Eurooppa Maahanmuutto

Vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöryn jälkipyykki Ruotsissa – vain joka yhdeksäs turvapaikan saanut on töissä

Kuva Shutterstock.

Aftonbladet on selvittänyt, kuinka moni Ruotsista turvapaikan saaneista on saanut myös työtä. Joka yhdeksäs vuonna 2015 tulleista on töissä neljä vuotta myöhemmin.

Ruotsiin saapui vuonna 2015 turvapaikkaa hakemaan 163 000 henkeä. Turvapaikan saaneita heistä on yhä Ruotsissa 60 500 henkilöä. Heistä 40 000 on 15 vuotta täyttäneitä; heistä puolestaan töissä on 4574 henkeä, opintotukea saa 9970 ja toimeentulotukea 18 405 henkilöä.

Mainittujen tulojen ohella 23 444 saa niin sanottua kotoutumiskorvausta, joka osittain voi mennä päällekkäin muun tuen kanssa. Sen tarkoitus on ehkäistä oleskeluluvan saaneita heti alkuun ajautumasta työttömyyskorvauksen varaan.

Tulijoiden integroiminen vasta alussa

Tulokset osoittavat, että virallisesti ilmoitettu tavoite tulijoiden integroimisesta yhteiskuntaan työelämän kautta ei ole alkua pitemmällä. Kansantaloustieteen emeritusprofessori Per Lundborg Tukholman yliopistosta sanoo, että Ruotsiin on tulossa Yhdysvaltain kaltainen tilanne, jossa tulijoiden työllistäminen onnistuu ainoastaan halpatyömarkkinoiden muodossa.

Aftonbladetin käytössä ovat olleet Ruotsin Tilastokeskuksen (SCB) maahanmuuttajien sairausvakuutusta ja työttömyyttä sekä toimeentuloa koskevat tilastot. Selvitys aloitettiin toukokuussa 2019,

Pakolaisasemaa haki Ruotsissa vuonna 2015 kaikkiaan 162 877 henkilöä. Heistä alle 18-vuotiaita oli 70 384, joista puolestaan yksintulleita lapsia 35 369 henkeä. Tutkimuksesta ei käy ilmi, kuinka moni tuolloin tulleista sai turvapaikan. Osa heistä on voinut jo poistua maasta.

Tulijoista valtaosa tuli Syyriasta, Afganistanista ja Irakista. Perheenyhdistämiset ovat myöhemmin voineet lisätä saapuneiden perheiden tai omaisten määrää maassa. Myöhemmin Ruotsiin tulleet eivät kuuluneet tutkittujen joukkoon.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa