Muu maailma Rikos

Australia: puukotettu piispa antaa anteeksi hyökkääjälleen – ”kristillinen” teko?

Australian Sydneyssä kirkon piispaa puukotti arabinkieltä puhunut maahanmuuttaja. Kuva: Kuvakaappaus YouTube/ ABC News (Australia).

Viikko sitten Australian Sydneyssä kirkon piispaa puukotettiin jumalanpalveluksen aikana. Nyt hän tulee julkisuuteen ja tarjoaa tekijälle anteeksiantoa. Hän kehottaa seuraajiaan tekemään samoin koston sijaan. Tämä on ”kristillinen” tapa käyttäytyä, hän sanoo.

Viime maanantaina, kun 53-vuotias piispa Mar Mari Emmanuel saarnasi seurakunnalleen Christ the Good Shepherd -kirkossa Sydneyssä Australiassa, nuori mies juoksi yhtäkkiä hänen luokseen ja puukotti häntä.

BBC:n mukaan hyökkääjä huusi hyökkäyksen aikana jotain tyyliin ”profeetan nimessä” arabiaksi. Hänen väitetään myös yrittäneen puukottaa toista pappia ja kirkkovieraita, jotka menivät väliin estääkseen hyökkäyksen.

Piispa antaa anteeksi ja rukoilee hyökkääjänsä puolesta

Torstaina kirkko julkaisi klipin, jossa piispa Emmanuel puhuu sairaalasängystään ja kertoo toipuvansa hyvin puukotuksesta. Hän sanoi myös rukoilevansa hyökkääjänsä puolesta.

”Annan anteeksi sille, joka on tehnyt tämän teon. Ja sanon hänelle: ’Sinä olet minun poikani. Rakastan sinua ja tulen aina rukoilemaan puolestasi.’ Ja sen, joka on lähettänyt hänet tekemään tämän, annan myös minä anteeksi Jeesuksen mahtavassa nimessä.” Hän sanoi, että hän on tehnyt tämän. Sydämessäni ei ole mitään muuta kuin rakkaus kaikkia kohtaan. Olipa tuo henkilö sitten kristitty tai ei, se ei haittaa.”

Kehottaa kannattajia olemaan kostamatta

Viitaten Jeesuksen rakkauden sanomaan piispa kehotti myös kannattajiaan ”rukoilemaan koston sijaan”.

”Neuvon sana kaikille rakkaille uskovillemme: teidän on käyttäydyttävä Kristuksen tavoin. Herra Jeesus ei koskaan opettanut meitä taistelemaan. Herra Jeesus ei koskaan opettanut meitä kostamaan. Herra Jeesus ei koskaan sanonut meille ”silmä silmästä ja hammas hampaasta”.

”Uskonnollisesti motivoituneet ääriliikkeet”

Piispa Emmanuelin kerrotaan toipuvan täysin ja palaavan pian papin ja piispan tehtäviinsä.

Tutkinnasta vastaava poliisipäällikkö Karen Webb kieltäytyi paljastamasta 16-vuotiaan arabiankielisen maahanmuuttajanuoren motiivia hyökkäykseen. Hän sanoi kuitenkin, että on olemassa merkkejä ”uskonnollisesti motivoituneesta ääriajattelusta”.

Hyökkäys on luokiteltu myös terrori-iskuksi, mikä antaa Australian poliisille erityiset ja laajennetut valtuudet tutkia ja estää uusia iskuja.

Lähde: Samnytt, Breitbart

Lue lisää aiheesta:

Taas joukkopuukotus Australiassa: useita rukoilijoita ja piispa puukotettu messussa Sydneyssä

 

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Anteeksi antaminen on ihan hyvä asia, koska se eliminoi kostoajattelun. Se vaan ei saa tarkoittaa sitä, että kyseinen puukottaja pääsisi vapaaksi. Tulee ilman muuta laittaa telkien taa, ei koston vuoksi, vaan siksi, että tuon luokan sekopää pitää eristää muista ihmisistä, jotta ei tekisi lisää vahinkoa.

Valitettavasti vankilat eivät oikein auta sekopäitään selkenemään, mutta jotkut harvat selkenevät lähinnä omin neuvoin. Kiihkeän oikeauskoisen puukottelijan kohdalla se on aika epätodennäköistä, joten eristyksissä olon tulisi olla hyvin pitkä.

Ei pidä laskea vapaaksi ennen kuin on varmuus siitä, että ei ole enää vaaraksi toisille. Tällaisissa tapauksissa se vaara toisille loppunee vasta sitten, kun eristetty haudataan.

Ismo Meinander

Tämä on vähän kinkkinen asia muutamastakin syystä.

Ensimmäisenä anekdootti: itse olen saanut joskus törkeitä virheitäni anteeksi täysin vilpittömästi ja vailla minkäänlaisia vaatimuksia tai kostonhalua, ja väitän, että olen tullut paremmaksi ihmiseksi tällaisten kokemusten myötä.

Periaatteessa olen siis piispan kanssa samaa mieltä, että hänen asenteensa on aidosti hänen vakaumuksensa mukainen ja sen vuoksi arvostan hänen kykyään antaa anteeksi puukottajalleen. Kertoo mielestäni paljon miehen ylevyydestä. En todennäköisesti kykenisi samaan.

Sitten kritiikki: jos asialla ryhdytään politikoimaan etenkin sentimentaalisesti ja annetaan viesti, että puukottaja pitää päästää vapaaksi vailla rangaistusta, monikulttuurisuus on rikkaus ja rakastetaan vaan toisiamme, niin annettu viesti on täysin väärä ja on vain ajan kysymys milloin teko toistuu.

Omantunnonkin äänen kun voi herättää vain sellaisessa, jolla sellainen on olemassa jo lähtökohtaisesti. Hyvin todennäköisesti ”uskonnollisesti motivoituneella ääri-ajattelijalla” / islamistilla asiasta herää vain ajatus, että kyse on koko kristillisen yhteisön heikkoudesta jota voi käyttää hyväksi jatkossakin.

Olen muutamassa yhteydessä täälläkin maininnut Kristuksen opetuksesta ”leikata oikea silmä irti” esim. tällaisessa tapauksessa, mikä tarkoittaa tässä kontekstissa vaarallisen henkilön eristämistä yhteiskunnasta. Senkin voi tehdä tietysti tuomitsematta tai kostamatta, jos pokkaa riittää ja vakaumus on aito.

Buddhakin sanoi: ”paha ei koskaan lopu pahalla, paha loppuu vain hyvällä; tämä on ikuinen laki”.

Ongelmaksi yhteiskunnallisesti nykypäivänä muodostuu tästä kuitenkin helposti se, että asiaa tulkitaan sentimentaalisesti ja humanistisesti, jolloin opetuksen sisältö kieroutuu aina siihen pisteeseen asti, että pahantekijää pidetään vain ”olosuhteiden uhrina” tms. soopaa ja uhri jätetään täysin vailla oikeutta, siinä missä pahantekijälle tarjotaan kaikki mahdollinen tuki, apu ja myötätunto.

Ergo: piispa on kova jätkä, mutta politikointi asialla vääristää koko homman irvikuvakseen.