Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous Uutiset

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi miljardien avustukset Ukrainalle

Republikaanien edustajainhuoneen tiedottaja Mike Johnson. Kuva: Wikimedia Commons / Public Domain / Office of Speaker Mike Johnson.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsenet ovat kuukausien ajan kiistelleet Ukrainalle annettavasta sotilaallisesta avusta. Nyt he ovat löytäneet kahden puolueen enemmistön. Myös Donald Trump on ylistänyt tätä.

Miljardien sotilaallinen apu Ukrainalle – tämä on ollut viime kuukausina erittäin kiistanalaista Yhdysvaltojen republikaanien ja demokraattien välillä. Erityisesti Donald Trumpin lähileiri ei nähnyt juurikaan tarvetta kampanjoida jälleen kerran Putinin sotaa vastaan ukrainalaisten puolella. Mutta toistaiseksi kiistely Washingtonissa on ohi. Demokraatit ja republikaanit ovat löytäneet tavan äänestää yhdessä Yhdysvaltain edustajainhuoneessa. Äänestyksessä annettiin 311 ääntä puolesta ja 112 vastaan.

Republikaanien edustajainhuoneen tiedottaja Mike Johnson ei kuitenkaan halua, että 61 miljardin dollarin pakettia pidetään oikeutuksena jatkotoimiin.

Johnson oli purkanut vastaavan lakiehdotuksen ja antanut yksityiskohdista äänestää erikseen. Apua annetaan myös Taiwanille ja Israelille. Lopulta vastustajat eivät päässeet voitolle.

Ukrainalle ei anneta avointa sekkiä

Johnson ei kuitenkaan halua, että nyt hyväksyttyä uutta lakiesitystä ymmärrettäisiin yleiseksi tueksi. ”Muistakaa: 80 prosenttia Ukrainalle myönnettävistä varoista virtaa amerikkalaisten asevarastojen täydentämiseen, laitoksiimme ja operaatioihimme”, hän totesi lopuksi ja huomautti, että amerikkalaisten edut ovat republikaaneille edelleen etusijalla ja että vain osa vapautuvista varoista on todellisuudessa käytettävissä Ukrainalle tarkoitettuihin tykistön ampumatarvikkeisiin.

Tarkkailijat pitävät maltillisen republikaanisiiven heilahtelua kuitenkin huomattavana. Johnson näkee myös historiallisen ulottuvuuden Venäjän sodassa Naton rajavaltiota vastaan ja haluaa Yhdysvaltojen olevan tässä asiassa oikealla puolella.

Kreml ja Trumpin kannattajat ottavat yhteen tukipaketista

Vaikka Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili Washingtonissa päätöstä ”investoinniksi Nato-maiden omaan turvallisuuteen”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov tuomitsi lainan ja sanoi, että Yhdysvallat rikastuttaa itseään toimittamalla aseita ja ammuksia Ukrainaan. Tämä vain pitkittäisi sotaa ja johtaisi uusiin kuolemiin.

Hänen puoluetovereidensa äänestyskäyttäytyminen ei miellyttänyt Trumpin kannattajia. Kansanedustaja Marjorie Taylor Green Georgiasta puhui ”häpeästä”. Aseita ja ammuksia ei pitäisi lähettää vieraisiin maihin tappamaan ihmisiä siellä.

Trump: Ukrainan selviytyminen Yhdysvaltain etujen mukaista

Donald Trump puolestaan tuki Johnsonia demokraattien kanssa tehdyn sopimuksen puolesta. Luultavasti myös siksi, että osa Ukrainan avusta, yhteensä noin yhdeksän miljardia dollaria, myönnetään vain lainana. Ukrainan selviytyminen on tärkeää myös Yhdysvalloille, Donald Trump totesi hiljattain sosiaalisessa verkostossa Truth Social ja ilmoitti Johnsonin tekevän ”todella hyvää työtä vaikeissa olosuhteissa”.

Lainsäädäntöpaketista odotetaan äänestettävän senaatissa tiistaina, minkä jälkeen Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoittaa sen välittömästi. Asiantuntijat odottavat, että Saksassa sijaitseviin Yhdysvaltain sotilastukikohtiin jo varastoidut ampumatarvikevarastot saapuvat pian Ukrainan rintamalle.

Lähde: Junge Freiheit

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Paljon olisi säästetty jos eurooppa olisi toiminut oikein ja avustanut Ukrainaa heti, ja niin tehokkaasti että siihen ei olisi nokan koputtamista. Sota olisi päättynyt lyhyeen. Mutta kuten aina, poliitikot ovat hitaita niissä asioissa joissa pitäisi toimia nopeasti ja nopeita asioissa joilla ei olisi niin väliä. Venäjän käyttämä salami(viipale) -taktiikka olisi pitänyt lopettaa heti. Se kuitenkin olisi ollut euroopan asia ja se olisi kyennyt sen tekemään. Jotenkin tuntuu vähän vanhalta tuo sanonta että neuvotteluyhteys täytyy pitää auki. Jos se ei ole auki, kyllä se siitä aukenee kun eristetään riittävän hyvin, samoin maat jotka eivät asiaa hyväksy. Eurooppa on kuitenkin aika iso talous, myös venäjälle.

John Quiman

Juuri noin. Jahkaillen asiaa vain vaikeutettiin. Toivottavasti Ukraina saa nyt kunnolla aseita mukaan lukien pitkän matkan ohjukset ja F-16-hävittäjiä joitakin kymmeniä ainakin. Vastahyökkäys oli tuomittu epäonnistumaan, koska aseistuksen kanssa vitkuteltiin niin, että Venäjä sai linnoittautua kaikessa rauhassa ja Ukrainalta puuttui ilmatuki kunnollisten hävittäjien puutteessa.