Eurooppa Politiikka

Eduskunta tukee EU:n tilapäisen suojelun direktiivin aktivoimista Ukrainan sotaa pakenevien suojelun varmistamiseksi

Euroopan komissio on ilmoittanut, että se aikoo ehdottaa tilapäisen suojelun direktiivin aktivoimista seuraavassa EU:n neuvoston kokouksessa (oikeus- ja sisäasiat) huomenna torstaina. Tarkoituksena on varmistaa yhtenäinen eurooppalainen ratkaisu, jonka avulla Ukrainasta sotaa pakeneville ihmisille taataan jäsenmaissa välitöntä suojaa ja yhdenmukainen asema.

Suuri valiokunta päätti yksimielisesti, että eduskunta yhtyy hallintovaliokunnan kannanoton mukaisesti valtioneuvoston kantaan ja kannattaa direktiivin aktivoimista. Hallintovaliokunta pitää tärkeänä, että henkilöryhmät, joihin tilapäistä suojelua sovelletaan, kuvataan direktiivin aktivoimiseksi tehtävässä neuvoston päätöksessä riittävän täsmällisesti ja tarkkarajaisesti rajaten tilapäinen suojelu Ukrainan sotaa pakeneviin. Tässäkin yhteydessä on syytä kiinnittää huomiota hybridivaikuttamisen torjuntaan, hallintovaliokunta toteaa.

Suuren valiokunnan kuultavana asiasta oli tänään sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.). Valiokunnan jäsenet ilmaisivat keskustelussa laajaa tukea direktiivin aktivoimiselle ja EU:n yhtenäiselle vastaukselle. Keskustelua käytiin mm. tilapäisen suojelun henkilöryhmien rajaamisen perusteista, väärinkäytösten ja hybridivaikuttamisen mahdollisuuksista ja ehkäisemisestä, keinoista auttaa ihmisten poispääsyä Ukrainasta sekä pakolaisten työmahdollisuuksista Suomessa esim. kausityöntekijöinä.

Asian E 19/2022 käsittelytiedot eduskunnan sivuilla

Vuonna 2001 hyväksytty järjestelmä koskee tilanteita, joissa EU:iin saapuu suuri joukko ihmisiä, jotka eivät voi palata alueelleen esimerkiksi sodan, väkivallan tai ihmisoikeusloukkausten takia. Direktiivin tarkoitus on mahdollistaa suojelun myöntäminen suuremmalle ryhmälle kerrallaan, ilman yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta.

Direktiivillä edistetään myös tilapäistä suojelua saavien henkilöiden vastaanottamisesta EU-maille aiheutuvien vastuiden tasapuolista jakautumista. Direktiivin aktivoinnista päätettäessä jäsenmaat sitoutuvat vastaanottamaan suojelua saavia henkilöitä joko yleisesti tai lukumääräisesti. Direktiivi edellyttää, että jäsenvaltioiden on otettava yhteisvastuun periaatteen mukaisesti vastaan henkilöt, joille voidaan antaa tilapäistä suojelua. Siinä säädetään myös menettelystä henkilöiden siirtämiseksi tarvittaessa jäsenmaasta toiseen.

Suomi määrittelee erikseen mahdollisesti tarvittavan kannan siihen, millä osuuksilla tai määrillä Suomi osallistuu tilapäistä suojelua saavien vastaanottamiseen.

Lähde: Eduskuntatiedotus

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ike

Voiko suurempaa demokratian alasajoa enää olla.

Känkkä

Pakolaisia tulossa ja onhan siellä moni suomalainen autoineen porukkaa hakemassa. Joku tekee sitä yksityishenkilönä ja toiset tilauksesta. Viedään tavaraa ja tuodaan ihmisiä.
Media huutaa Ukrainan hätää ja humanitaarista kriisiä, juu, sellaista sota on.
Mietitään kuitenkin tilannetta, että Ukraina selviää ja liittyy EU:n. Ukraina on laitettava eurokuntoon kaikin tavoin ja se tarkoittaa, että muut jäsenmaat maksavat lisää (veronkorotuksia yms.) rahaa EU:lle, josta ohjataan rahat Ukrainaan. Suomalaiset ovat käytännössä maksaneet Viron EU touhut, mutta se on pientä, jos vertaa Viroa Ukrainaan, on mailla vähän kokoeroa.
Ukrainasta tulisi halpatyövoimaa EU.n työmarkkinoille ja esimerkiksi Suomessa kantavärestön työtilaisuudet vähenisivät ainakin joillakin aloilla ja myös osa nykyisestä ulkomaisesta työvoimasta vaihtuisi halvempiin ukrainalaisiin. Kuviossa on ihan kriisin aineksia.
Ukrainassa tilanne olisi kuitenkin kaikkein hurjin. EU.n myötä hintataso nousisi ja samalla moni ukrainainalainen jäisi työtttömäksi yhteiskunnallisen rakennemuutoksen seurauksena. Käytännössä se tarkoittaisi, että suuri osa Ukrainan kansasta putoaisi köyhyysrajan alapuolelle. Siinä on teille oikea humanitaarinen katastrofi.
Mutta, eihän Suomessa saa ajatella. Pitää vaan määkiä sitä, mitä media käskee.

ike

NWO.

jep

Eiköhän sieltä taas jollain verukkeella saada tuotua kaikki Ukrainassa oleilevat murjaanit tänne. Ukrainalaisia naisia ja lapsiakin ehkä muodon vuoksi mahtuu muutamia mukaan.

Ilkka Forsten

Tuli tässä mieleen vanha vitsi jossa USA yritti lähettää Neuvostoliittoon vakoojan. Uuden suunnitelman mukaan huippukoulutettiin mies, jolla on kaikki avut selviytyä neuvostoliitossa. Kun harjoitukset oli tehty, lähetettiin valittu agentti matkaan. Hän hyppäsi laskuvarjolla Siperiaan. Juuri kun hän oli päässyt maahan, tuli paikallinen siperialainen vastaan ja tokaisi, jaa sitä ollaan amerikkalainen ? Agentti äimisteli miten se noin helposti selvisi, ja kuuli vastauksen. Meillä täällä siperiassa kun ei ole nee*****ä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten