Eurooppa

Uppsalan ”Facebook-raiskauskohu” paisuu

Ruotsissa on herättänyt valtavaa kohua viime viikonloppuna tapahtunut epäilty raiskaustapaus, joka lähetettiin suorana live-lähetyksenä Facebookissa.

Kolme nuorukaista olivat juhlimassa ruotsalaisen naisen kanssa, joka sammui. Kun nainen makasi tiedottomana sängyllä, livelähetyksen perusteella ainakin yksi miehistä raiskasi naisen kahden muun kuvatessa tapahtumaa. Lisäksi filmillä esiteltiin käsiasetta.

Live-lähetyksen näki Facebookissa noin 200 henkeä. On mielenkiintoista, että raiskauksen aikana Facebookista otetuissa kuvakommenteissa useat arabitaustaiset miehet kehoittivat raiskaajia jatkamaan touhua kunnolla loppuun saakka. Uhri häpäistiin siis perusteellisesti. Katsojien joukossa oli myös tavallisia ihmisiä, jotka järkyttyivät tapahtumasta, ja pyysivät tekijöitä lopettamaan touhunsa. Monet alkoivat jäljittämään tapahtumapaikkaa, ja useat ihmiset soittivat tapahtumasta poliisille.

Yksi tekijöistä antoi lähetyksessä puhelinnumeronsa naispuoliselle katsojalle, joka soitti suoraan lähetykseen. Tuolloin uhri oli jo herännyt, mutta ei tokkuraisena tajunnut, mistä on kyse. Nainen kertoi puhelimessa uhrille, että hänet on raiskattu, ja kehoitti uhria poistumaan asunnosta. Myös miehet pilkkasivat naista, että tämä on raiskattu. Uhri itse ei uskonut näin tapahtuneen. Julkisuuteen levinneellä tallenteella arabitaustainen mies pilkkaa naista, että ”sinut on raiskattu”. Kohta tämän jälkeen poliisi saapui paikalle, ja sammutti lähetyksen.

Tapahtuma on herättänyt valtavaa raivoa tavallisissa ihmisissä. Valtamedia on käyttänyt kaiken kekseliäisyytensä piilottaakseen tekijöiden taustat ja miedontaakseen tapahtumakulkua. Suurin ongelma valtamedian mielestä on nyt se – vaikka filmin näki livenä noin 200 henkeä – että poliisilla ei ole itse tapahtumien kulkua videolla. Sen vuoksi esimerkiksi Aftonbladetin mukaan on kyseenalaista, onko tapahtumaa itseasiassa tapahtunut ollenkaan. Sen toimittajien mukaan koko tapahtuma on keksitty, koska he eivät ole saaneet käsiinsä nauhoitettua filmiä. Myös poliisi myöntää, että heillä ei ole tapahtumasta nauhoitusta, mikä tekee tapahtumien kulun todistamisen ongelmalliseksi.

Ne valtamedian edustajat jotka uskovat tapahtumien tapahtuneen, ovat keskittyneet taivastelemaan, miten ruotsalaisten nuorten kasvatus näyttää epäonnistuneen täysin. Aftonbladetin kolumneissa on hurskasteltu, että nuorilla on hukassa käsitys oikeasta ja väärästä, ja aikuisilla on hukassa kyky kasvattaa lapsistaan kunnon kansalaisia, jotka ymmärtävät raiskauksen olevan väärin.

Kaikki tekijät ovat lähtöisin Lähi-Idästä. Yksi epäillyistä on tullut maahan vuosi sitten.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit