Eurooppa Politiikka Uutiset

Saksan ”demokratian edistämislaki” kaatumassa perustuslainvastaisena: Faeserin ja Pausin kirvelevä tappio

Saksan sisäministeri, äärivasemmistolainen Nancy Faeser ja Saksan vihreiden poliitikko Lisa Paus. Kuvakollaasi: YouTube ja Wikimedia Commons.

Saksan liittopäivien tutkimusyksiköiden mukaan ”demokratian edistämistä” koskeva laki on ristiriidassa perustuslain kanssa. Siksi se aiotaan peruuttaa. FDP ei enää kannata sananvapauden rajoittamista.

Se, mitä kriitikot ovat pitkään arvostelleet, on nyt virallista: ”Demokratian edistämislaki”, jolla sisäministeri Nancy Faeser (SPD) ja perheministeri Lisa Paus (Vihreät) haluavat rajoittaa sananvapautta rikoskynnyksestä riippumatta, on perustuslain vastainen. Tähän johtopäätökseen ovat tulleet Saksan liittopäivien tutkimusyksiköt tilannekatsauksessaan, jota Die Welt siteeraa.

Johtavat FDP-poliitikot ovat toistaneet vastustavansa lakiesitystä. Lakiehdotus on näin ollen peruuntumassa. Sen tarkoituksena oli myös varmistaa, että oikeiston vastaisessa taistelussa olevat vasemmistolaiset järjestöt saavat pysyvästi veronmaksajien rahaa. ”Demokratian edistämislaki” oli jo hyväksytty kabinetissa joulukuussa 2022, ja siitä keskusteltiin liittopäivillä ensimmäisen kerran maaliskuussa 2023. Jatkokäsittelyt epäonnistuivat sittemmin liberaalien vastustuksen vuoksi.

FDP:n varapuheenjohtaja Wolfgang Kubicki näkee epäilyksensä vahvistuvan: ”Väitetyssä sankarillisessa taistelussaan oikeistoa vastaan Lisa Paus ja Nancy Faeser halusivat ilmeisesti työntää lain syrjään.” Asiantuntijalausunnossa tehdään selväksi, ”että tämä lakiesitys perustuu liittovaltion hallituksen luvattomaan vallan anastamiseen”. Saksan liittopäivien varapuhemies sanoi Die Weltille: ”SPD:n ja vihreiden ajatusten kannalta tämä tarkoittaa, että demokratian edistämislaki on hajoamassa liittovaltion todellisuuteen.”

”Demokratian edistämislaki”: liittohallitus ei ole vastuussa

Toistaiseksi kriitikot ovat arvostelleet lähinnä sitä, että suunniteltu laki on ristiriidassa perustuslain 11 artiklan kanssa, joka takaa sananvapauden. Siinä todetaan nimenomaisesti, että jokaisella on oikeus tähän oikeuteen ”ilman viranomaisten puuttumista”.

Ennen kaikkea tutkimusyksiköiden lakiasiantuntijat kyseenalaistavat liittovaltion hallituksen lainsäädännöllisen toimivallan. Liittovaltion perustuslakituomioistuimen oikeuskäytännön mukaan liittovaltion hallitus voisi säätää tällaisen lain vain, jos esimerkiksi osavaltioiden säännökset olisivat poissuljettuja. Näin ei kuitenkaan ole.

Liittovaltion perustuslakituomioistuimen mukaan liittovaltion hallituksen lainsäädäntövalta tässä asiassa on ristiriidassa perustuslain 74 artiklan 1 kohdan ja 72 artiklan 2 kohdan kanssa. Aikuisten poliittinen valistus, johon ”demokratian edistämislaki” tähtää ja jota se kuvaa ”yleiseksi hyvinvoinniksi”, on kuitenkin toistaiseksi koskenut vain nuoria.

Lähde: Die Welt

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Kuvan naiset ovat yhtä kauniita kuin viisaitakin. Jos tulisivat vastaan ja vaikka hymyilisivät, tulisi ensimmäiseksi mieleen juosta karkuun.

Ilkka

Olen nähnyt heidät aiemminkin mutta missä ? Hmmm. Painajaisissa.