Eurooppa Maahanmuutto

Viron sisäministeri: Niin kauan kuin EKRE on hallituksessa, Viro ei ota vastaan ensimmäistäkään turvapaikanhakijaa Välimereltä

Viron konservatiivisen kansanpuolueen logo / Wikipedia, CC BY-SA 4.0, DJ Sturm

Viron sisäministeri, konservatiivisen EKRE-puolueen Mart Helme sanoi Luxemburgissa EU-sisäministerien kokouksessa, että niin kauan kuin EKRE on hallituksessa, Viro ei tule ottamaan vastaan yhtään siirtolaista EU:n aiemmin kaavaileman siirtolaisten uudelleensijoitusohjelman puitteissa.

Saksa, Ranska, Italia ja Malta eivät saaneet Luxemburgissa tiistaina pidetyssä EU-sisäministerien kokouksessa yleistä tukea ehdottamalleen siirtolaisten uudelleensijoitusjärjestelmälle.

Noin kaksi viikkoa ennen Luxemburgin sisäministerien tapaamista pidetty Maltan kokous, johon Suomikin EU-puheenjohtajamaana osallistui, tuki Välimeren siirtolaisten automaattista ja nopeaa uudelleensijoittamista EU-jäsenmaihin. Ehdotus sai kuitenkin tylyn vastaanoton suurimmalta osalta EU-maita, myös Virolta.

– Emme osallistu aloitteeseen virallisesti tai epävirallisesti, mutta voimme osoittaa solidaarisuuttamme tarjoamalla teknistä apua ja osaamista, Helme sanoi err.ee:n mukaan.

Helmen mukaan Viroon kohdistuu turvapaikanhakijapainetta entisistä Neuvostoliiton maista.

– Meille ei tule turvapaikanhakijoita Lähi-idästä tai Afrikasta, vaan Ukrainasta. Toisekseen heitä saapuu Georgiasta, Moldovasta ja vasta sitten tulee Afganistan ja sellaiset maat.

Sisäministeri Helme ei näe mahdolliseksi, että Viro ottaisi vastaan edes yhtä turvapaikanhakijaa Afrikasta tai Lähi-idästä.

– Heidän prosessointinsa on todella kallista: antaa heille kansainvälisten sopimusten mukaiset edut, tukea työnsaannissa, järjestää lapsille paikat kouluissa ja sen sellaista.

Helme painottaa, että vaikka maa on solidaarinen Italialle, Viro ei halua olla osana Lähi-idästä ja Afrikasta suuntautuvaa siirtolaisvirtaa.

– Jotta voimme estää sellaisten ihmisten saapumisen, joita emme voi hyväksyä, ja joita emme halua hyväksyä, meidän täytyy ottaa tällainen kanta. Olemme jo kauan sitten tehneet kantamme selväksi. Niin kauan kuin EKRE on hallituksessa, Viro ei hyväksy siirtolaisia, Helme sanoi.

Viron pakolaiskeskuksissa oleilee tällä hetkellä 61 henkilöä.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit