Eurooppa Politiikka Talous

Härkätaistelua rahoitetaan edelleen miljoonilla euroilla vuotuisista EU:n maataloustuista

Kuva: Wikimedia Commons.

Eläinoikeuksien puolesta taistelevien aktivistien mukaan härkätaistelujen julma käytäntö pysyy hengissä härkien kasvatustiloille myönnettävien julkisten varojen turvin.

 

EU:n maksamat miljoonat eurot pitävät härkätaistelut hengissä kaikkialla Euroopassa, sanovat kampanjoijat, vaikka Euroopan parlamentin jäsenet ovat yrittäneet kieltää tukien maksamisen.

Rahoitus menee tiloille, jotka kasvattavat härkiä taistelua varten EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) kautta, joka on pitkäaikainen tukijärjestelmä kyseiselle alalle.

Espanjalainen Unión de Criadores de Toros de Lidia, joka edustaa 347 kasvattajan etuja, on arvioinut, että tukien maksamisen kieltäminen merkitsisi noin 200 miljoonan euron vuosittaista taloudellista vahinkoa alalle kaikkialla Euroopassa.

Vuonna 2015 Euroopan parlamentin jäsenet äänestivät ylivoimaisella enemmistöllä sen puolesta, että tappavien härkätaistelujen rahoittamiseen tarkoitetut maataloustuet estetään. Eläinten oikeuksia puolustavat aktivistit pitivät tätä myönteisenä, sillä he kuvailivat härkätaisteluita ”julmaksi käytännöksi”.

EU paheksuu, mutta ei halua kieltää

Yli kuusi vuotta myöhemmin tilanne ei kuitenkaan ole juurikaan muuttunut. Kielto on kumottu, koska on pelätty, että se muuttaisi YMP:n oikeudellisia säännöksiä.

”Olemme täysin samaa mieltä Euroopan parlamentin jäsenten moraalisesta paheksunnasta ja siitä, mitä he yrittävät tehdä. Mutta lailliset keinot tämän toteuttamiseksi ovat melko vaikeita. Sanoisin jopa, että mahdottomia”, totesi Joe Moran eläinsuojelujärjestö Eurogroup for Animalsista.

”Varojen poistaminen kokonaan edellyttäisi, että eläinten hyvinvointi kuuluisi EU:n viralliseen toimivaltaan ja että härkien kasvatus tätä tarkoitusta varten kiellettäisiin lailla tai härkätaistelut kiellettäisiin kokonaan”, Moran lisäsi.

Eräs EU:n virkamies totesi, että vaikka varoja ei olekaan varattu erityisesti taisteluhärkien kasvatukseen, ”sitä ei ole suljettu pois”, ja härkien kasvattajat voivat edelleen saada julkisia varoja maataloustuesta.

Vuodesta 2003 lähtien EU:n maataloustuet on jaettu enimmäkseen viljellyn maan määrän eikä niinkään tuotannon tai tuotteiden lopullisen käyttötarkoituksen perusteella.

Vihreät Euroopan parlamentin jäsenet esittivät YMP:hen vuoden 2020 tarkistusehdotuksen, jossa vaadittiin, että varat kiellettäisiin sellaisten nautaeläinten osalta, joiden lopullisena käyttötarkoituksena on ”myynti härkätaisteluihin liittyvää toimintaa varten”. Se kuitenkin hylättiin, kun Euroopan komissio, EU:n neuvosto ja parlamentti päättivät toimintaperiaatteista.

Portugalilainen europarlamentaarikko Francisco Guerreiro kuvaili rahastoja ”pelastusrenkaaksi, joka auttaa jatkuvasti tätä alaa pysymään pinnalla ja hengissä”, sillä härkäfestivaalien määrä on vähentynyt.

Covid-pandemia kuritti myös härkätaisteluteollisuutta

Euroopan härkätaisteluteollisuus kärsi yli 150 miljoonan euron tappiot Covid-pandemian aikana, kun Pamplonan San Fermín -festivaalin kaltaisia tapahtumia peruttiin ja härät lähetettiin suoraan teurastettaviksi.

San Fermín -festivaali on kuuluisa erilaisista perinnetapahtumista, härkätaisteluista ja härkäjuoksusta. Härkäjuoksussa sadat ihmiset juoksevat 800 metrin matkan Pamplonan kaduilla ja kujilla härkien edellä yrittäen pysyä mahdollisimman lähellä, mutta välttää härkien sarvet. Ennen juoksun alkua härkiä ärsytetään ampumalla niiden selkään piikkejä. Härät tapetaan myöhemmin härkätaistelussa.

Pandemia iski samaan aikaan, kun ala kamppaili toipuakseen Espanjan talouskriisistä. Sen seurauksena rahapulassa olevat kunnat lopettivat festivaalit, joihin osallistui härkiä. Vuonna 2007 – vuosi ennen talousromahdusta – koko Espanjassa järjestettiin 3 651 tapahtumaa, joissa oli härkiä. Kymmenen vuotta myöhemmin tapahtumien määrä oli pudonnut 1 553:een.

Espanjassa, Ranskassa ja Portugalissa toimivat kasvattajajärjestöt puolustavat edelleen arviolta 1 000:ta härkätaisteluihin tarkoitettujen härkien kasvatustilaa eri puolilla EU:ta.

Espanjan Unión de Criadores de Toros -järjestön puheenjohtaja Antonio Bañuelos sanoi: ”On syrjivää luoda sellainen käsitys, että näiden nautaeläinten kohtalo voitaisiin sitoa siihen, saavatko ne rahoitusta vai eivät. Monet tilat tuottavat erilaisia tuotteita ja kasvattavat samalla myös sonneja, joten kielto heikentäisi niiden oikeutta saada rahoitusta samalla tavoin kuin muutkin EU:n maataloustuottajat”, hän sanoi.

Teollisuus on myös lobannut Euroopan parlamentin jäseniä väittäen, että laajoilla alueilla kasvatetut taisteluhärät vaikuttavat ympäristöön vähemmän kuin esimerkiksi siat tai lampaat.

Taisteluhärkien kärsimykset ovat täysin perusteettomia

Härkätaisteluita vastustava espanjalaisten eläinlääkäreiden yhdistys on sanonut, että härkien kärsimykset ovat täysin perusteettomia.

Eläinlääkäreiden yhdistys kertoi Euroopan parlamentin jäsenille, että härkiin käytettiin noin 15 minuuttia kestäneissä härkätaisteluissa välineitä piikkinuolista 80-senttiseen miekkaan, jotka aiheuttivat ”syviä haavoja, merkittävää verenvuotoa, voimakasta kärsimystä ja tuskallisen kuoleman”.

Bañuelos puolestaan väitti, että taisteluhärkä kuolee ”nopeammin ja vähemmän kärsimystä tuntien” kuin monet kaupallisesti kasvatetut eläimet.

”Tuhannet eläimet kuolevat joka päivä hyvin tuskallisissa olosuhteissa. Mutta päähuomio kohdistuu härkätaisteluihin. Ne ovat julkisuudessa eniten esillä, ja ne ovat helppo kohde”, hän perusteli.

 

Lähde: The Guardian

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Eka Kettunen

EU rahoittaa eläinten kiduttamista kaiken muun järjettömyyden ohella.

Tuumailija

Juuri nämä halal ja kosher teurastusten salliminen.
Se toiminta kun ei ole ilmaista vaan erikseen pitää maksaa jollekkin uskonnolliselle pampulle teurastusluvasta (tämä todennut että eläin tosiaan kärsii tarpeeksi) ja pienen provikan päältä otettuaan tilittää rahat välikäsien kautta ääriliikkeille.

Elikkä eu tukee terrorismia kaikilla rintamilla.

Tämä härkäily on noiden em. rinnalla pisara meressä, vaikkei sitäkään pitäisi sallia saati tukea.

Jore

Suomen pitää uudessa lisäbudjetissa varata määräraha härkätaistelulle anettavalle tuntuvalle ja pitkäkestoiselle tuelle. Tämä on ensiarvoisen tärkeä, nyt voi unohtaa hetkeksi kaikki ilmastohumpat ja sodat.

juha II

EU rahoittaa kaikkea päätöntä! Niin päätöntä, että se pysyy ikuisesti salassa ellei jokin taho juo päätänsä niin täyteen, että näkee juopon harhoja ja näin kynee näkemään ne paksut rahavirrat sinne minne ei järki paista!

Lieväasteinen

Kaikki muut EU-maat paitsi Suomi pitävät kansallisperinteistään kiinni, vaikka kuinka barbaarimaisia ne olisivat. Mutta Suomessa oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista.

Ali

Kunpa sais meidän ministerit, juokseen kuja-juoksua HÄRKIEN edellä,ois se niin somaa!
Ei tietenkää tosi elämässä,,,,mutta tosi kiehtova ajatus!

Kolmossivun tyttö

Sama koskee halal-teurastusta. Suurin osa Suomessa myytävästä halal-lihasta tulee Latviasta, Liettuasta, Ruotsista sekä Tanskasta. EU:n maataloustuista rituaaliteurastetun lihankin tuotanto maksetaan ja sen kulutus veronmaksajan kukkarosta. Lisäksi tuonti ulkomailta sysäö eläinten kärsimyksen pois silmistä, pois mielestä. Nyt tuntuu kummalliselta, kun huolehditään ukrainalaisten lemmikeistä, mutta ruotsalaisen tai liettualaisen lampaan kohtalo ei hetkauta.

Mikään ei kykene ilmaisemaan järkytystäni siitä kuinka eläinten oikeudet on uhrattu täysin monikulttuurin alttarille. Juuri kun alettiin päästä eläintensuojelussa edes alkuun, on taannuttu taas keskiajalle, vieläpä 600-luvun arabian niemimaalle.

Kannatan eroa EU:sta niin ei tarvitse tukea sen paremmin Iberian niemimaan barbaarista kulttuuria kuin islamin henkistä pimeyttä.

juu

Vaikka eläimet kokee karmeaa kohtelua myös ruokatuotannossa, niin ei jotain härkätaistelua voi puolustella millään.
Tunnen pientä mielihyvää kun niissä härkäjuoksuissakin joku joutuu aina seivästetyksi.

Kata

En voi uskoa että yhä tämä kiehtoo ihmisiä..hemmetti mitä sankareita ovatkaan nämäkin ”taistelijat”!
Voihan Banuelos ja Pamplona….sankareita sitä ollaan siellä juostessa…

”Taisteluhärät vaikuttavat ympäristöön vähemmän kuin esimerkiksi siat tai lampaat…” no niin, hyväksytty, lausahtaa virheet!

Kainuunkonkari

Sinä, tasa-arvoisena sukurutsan runtelemien kehitysmaalaisten kanssa olet varmasti ensimmäisenä puolustamassa modernia teurastamoa, Halal teurastusta, ylikorostuneita rikostilastoja, muttet miestä joka seisoo yksin viitan ja metallitikun kanssa härkää vastaan areenalla? Oletko koskaan nähnyt härkää, vai pitääkö kaikkia tyhmiä eläimiä vain ampua ohjuksilla? Britit kehittivät reilu vuosisata sitten(sanaleikki tarkoituksellinen) käsitteen 2-jalkainen vahinkoeläin.

Kata

Ooksie ihan ok?Vaikuttaa vähän sekavalta mutta voin kertoa että olin kesätöissä teurastamolla,siis kinkkua pakkaamassa ja ei se ihan kivvaa ollut nähdä mutta elämä on…
Missäs mie olen halalia puolustanut?Ota iisisti nyt vaikka ootki Kainuun korvesta. 😀

Härkätaistelussa ei ole mitään ylevää vaikka toki Hemingway tykkäsi.

Tuumailija

Mutta se mies ei selvää päivää nähnyt, siksi tykkäsi paljosta muustakin. ;D

Kata

Näinpä!

Tuumailija

Itseäni ainakin hymyilyttää ne klipit härkä”taistelusta” kun rimppakinttu saa kunnon kurmootuksen sarvesta ja hieman niittypolkkaa päällä muutaman sadan kilon voimalla. Miksi härkää ei tästä palkita, sehän on valioyksilö voitettuaan ”taistelun”?

Se on niin valikoivaa, mikä mututuntumalla halutaan vaikuttavan ympäristöön, silmätikuksi on otettu ne jotka ovat tuotannollisesti hyödyllisempiä/tehokkaampia kuten lehmät, siat, lampaat.
Sakari Peltolalla on erinomainen video tästäkin aiheesta.