keksi miten olisi mahdollista joutua lähtemään Suomesta. Mahdoinko nyt ymmärtää oikein, että hän pelkää joutuvansa takaisin Venäjälle.

Haavisto keskittyy Isis-tapauksiin, koska niitä puuttuu Suomesta.

Ilkka Mänttäri

No tuo paperisota.Matkustus rajan taakse on aika vaikeaa, samoin jos haluaa takaisin.Aika pitkään hoidettu nuo asiat julkisella liikenteellä, bussi, juna.Hän ei voi saada edes passia käymättä paikan päällä venäjällä koska ei ole rekistöröitynyt venäjän knsalaiseksi suomessa.??? Ongelma tuli kun minulla ei enää ole viisumia ja julkinen liikenne loppui. Venäjällä mikään asia ei hoidu netissä, siellä virkamiehillä täytyy olla töitä, vaikka eivät edes töitä tekisi. Suomessa venäjän lähetystöön (Helsinki)täytyy varata aika. Puhelin ei vastaa. kokeiltu on puoli vuotta.Virushysteria on aika hyvä peitto kaikenlaisille ”uudistuksille”.Yksityisautoilu ei enää ole vaihtoehto. Olen jo ohittanut päivät kun muutaman tunnin oleskelu rajalla oli vähän eksoottista.Saattaahan se olla että olisi aika hakea suomen kansalaisuutta. Saa nähdä.

Kata

No tottakai hakee hän kansalaisuutta!Varmaan helpottaisi asioita.

John Quiman

Hakee Ambomaan kansalaisuuden, sitten saa tulla ja mennä kuten huvittaa. Se on tätä uutta normaalia. Johan Suomessakin laitetaan suomalainen jonon perälle.

Lieväasteinen

Venäjälle saa itse asiassa täysin ilmaisen e-viisumin netistä, mutta ei kaikille alueille (muistaakseni Moskovaan, Pietariin, Pietarin alueelle ja Kaukoitään). Itse sain e-viisumin Pietariin netistä viime vuonna ennen korona-rajoituksia kahdessa päivässä(!) lauantaina (viikonloppuisinkin ko. palvelu toimi). Pitää vielä hommata itse matkavakuutus (suomalaiselta firmalta netistä). Tällä hetkellä e-viisumipalvelu on kiinni koronan takia, mutta kyllä se joskus avataan. Tässä linkki: http://electronic-visa.kdmid.ru/index_en.html

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
FIXIT

sama koskee monia käsittämättömiä kauppoja, joilla poliitikot ovat myyneet kansallisomaisuuttamme pilahinnoilla sijoittajille ja ulkomaille. peppu-pekan ja kumppaneiden caruna -kauppa yksi pahimpia, mistä maksatetaan laskut edelleen meillä veronmaksajilla. sosialistinen sekoomus, punavihreät ja kepulit sveduineen, siinä sitä on kansalla kestämistä, jos ei tule stoppia vihdoin. Kaikki ollaan valmiita myymään, isoäiditkin, kuten dokkari tasemummoista osoitti.

Kaarlo

Kemira Growhow:n myynti, samoin Digitan ja kantaverkon osan myynti, josta tehtiin Caruna. Digitan ja kantaverkon osan ostajana oli sama australialainen sijoittajajätti. On ollut tyytyväinen kun saanut luontaiset monopolit, joita Digita ja kantaverkon osa on.

Kaino-Vieno Huttunen

Suomi on ollut jo 90-luvulta asti Yhdysvaltoihin rekisteröity yritys. On selvää, että yritys myy jotakin, joko tuotteita tai palveluita. Oikeassa yrityksessä noin törkeästi epäonnistunut myyntimies olisi erotettu. Ikävä kyllä Suomi Oy:n henkilökunta valitaan vain neljäksi vuodeksi kerrallaan, joten potkuja ei jaeta.

Meri Kreikan

Hyvä Matti. Näin sitä meidän poliitikot tekee bisnestä. Voihan itku sentään….

John Quiman

Täällä on mielenkiintoinen artikkeli asiaan liittyen. Kuinka valtio lahjoitti miljardeja norjalaiselle yhtiölle ilmaiseksi.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sibilyanev/236031-rakenteellisen-korruption-hintalappu-n-2-500-milj-vuosi/

Mistähän tuo suunnaton tyhmyys on noussut, ettei vaan jonkinlaisista lahjuksista tai sitten umpipuisesta päästä?

Ilkka Mänttäri

Ei nuo asian tiimoilla häärineet ministerit todellakaan ole mitään talouden ihmelapsia, toiseksi vaihtoehdoksi ei sitteen jää kuin tuo mainittu korruptio. Kaiken järjen mukaa tuollaiset kuuluisivat vankilaan. Sellaisen haitan ovat tuottaneet tälle maalle. Seuraavaa siirtoa heidän taholtaan peläten. Kun ovat tuostakin selvinneet niin kai jatkoa seuraa aina jos tilanne antaa tilaisuuden.

John Quiman

Ne elävät illuusiossa, josta sanovat, että ”maan tapa”. Toivon mukaan jossain vaiheessa laillisuus voittaa ”maan tavan”.

Kata

Voi helevattu…kyllä tätä maata johtaa ja on johtanut viimeiset 30 vuotta ainakin,täysin turhat ja osaamattomat vätykset!Ja varmaan lahjuksia!!!
Ja uunipottuja! Muistan kun päivittelin jo aikoinaan tuota lässyttäjää niin pari rouvaa ”että se on niin komea kuitenkin..”Siinä se arvomaailma yhä..PM on kaunis jne…kuinka tyhmiä ihmiset ovat?Grrrrrrrrrrr

Eka Kettunen

Ministerit Annika Saarikko ja Matti Vanhanen esittelivät muniaan viime vaalivideoissaan, Annikan muna pysyi pystyssä paremmin ja oli huomattavasti kookkaampi.

Kata

😀

Uskomatonta

Nyt iltalehti hehkuttaa, että Kokoomus (taantuumus), olisi gallupjohdossa ja SDP toisena. Onko Suomalaiset näin tyhmiä oikeasti ?..Jos näin on, niin usko on mennyt. Kertokaa yksikin syy, miksi näitä joku oikeasti äänestää.

Ilkka Mänttäri

Propagandasota valtamediassa täytyy aloittaa vahain koska tyytymättömyys kansalla kasvaa.

Kata

Hesari samaa…no nuo voi jättää omaan arvoonsa mutta toki taas joku ihqu tuumii että voivoi no sitten äänestän kokkareita..(joilla näyttää lehdessään olevan koronapiikkipakkomaratontaimuutentuleekieltojokapaikkaanjakaikkikuoleejaotapiikkitaimuutenkoskadeltatappakaikkijaonpahempikoebolavissiinkai)

Ilkka Mänttäri

Tuon suluissa olevan perusteella sinussa on poliitikkoainesta. Jos asetut ehdolle äänestän varmasti.

Kata

😀 Kiitos!

John Quiman

Kata Pillari jyrää korruption eduskunnasta tipotiehensä?

Kata

Joo otankin tuon nimen!!! 😀 Kiitti taas että jokin asia sai nauramaan tässäkin aamussa!

Kaino-Vieno Huttunen

Kokoomus lupasi kuntavaalien alla viedä Suomen natoon. Ehkä Vanhasen Kemira-kaupat olivat eräänlainen lahjus siitä, että Norja puoltaisi tulevaisuudessa Suomen jäsenyyttä.

Ilkka Mänttäri

Kuka tietää. Ovat olevinaan niin nokkelia että sotkeutuvat omaan näppäryyteensä.

Huru-ukko

Oli tässä juurikin joku tutkimus, että samariini on tämän vuosituhannen paras pääministerti Suomessa. Siis paras??? Sallikaa mun itkeä kun ei naurata yhtään. Taas viedään velemedian ja ylenannon seuraajia kuin pässiä narussa teuraaksi.

Ilkka Mänttäri

Siis etelä-Euroopan maiden kannalta. On kuitenkin ylivoimainen tuossa velan ja vastuiden ottamisessa. Linnaan kuuluisi, enkä tarkoita presidentin linnaa.

Kaasu pohjassa rotkoon tiemme käy

Varmasti samariini on paras, kun hetken mietit ketä siellä on pääministereinä heilunut aina tikkataulu tyypeistä asti.
Ongelma on, että puolueet valitsevat johtoon aivan puhtaita taulapäitä, joten ei ole temppu eikä mikään loistaa tuollaisessa porukassa.

Tupauuno

En oikein ymmärrä tätä politikkojen ajatustapaa myydä pilkkahinnalla kansallisomaisuutta. Jotain siellä taustalla taitaa olla oman hillotolpan kanssa. Pelottaa esim. Suomen vesien myynti. Sekin on täysin mahdollista. Jyri Häkämies sai elinikäisen viran Kemiran pilkkahinnalla myynnillä. Mitään järkisyytähän Kemiran myynnille ei ollut. Toivotaan, että meillä tulevaisuudessa olisi vähän viisaimpia politiikkoja, jotka eivät ajaisi aina omaa etuaan. Taitaa olla turha toive, kun muistaa esim. hillotolppa Timo Soinin. Heti, kun pääsee apajalle unohdetaan lupaukset.

Ilkka Mänttäri

Muistan hyvin tuon myynnin ja sitä silloin kovasti ihmettelin. Miten tuohon osallistuneet ihmiset ovat vielä korkeissa viroissa. Olisiko takana ihan joku raadollisempi juttu kuten lahjukset tms. Ei kenenkään nyt luulisi tuollainen typerys olevan mutta aina tuo kansallisomaisuuden myynti nousee uudelleen agendalle, etenkin sellaisten hallitusten toimesta jotka eivät taloudesta mitään ymmärrä ja käteistä pitää saada keinolla millä hyvänsä. Laskut voidaan sitten jättää seuraaville hallituksille.

John Quiman

Lahjoittavat miljardeja, kunhan itse saavat vähän uraputkea ja asuntolainan, jota ei oikeasti tarvitse koskaan maksaa.

Ilkka Mänttäri

Mitenkä tuollaista poliitikkokuntaa ja virkamieskuntaa vastaan voi taistella omien oikeuksiensa puolesta kun pitäisi taistella laillisin keinoin. Kun kuuntelee vaikka Jaana Kavoniusta käy selvästi ilmi että estävät sellaiset tutkinnat joissa kaveri on ”liipasimella”. Minunkin mielestäni se on korruptiota. Kyllä ”oikeusvaltio” on aikamoisessa umpikujassa. Kaukaa ei tarvitse esimerkkejä hakea. Koko koronahuijaus on täynnä niitä. Koetin vähän esittää eriävää mielipidettä tuolla Suomen Uutisten mielipidepalstalla, eipä ole näkynyt. Puoluelehti on aina puoluelehti vaikka kyllähän se on niin että monesta huonosta vaihtoehdosta täytyy yrittää löytää se vähiten huono. Pakko vielä sanoa että perustuslaki on ohitettu aika totaalisesti ja syylliset joutaisivat vankilaan tosin aikamoinen trafiikkihan siitä syntyisi jos jostakin löytyisi vielä lainkuuliainen taho noita edesottamuksia tutkimaan.

Jouni S.

Vanha juttu, mutta tulee väkisin mieleen, eli järkeä näissä valtion omaisuuden myynneissä on yhtä paljon kuin siinä, että laskee pakkasella housuihinsa, hetken se lämmittää, mutta sitten tulee kahta kylmempi ! Vaikea järjellä ymmärtää, selityksenä voi tietysti olla se, että päättäjät hyötyvät henk koht niin paljon, että unohtuu se, kenen etuja on valittu valvomaan. Tällaisten henkilöiden oikea paikka olisi tosiaankin vankila ja sielläkin vedellä ja leivällä, jollei peräti ”saunan takana”.

John Quiman

Asenne taitaa olla, että kyllähän aina muutaman tonnin tienatakseen voi valtion varoja pistää menemään muutaman miljardin.

Tuumailija

Siinä myytiin satojen miljardien omaisuus kafferahalla pois ja nyt maanviljelijät joutuvat ostamaan apupaskaa kovalla hinnalla.
Sama koskee kaivosteollisuutta, outokumpu ajettiin systemaattisesti alas ja tilalle otettiin ulkomaisia koijariyrityksiä joista moni on saanut lähtöpassit useasta maasta. Suomessa kun ei kuulema ole tietotaitoa ja investoijia kaivostoimintaan. kaivoslaki on sittemmin räätälöity niin, että maasta saat viedä ilmaiseksi jalostamatonta raaka-ainetta (malmia) ja ainoa mitä tänne jää on työntekijöiden palkkavero. Valtio vielä kustantaa näille firmoille infran kaivoksille ja tukiaisiakin taitaa mennä, todella kannattavaa.
Kauhulla saa odottaa sitä päivää kun metsät ja vedet myydään, koska kaikessa hiljaisuudessa maa-ja metsätalousministeriö on yhtiöitetty, nyt on siellä piikki auki.

Ilkka Mänttäri

Sotaa pukkaa, meinaan sisällissotaa.

John Quiman

Ehkä sitten, kun valtio on vararikossa. Sääli vaan, että ei ole laillisia keinoja pysäyttää tätä ryöstöä ajoissa, eikä kansakaan tajua kuinka paljon on menetetty. Ikään kuin Suomi olisi lypsylehmä jollekin taholle ja suomalaiset poliitikot olisivat niiden juoksupoikia.

Lait varmaan riittäisivät menon pysäyttämiseen, mutta lakia valvova koneisto ei.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Lieväasteinen

”Ikään kuin Suomi olisi lypsylehmä jollekin taholle ja suomalaiset poliitikot olisivat niiden juoksupoikia.”

Tätä kutsutaan globalisaatioksi.

Yks nainen vaan

Tuumailija unohdit yhden jättävät jälkeensä myös ympäristötuhot. Kaivoslaki pitäisi ehdottomasti uusia.

Jouni S.

Kyllähän tuo Yaran bisneskin perustuu kaivostoimintaan, eli esim. Siilinjärvellä olevasta louhoksesta nostetaa mineraaleja, josta sitten rikastetaan mm. typpeä ja fosforia lannoitteiden tehoaineiksi. Jäljelle jäävät kipsivuoret, joita on kaavailtu ainakin täytemassoiksi Tahkolle huipun/mäen korotukseen, en tiedä kuinka vakavissaan. Se on tietysti realiteetti, että avoimilla (kaivannais- ja) lannoitemarkkinoillakaan eivät enää pienet pärjää ja tämä lienee osittain myynnin takana. Suomessahan laki sallii yritysten välisiä sopimuksia tehtävän melko vapaamuotoisesti ja lähtökohta pitäisi olla, että kun hinnat nousevat, jokin osa hyödystä tulisi myös kaivoksen sijaintimaahan ja -paikka- kunnalle. Mutta voi olla liikaa vaadittu (ainakin poliitikoilta), että sellaisia sopimusehtoja osattaisiin soveltaa…koskee tietenkin koko kaivosalaa Suomessa yleisestikin, eli joku osa jalostusarvosta pitää jäädä tännekin.

Lieväasteinen

Pohjolan Kongo (ent. Zaire).

SDP kovin mmyjä

Muistakaa että kovin Suomen valtionomaisuuksien myyjä oli SDP ja Paavo Lipponen. Unohtamatta että SDP on ollut kädetkin toisten taskuilla jo 120-vuotta, sekä Sanna Marin ansiosta nyt myös toisten jääkaapilla. Mutta silti piti uskoa vielä SDP vappusatkuun ja mennä lankaan äänestäjien, sekin vappusatku peruttiin aivan ”yllättäen”. Johan Vanhanen ehti tähänkin hallitukseen hölmöilemään tyttöjen kanssa.

Jupi

On mennyt Carunaa ja Fortumia, pilkkahintaan lypsylehmät meni suursijoittajille

kyllä netti muistaa

”Säälimätön tilasto – ketkä oikeasti myivät eniten Suomen kansallisomaisuutta?”https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001180206.html
”Sdp on ollut hallituksessa lähes aina, kun valtio on myynyt omistuksiaan.”

Tuolloin hävitettiin myös Kemiran hengityssuojaintuotanto, joka olisi viime vuoden koronakeväänä voinut käynnistää sen kaivatun uuden ”Nokian”.
Noina ”kultaisina vuosina” tuhlattiin lisäksi miljardeja Saksan ilmatilan ostamiseen sekä lopetettiin suomalainen rokotetuotanto

Kiitos Sanna

SDP teki nyt myös velkaantumisen ennätyksen EU-paketilla, kiitos vain Sanna Marin.

Ilkka Mänttäri

Osoittaa selvää korruptuneisuutta ja häikäilemättömyyttä kuten perustuslaista piittaamattomuuskin. Lähelle pääsee kyllä myös vihrvasemmisto kokoomus mukaanlukien.

John Quiman

Marin se vaan aina vakuuttaa, että Suomi on rikas maa. Tosiasiassa Suomi voisi olla rikas maa, elleivät poliitikot olisi niin korruptoituneita.

Terra

Matti maalainen sai vähän puutavaraa, puheterapiaa ja maan tavan mukaista vaalirahaa kaupan ”kylkiäisinä” niin tietysti vajaapää tekee kaupat.

tulitikkutyttö

Matin puutavarastahan ei ole mitään muuta näyttöä kuin vassaritoimittajan anonyymiksi jäänyt lähde. TM Rakennusmaailma tutki rakennuksen eikä tuppeensahattuja lautoja löytynyt. Tällaista Voima-lehti tasoista skeidaa ei kannata kirjoitella.

Kata

Ei se Matti ehtiny ajatella pikkujuttuja kun oli asiaa ikeaan ja uunipotut uuniin ajallaan.Sitten kullan kanssa niitä popsimaan.Ja lautakasaa tarkistamaan…Oisko alkanu pino kasvamaan….

John Quiman

Turha kysellä – ei lauta-Matti muista.