Eurooppa Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Pääministeri Orpo ja EU-komission puheenjohtaja von der Leyen vierailivat Suomen itärajalla

Pääministeri Orpo ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Lappeenrannan ja Imatran rajanylityspaikalla 19.4.2024. Kuva: Flickr / CC BY 2.0 DEED / FinnishGovernment.

Pääministeri Orpo ja komission puheenjohtaja von der Leyen kävivät Imatran rajanylityspaikalla tutustumassa tilanteeseen Suomen itärajalla. Tämän jälkeen he jatkoivat Lappeenrannan raatihuoneella kahdenvälisiä keskusteluja, jotka he aloittivat edellisenä päivänä lentäessään samalla koneella Brysselistä Lappeenrantaan Eurooppa-neuvoston kokouksen jälkeen.

Vierailun keskeisenä tarkoituksena oli perehdyttää komission puheenjohtaja von der Leyen Venäjän Suomeen kohdistamaan välineellistettyyn maahantuloon ja sen estämiseen. Pääministeri Orpo ja puheenjohtaja von der Leyen lensivät Lappeenrannasta Rajavartiolaitoksen helikopterilla tutustumaan Imatran rajanylityspaikkaan ja Pelkolan rajavartioasemaan, jonka läheisyydessä on otettu käyttöön pilottivaiheessa rakennettu noin kolmen kilometrin pituinen esteaita. Rajan tilanteesta kertoivat sisäministeri Mari Rantanen ja Rajavartiolaitos.

”Viralliset rajanylityspaikat itärajalla on suljettu. Kevään ja helpompien sääolosuhteiden myötä kasvaa riski, että Venäjä organisoi ihmisiä pyrkimään laittomasti Suomeen maastorajan yli, eli rajanylityspaikkojen ulkopuolella”, pääministeri Orpo sanoi.

Pääministeri Orpo kertoi vierailun aikana puheenjohtaja von der Leyenille hallituksen parhaillaan valmistelemasta lakiluonnoksesta välineellistetyn maahantulon torjumiseksi.

”Toivon, että meillä olisi tulevaisuudessa koko EU:ta koskeva ratkaisu, joka suojaisi välineellistetyn maahantulon kohteeksi joutunutta EU-maata”, pääministeri Orpo totesi.

Pääministeri Orpo korosti lisäksi, miten tärkeää myös turvallisuuspoliittisista syistä on pitää koko Suomi elinvoimaisena ja asuttuna. Hän kertoi puheenjohtaja von der Leyenille Itä-Suomen tilanteesta sekä lisähaasteista, joita rajaliikenteen loppuminen Venäjän Suomeen kohdistaman välineellistetyn maahanmuuton Itä-Suomessa aiheuttaa.

”Itäisen Suomen pitäminen asuttuna on Suomelle tärkeää. Onkin keskeistä, että tämä huomioidaan EU:n rahoituksessa sekä tulevan komission ohjelmassa. Tämä oli keskeinen viestimme von der Leyenille. Suomi ja muut Venäjän rajavaltiot tarvitsevat unionin tukea myös esimerkiksi rajaturvallisuutemme parantamiseen. Kyse on EU:n ulkorajasta ja sen turvallisuudesta”, pääministeri Orpo totesi.

Pääministeri Orpo ja puheenjohtaja von der Leyen keskustelivat myös Suomen tavoitteista seuraavan Euroopan komission strategiseen agendaan sekä Euroopan turvallisuustilanteesta.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Orpon ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin lehdistötilaisuus:

Valtioneuvoston viestintäosasto

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Ursula von der Leyen kävi varmistamassa, että ns. turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia kunnioitetaan, kaikki rajan ylittäneet otetaan vastaan ja kaikille taataan ilmainen elämä, olipa sitten jatkossa minkäänlaista oleskelulupaa tai ei.

Kalle Pelttari

Yritin välittää Petterille ohjetta, että mitään poskisuudelmia ei vaihdeta. Marinin poskisuudelmat Brysselissä maksoivat Suomelle yleensä miljardi/reissu. Että eiköhän sieltä itärajaltakin jotain maksettavaa EU:lle löytyisi, jos ei ole varovainen.

Marko Kristian

Onko molemmat globalistit yhtä korruptoituneita?
Taitaa Orpolla vaan olla toiveissa miljardit mitä Ursula veti koronapiikkien varjolla.
On aika naurettavaa tää itäraja homma muutoinkin. 2015 Orpo sanoi että ”tulijoiden motiivien kyseenalaistaminen on rasismia” kun Ruotsi lähetti meille yli 30 000 turhaa turvapaikanhakijaa niiden kansainvälisten lakien vastaisesti.
Venäjältä kun tulee sata turvapaikanhakijaa niin ollaan ihan paniikissa.
Enkä nyt tarkoita etteikö siihen itärajaan pitäisi panostaa ja kiinnittää huomiota, mutta eihän me mitään sillä valvomisella voiteta, kun vaikka sieltä tulisi miljoona ihmistä niin otamme kaikki vastaan. Koska ne ”kansainväliset lait”
Vaikka sieltä tulisi kaikki maailman isis ukkelit, niin kunhan huikkaavat asylum niin kaikki otetaan vastaan saavat täällä pillimehua ja pullaa ja liikkua täysin vapaasti.

Ruoste Iskee

Kunhan puhuvat. Sen nyt tietää kaikki että rajaa ei edes pysty pistämään kiinni sillä Suomi ei rajastaan enää päätä, sen ohjakset siirtyi lopullisesti eu:lle jonka persut siunasi allekirjoituksillaan.

Marko Kristian

Niin mistä tietää että kokoomuslainen valehtelee? Sen huulet liikkuu.
Eikä kyllä näköjään eroa purran persut siitä mitenkään.
Persut on oikeasti aika tyhmiä, ne lyö nyt kaikki tähän vallassa olevaansa aikaan välittämättä yhtään kannattajista, vaikka tietävät varmasti että ovat sitten jatkossa joku 5% puolue.
Mutta kai siellä sitten jotain henkilökohtasia ”hillotolppia” saavat?

Ruoste Iskee

Toivon tosiaan että oli viimeinen kerta kun persut istuu hallituksessa, parasta olisi että koko selkärangaton puolue kuolisi pois.