Kotimaa Rikos

Mies viilsi kaverinsa kurkun auki Oulussa – syyttäjä vaatii elinkautista

Syytetty. Kuva Petri Saarela.

Oulun käräjäoikeus aloitti Oulussa tapahtuneiden väkivallan tekojen käsittelyn. Syytettynä törkeästä pahoinpitelystä ja murhasta on kolmekymppinen ulkomaalaistaustainen mies. Myös uhri oli samoilta maailman kolkilta lähtöisin oleva mieshenkilö. Suomen viranomaiset olivat hakeneet miehet Suomeen Italiasta, mistä Libyan kautta saapunut kaksikko oli hakenut turvapaikkaa.

Poliisille ilmoitettiin 31.5.2020 hieman ennen kello 20 väkivaltarikoksesta Kaukovainion kaupunginosassa. Paikalle mennyt poliisipartio löysi kevyen liikenteen väylältä kuolleen henkilön, jossa oli väkivallan merkkejä. Poliisi otti pian lähistöltä kiinni teosta epäillyn kolmissakymmenissä olevan miehen.

Esitutkinta valmistui syyskuussa ja asia siirtyi syyttäjälle syyteharkintaan. Asiasta nostettiin syytteet ja Oulun käräjäoikeus aloitti tänään epäiltyä vastaan nostettujen syytteiden käsittelyn. Miestä syytetään törkeästä pahoinpitelystä ja murhasta.

Haastehakemuksen mukaan mies syyllistyi jo 30.5.2019  Oulussa törkeään pahoinpitelyyn lyömällä samaa uhria veitsellä vasemman jalan reiteen. Mies yritti lyödä uhria myös vatsaan, mutta uhri sai veitsen pois hyökkääjältä. Tällöin uhrin käteen tuli viiltohaava.

Vasemmalla törkeästä pahoinpitelystä ja murhasta syytetty, oikealla oikeusavustaja. Kuva Petri Saarela.

31.5.2020 mies tappoi vuosi aiemmin viiltelemänsä miehen veitsellä Oulun Kaukovainiolla. Tilanteessa uhrille tuli kaikkiaan yhdeksän viiltoa: 12 senttimetrin pituinen kaulaan, yksi, 12,5 senttimetrin pituinen rintakehän etupuolelle ja 6 senttimetrin pituinen selkäpuolelle, yksi 25 senttimetrin pituinen ja neljä muuta haavaa vatsan alueelle ja yksi vasempaan olkavarteen.

Kuolema aiheutui rintakehän alueen syvästä viiltohaavasta, johon liittyi sydänlihaksen, sydänpussin ja kylkiluiden vaurioita ja verenvuotoa sydänpussiin ja rintaonteloon. Haastehakemuksen mukaan kuolemaan oli myötävaikuttamassa kaulaan, selkään ja vatsan alueelle kohdistuneet teräaseella aiheutetut vammat, joihin liittyi henkitorven, pallean, keuhkon, ohutsuolen, pernan ja kylkiluiden vammoja sekä verenvuotoa.

Iltasanomien mukaan hyökkääjä viilsi uhrin kurkun auki.

Syyttäjän mukaan tappo tehtiin vakaasti harkiten ja erityisen raa’alla tavalla. Ottaen huomioon vammojen laadun sekä sen, että syytetty jatkoi uhrin lyömistä veitsellä tämän ollessa maassa kaatuneena, rikos on syyttäjän mukaan myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Mies on tunnustanut aiheuttaneensa uhrin kuoleman. Syyttäjä vaatii syytetylle rangaistukseksi elinkautista vankeutta törkeästä pahoinpitelystä ja murhasta.

Syytetyn apuna oikeudenkäynnissä paikalla oli myös tulkki.

Syytetty ja uhri olivat tutustuneet Libyassa, kertoo Kaleva. Maaliskuussa 2016 kaksikko matkusti Italiaan mistä miehet hakivat turvapaikkaa, ja kolmen kuukauden kuluttua viranomaiset hakivat heidät Suomeen.

Lähteet Oulun käräjäoikeuden haastehakemus, Kansalainen (1, 2), Iltasanomat, Kaleva.

Uutista päivitetty 5.11 klo 17:07 – lisätty tieto miesten saapumisesta Suomeen vuonna 2016. Muutettu ingressiä ja otsikkoa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa