Kolumnit

Syyrian Douman kaasuiskun totuutta etsimässä

Kuvakaappaus Youtube

Moninkertaisesti palkittu brittiläinen veteraanijournalisti Robert Fisk, joka puhuu sujuvasti arabiaa ja tuntee hyvin Lähi-idän, kävi paikan päällä Doumassa, Syyriassa. Independent-lehdelle kirjoittamassaan reportaasissa hän kertoo tavanneensa lääkärin, joka vahvisti maailmalla levinneen 7.4.2018 kaasuiskusta kuvatun videon aitouden.

Fiskin mukaan 58-vuotias lääkäri kuitenkin jatkoi tarinaa. Lääkäri Assim Rahaibanin mukaan potilaat eivät kärsineet kaasun aiheuttamista oireista, vaan hapenpuutteesta ja pölystä vietettyään yön tunneleissa ja muissa suojissa tuona yönä, kun tuuli levitti kranaattien nostamaa pölyä.

– Olin koko yön perheeni kanssa kotonani 300 metriä tapahtumapaikasta, mutta kaikki lääkärit tiesivät, mitä oli tapahtunut. Oli paljon tykkitulta ja lenkokoneet olivat Douman yllä yöllä – mutta tuona yönä tuuli voimakkaasti, ja valtavat pölypilvet levisivät asuntoihin ja kellareihin, missä ihmiset olivat. Ihmiset alkoivat kärsimään hapenpuutteesta. Sitten joku, ”White Helmet”, huusi: ”Kaasua!”, ja paniikki alkoi. Ihmiset alkoivat kastelemaan toisiaan vedellä. Kyllä, video on kuvattu täällä, se on aito, mutta siinä näkemänne ihmiset kärsivät hapenpuutteesta – eivät kaasumyrkytyksestä”.

Fiskin tapaamat kaksi miestä, Hussam ja Nazir Abu Aishe sanovat olleensa tietämättömiä, paljonko ihmisiä kuoli Doumassa. Miehet näyttivät hämmentyneiltä, kun Fisk sanoi median kertoneen 43 ihmisen kuolleen iskussa. Toinen miehistä tosin myönsi serkkunsa kuolleen iskun aikana islamilaisen armeijan teloittamana.

Useat Fiskin haastattelemat paikalliset ihmiset kertovat, etteivät he usko tarinoita kaasun käytöstä. Heidän mukaansa huhuja usein levittävät islamistiset ryhmät.

White Helmets otsikoissa ennenkin

White Helmetsin perustaja on britti, James Le Mesurier. Järjestön rahoitus tulee länsimailta ja on väitetty, että sillä on turhankin läheiset väliset paikallisten islamistien kanssa, jotka ovat jo käytännössä hävinneet sodan Syyrian hallituksen joukkoja ja Venäjää vastaan.

Ryhmän toiminnasta Syyriassa tehty “White Helmets” -dokumentti tuli tunnetuksi kun paljastui, että dokumenttiryhmä oli tehnyt useita lavastusvideoita, joita lännen liberaalimedia levitti ilman mitään suodatusta ja käytti heitä virallisena lähteenä.

Länsiliittoumalla ”pitävät todisteet kaasun käytöstä Doumassa”

Ranskan Macron on sanonut, että maalla on pitävät todisteet siitä, että iskussa käytettiin kemiallisia aseita, ja yhdysvaltalainen media on viitannut lähteisiin, jotka sanovat virtsanäytteiden ja verikokeiden osoittavan, että iskussa käytettiin kaasua.

Yhdysvaltojen johtama liittouma pommitti kolmea kaasutehtaaksi epäilemäänsä kohdetta viime lauantaina Syyriassa.

Englanniksi tekstitetyssä videossa esiintyvät samat miessairaanhoitajat ja lääkärit kuin kuuluisissa valtamediassa levinneissä Douma-pätkissä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit