Eurooppa Kulttuuri Maahanmuutto Politiikka Uutiset

Ruotsi: N-sana Tintti-keskustelussa aiheutti kohun- vartijat kutsuttiin paikalle

Kuvituskuva. Kuva: Kansalainen.

Tukholman Stadsteatern- kulttuurikeskuksessa pidetty Tintti-aiheinen rasismikeskustelu päättyi kohuun. Joku paneelikeskustelua yleisön joukossa seurannut lausui mustia halventavana pidetyn N-sanan, ja vartijat kutsuttiin paikalle. N-sana lausuttiin kysymyksiä paneeliin osallistujille esitettäessä.

Paneelissa ollut valtiotieteilijä ja kirjailija Barakat Ghebrehawariat sanoo N-sanaa käyttäneitä olleen useampia. Hänen mukaansa paneelin järjestäjä ei puuttunut yleisön käyttämiin sanoihin tarpeeksi pontevasti.

”Tilanne päättyi siihen, että poistuin huoneesta”, Ghebrehawariat sanoo. ”Ilmapiiri muuttui erittäin kiivaaksi ja vihamieliseksi”.

Barakat Ghebrehawariat kirjoitti tapahtuneesta sosiaaliseen mediaan.

”Tunnen surua ja pettymystä, mutta painotan että tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Tämä (rasismi) on mennyt liian pitkälle, ja rasistisia ilmauksia kuulee yhä useammin”, hän avautuu somekirjoituksessaan.

Postaus on herättänyt myrskyn sosiaalisessa mediassa.

Stadsteatern- kulttuurikeskus on pyytänyt tapahtunutta anteeksi.

”Jos olisin ollut paikalla, olisin pyytänyt olemaan käyttämättä sellaista sanaa”, pahoittelee keskuksen kulttuuripäällikkö Linda Beijer.

Tämä ei riitä Barakat Ghebrehawariatille.

”Emme halua pahoitteluja, vaan muutoksen”, hän jyrisee.

Tintti-keskusteluun osallistunut kirjailija Ola Wong on eri mieltä Beijerin ja Ghebrehawariatin kanssa.

”Jos osallistuu juuri tätä (N-)sanaa käsittelevään keskusteluun, on merkillistä jos ei kestä sen kuulemista”, Wong kommentoi.

Ola Wongin mukaan Stadsteatern- kulttuurikeskuksella ei ole syytä pyytää anteeksi.

Lähde SVT

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Natalia T_uormala

Olen syntynyt 1960-luvulla. Meille opetettiin -70-luvulla koulussa Suomen valtion toimesta että mustamies on n-. N- itsekin puhuvat n-, joten sakotetaanko minua rasismista jos sanon n- ? Aika Kafkamainen tilanne…

John Quiman

N-sanasta tuli rasistinen, kun vihervassut kopsasivat ideologiaa Amerikoista. Suomessa n-sana ei ollut rasistinen, mutta piti alkaa väittää, että on, jotta saataisiin Suomeen rasismia, jota Suomessa ei mainittavasti ollut. Ei Suomessa ollut n-kereitäkään mainittavasti.

60-luvun alkupuolella erääseen K-kauppaan tuli töihin ihan oikea n-keri. Sitä ihmiset kävivät ihmettelemässä ja minullekin se oli ensimmäinen kerta, kun näin n-kerin. En kuullut yhtään rasistista lausahdusta siitä. Uteliaisuutta oli, joka on luonnollista, mutta ei mitään sen kummempaa.

N-sanan rasistisuus on siis ihan tuulesta temmattu poliittisiin tarpeisiin. Vihervassujen rasismi-leimakirves perustuu valehteluun ja ihmisten tahalliseen harhauttamiseen.

Jari Mallat

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja käytti n-sanaa YLE:n ohjelmassa täysin tahattomasti, eikä se kohdistunut sen kummemmin kehenkään. Toimittaja  Renaz Ebrahimiltä paloi pelihousut täysin. Esko Valtaoja nyt on viimeinen, joka nyt käyttäisi n-sanaa jossain halventavassa tarkoituksessa. Nyt on kuitenkin niin, että maailma kaatuu, jos joku kuuleekin n-sanan. Suomessakin oli vielä 1960-1970-luvuilla huonoa käyttää sanaa mustalainen, piti käyttää sanaa romani. Nyt kuitenkin musalainen on kunniasana. Ainakin minun mielestä. Saahan minuakin kutsua valkolaiseksi, eikä se ole mitään rotusortoa. Ai niin, minähän olen se valkoihoinen heteromies, joka on syyllinen kaikkeen, empäs tuota tajunut.

John Quiman

60-70-luvuilla puhuttiin mustalaista ihan normaalisti. Niihin aikoihin tuli kyllä suosituksia puhua romaneista. Mustalaiset puhuivat itsekin mustalaisista ja ovat käyttäneet mustalainen-sanaa vieläkin.

Niihin aikoihin tuo n-sana oli normaali sana, eikä se itsessään sisältänyt mitään syrjivää tai muuta tunnekuohua. Oli ihan tavallinen sana.

Jos tosiasiallinen pyrkimys olisi päästä siihen rasismista, ei siitä vouhotettaisi sanoja kyttäillen. Ensinnäkin Suomessa on hyvin vähän oikeaa rasismia, paitsi antifasistien ja suvakkien joukossa, koska heille tummempi on parempi ja tummempi on oikeutettu elämään Suomessa suomalaisten piikkiin paremmilla ehdoilla kuin suomalaiset itse.

Sikäli kuin rasismia on, ei se ole sanoista kiinni. Rasismia toteuttava ei ole riippuvainen sanoista. Hänelle merkitsevät teot ja tunteiden ilmaiseminen millä vaan sanoilla. Aina voi keksiä uusia sanoja. Kuten sanottu, suvakit ja antifasistit ovat ainoat merkittävät rasistiryhmät Suomessa, sillä heidän tekonsa perusteet ovat etnisyyteen perustuvia. Rasismia on se, että teot ja valinnat ovat rotuun perustuvia.