Eurooppa Koti ja perhe Politiikka Terveys ja hyvinvointi Uutiset

Iso-Britannia haluaa savuttoman sukupolven tiukalla tupakkalailla

Kuvituskuva. CC0.

Uusien tupakoitsijoitten syntyminen halutaan estää täysin Britannian parlamentin tiistai-iltana hyväksymällä lakiehdotuksella. Mikäli laki tulee voimaan, tupakan myynti 1.1.2009 ja myöhemmin syntyneille kielletään kokonaan ja ikuisesti.

Tänä vuonna 15 vuotta täyttävät britit eivät lain mukaan koskaan elämänsä aikana voisi ostaa tupakkaa laillisesti Isossa-Britanniassa.

Britannian tiukka laki on käytännössä sama, kuin aiemmin Uudessa Seelannissa hyväksytty laki. Uuden Seelannin laki peruttiin maan hallituksen vaihduttua.

Asiantuntijoitten mukaan Ison-Britannian tupakkalaki olisi tiukin koko maailmassa. Tarkoituksena on luoda täysin savuton sukupolvi, ja asteittain päästä eroon tupakoinnista kokonaan, tupakoitsijoitten aikanaan kuoltua. Vastaavaa lakia ei ole voimassa missään päin maailmaa.

Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunak on perustellut tiukkaa lakia terveyssyillä.

”Tupakointi aiheuttaa 80.000 kuolemaa joka vuosi maassamme, ja 25% syöpätapauksista”, pääministeri Sunak sanoi puheessaan. ”Se on suurin yksittäinen syy kuolemiin, vammaisuuteen ja terveysongelmiin. Yksikään vanhempi ei halua lapsensa alkavan polttaa”.

Tilastojen mukaan noin 70% briteistä kannattaa lakia. Ennen kuin uusi tupakkalaki voi tulla voimaan, kuningas Charles III ja parlamentin ylä- sekä alahuoneen täytyy hyväksyä se.

Laki tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2027.

Lähde SVT

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ismo Meinander

Olisi koko ihmiskunnan kannalta parasta, jos tästä markkinamiesten kehittelemästä myrkystä päästäisiin eroon kokonaan.

Tehdasvalmisteinen tupakka on valovuosien päässä haitallisuudessaan verrattuna luonnossa kasvavaan, jota voisi sentään joskus tuprutella ritualistisesti.

Tupakoinnissa ei ole mitään ”coolia”. Jossain määrin kuuluisa sanonta meneekin, että aina kun valkoinen poika tai tyttö sytyttää ensimmäisen röökinsä niin jossakin j-lainen nauraa ja tunkee seteleitä taskuunsa.