Eurooppa

Nikotiinipussien ostaja voi syyllistyä lääkerikokseen

Kuva: Wikimedia Commons

Moni Viron-matkaaja ei tule ajatelleeksi, että Virossa myytävät nikotiinia sisältävät annospussit luokitellaan Suomessa lääkevalmisteiksi, ei tupakkatuotteiksi. Mikäli ostoskassiin sujahtaa liian vahvoja nikotiiniannospusseja, voi matkustaja Suomeen palatessaan joutua rikostutkinnan kohteeksi.

Nikotiinipussit ovat suuonteloon laitettavia annospusseja, jotka sisältävät nikotiinia, mutta eivät tupakkaa. Nikotiiniannospussien maahantuontia säännellään lääkelaissa ja niitä koskevat siis eri maahantuontirajoitukset kuin nuuskaa.

Nikotiinin määrä annospussissa on merkitsevä tekijä

Nikotiinituotteet määritellään joko itsehoitolääkkeiksi tai reseptilääkevalmisteiksi nikotiinin määrästä riippuen. Reseptilääkevalmisteita ei saa tuoda Suomeen ilman reseptiä. Mikäli matkustaja tuo mukanaan reseptilääkkeitä ilman, että hänelle on lääkemääräystä, asia etenee tapauksesta riippuen valmisteiden haltuunottoon tai jopa esitutkintaan.

– Viime vuonna teimme hieman yli 800 nikotiinivalmisteiden haltuunottoa. Määrä on siis edelleen suuri, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen. Tässä on mukana matkustajien mukanaan tuomien valmisteiden lisäksi myös netistä tilatut.

Vuonna 2020 haltuunottoja oli yli 900 ja vuonna 2019 alle 20.

Lähtökohtaisesti jos tuotteessa on nikotiinia enintään 4 milligrammaa, kyseessä on itsehoitolääke ja jos nikotiinia on yli 4 milligrammaa, kyseessä on reseptilääkevalmiste.

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Robert Holl

Ihan laatusapuskaa oon aina syöttänyt, eli eläinkaupan valikoimia. Tai siis zooplussasta olen alusta asti ruuat tilannut. Veikkaan siis, että penturuoka on se mikä pierettää.
Ja en nyt miksikään ongelmaksi tätä vielä sanoisi, lähinnä vaan huvittaa kun ehdin jo iloita täysin kissanpieruttomasta kodista…

Ilmari

Miksi joku käyttää nikotiinipussia? Nikotiini on hengenvaarallista myrkkyä

juha II

Nikotiinipusseille pitää saada sakot maksettvaksi rikoksesta.suuresta.
Mutta NATO bändäri Salen tekosilla ”EI ole niin väliä juu…”

Zardex

Lääkäreiden pitää suojella lääkemafiaa. Jos ihmiset voisivat itse valita ostaa turvallisimpia ja tehokkaimpia lääkkeitä oireen mukaisesti, ei kukaan mitään lääketeollisuuden myrkkyjä suostuisi käyttämään.

Tuumailija

Näin se menee. Mielellään nämä laillistetut diilerit myyvät pitkiä kuureja jotka sinällään tehoavat mutta samalla rasittavat elimistöä tarpeettomasti.

Itsekin olen esittänyt teesini, millä pääsisin tupakasta eroon, mutta sitä eivät konitohtorit hyväksy, tuputtavat vain nikotiinipusseja yms. tuotetta, vaikka se juuri on se koukuttava myrkky (toki tapa tulee vahvana kakkosena).

Itse juuri nautin rankan antibiootikuurin vuoden alussa, koska kroppa ei salli penisilliiniä tai sulffajohdannaisia. Ensin sairaalassa suoneen 500ml/vrk ja sitten kotihoitona nappeja 3x päivässä/1kk:n ajan.
Pakkihan siinä meni rikki ja vieläkin olen toipumassa lääkkeiden jälkivaikutuksista.

marko

onko tuote yks rasia, puntti vai pussi?

Kainuunkonkari

No nyt kun kansa on aseistariisuttu on hyvä kiristää ruuvia.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa