Kotimaa Maahanmuutto

Yle: Karkotettavia ulkomaalaisia vapautetaan säilöönottokeskuksista – ei kuitenkaan uskota lähtevän maasta omatoimisesti

Helsingin säilöönottoyksikkö. Kuva Hezzu / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Koronapandemian aikaansaaman poikkeustilan vuoksi maasta poistettavaksi määrättyjä ulkomaalaisia on alettu vapauttamaan säilöönottokeskuksista.

Helsingin Metsälässä ja Lappeenrannan Joutsenossa sijaitsevista maasta poistettavien säilöönottokeskuksista on vapautettu ulkomaalaisia henkilöitä, kertoo Yle. Syynä tähän on koronapandemian aiheuttama poikkeustila ja sen mukanaan tuomat matkustusrajoitukset.

Vaikka karkotettavat päästetään vapaalle jalalle, poliisi ei kuitenkaan usko, että henkilöt lähtisivät maasta omatoimisesti.

Joutsenon säilöönottoyksikkö on kapasiteetiltaan 68- ja Metsälä 40-paikkainen.

Poliisin mukaan jokaisen säilöönotetun henkilön tilanne tutkitaan erikseen. Säilöönotetut henkilöt on joka tapauksessa päästettävä vapaalle jalalle 6-12 kuukauden kuluttua säilöönottopäätöksen saamisesta.

Säilöönottopäätösten perusteet ovat moninaisia. Osa asukeista on kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, joiden uskotaan ”menevän maan alle”, mutta joidenkin henkilöllisyys ei ole tiedossa.

EU:n ihmisoikeuskomissaari Dunja Mijatovic vaati maaliskuun lopussa, että EU-jäsenvaltioiden tulisi vapauttaa säilytyksessä olevat laittomat siirtolaiset ja kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat niin laajalti kuin mahdollista. Perusteluksi ihmisoikeuskomissaari mainitsi talteenottokeskusten tilojen soveltumattomuuden nykytilanteeseen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa