Eurooppa Muu maailma Tiede ja teknologia

Tekoäly kuluttaa pian enemmän sähköä kuin maailman väkirikkain valtio

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Queenfadesa

Piirisuunnitteluyhtiö Armin toimitusjohtaja Rene Haas arvioi, että tekoälyn tarvitsema energiamäärä ylittää nykyisellä kasvuvauhdilla hurjimmatkin ennusteet.

Nykyisellä vauhdilla maailman datakeskukset kuluttavat Rene Haasin mukaan vuonna 2030 enemmän energiaa kuin Intia, joka on kasvanut maailman väkirikkaimmaksi maaksi.

Mutta tämä luku ei ole vain tekoälyn laskelma – Haas laskee mukaan kaikki datakeskukset, myös Facebookin, Googlen, Netflixin ja Amazonin. Mutta tekoäly on syypää suurimpaan energian kulutuksen kasvuun. Ennusteessa oletetaan, että mikään ei muutu nykytilanteeseen ja että kasvu jatkuu nykyisellä vauhdilla. Tällöin datakeskukset kuluttaisivat vuonna 2030 kolme kertaa enemmän energiaa kuin nyt.

Nykyisellään tekoälylaskenta on erittäin laskentaintensiivistä. Mikä on osasyy siihen, miksi useimmat kehittyneet tekoälymallit ovat maksullisia, jopa loppukuluttajan toimesta.

Haasin varoitus ei ole ensimmäinen, joka on esitetty tekoälyn energiankulutuksen järisyttävästä mittakaavasta. Mutta tietysti Haasilla on taustalla myös oma agendansa, sillä Arm pyrkii kasvattamaan osuuttaan myös palvelinmarkkinoilla. Loppujen lopuksi lähes kaikki maailman matkapuhelimet käyttävät nykyään Arm-pohjaisia suorittimia (mukaan lukien iPhone) ja kaikki uudet Mac-tietokoneet käyttävät myös Applen M-sarjan suorittimia, jotka perustuvat Arm-teknologiaan.

Haas toivoo, että yritykset investoivat datakeskustensa energiatehokkaampiin ratkaisuihin – kuten Arm-yhtiön kehittämiin siruihin. Tällä hetkellä tekoälyn laskentateho saadaan suurelta osin Nvidian erityisesti tekoälyn laskentaan suunnitelluista siruista.

Lähde: Yahoo Finance, Afterdawn

Tilaa
Ilmoita
7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kalle Pelttari

Olihan meilläkin yksi edellinen pääministeri, jonka voisi sanoa olleen älytön, ei siis edes teennäistä tai tekoälyä. Hän ei ehkä kuluttanut sähköä, mutta Suomen varallisuutta miljarditolkulla. Vai olisiko ollut niin, että oli saanut ohjeet maan huipputalousosaajilta Saramolta ja Arhinmäeltä, jotka vannoivat sen nimeen, että velkoja ei tarvitse koskaan maksaa takaisin. Esim. EU:n tukipaketille annetut 7.2 miljardia, jotka muuttuvat velaksi otettuina varmasti yli 10 miljardin korkoineen. Siis kotimaahan tullessaan arvon pääministeri sanoi, että nyt vasta hyvä sopimus tehtiin, annettiin Suomesta Italialle 7.2 miljardia, jotka alkavat olla tällä hetkellä jo aika puhtaasti mafian taskussa.

John Quiman

Tekoäly vie energiaa, joka maksaa, mutta paljon enemmän maksaa maailmaa johtavien tollojen johtama taloudellinen ja poliittinen sirkus.

Ismo Meinander

Asiaa sivuten: Samaan aikaan Suomen kunnat suorastaan vaativat myydä sähkön tuotantonsa ulkomaisille yhtiöille; aina siihen pisteeseen asti, että Supokin on jo huolissaan huoltovarmuudesta. Ahneudella ja lyhytnäköisellä itsekkyydellä ei ole näköjään mitään rajaa enää.

Ilkka Manttari

Pisti uutisissa sama silmään. Ei tolkun häivää. Sama kuin verkkojen myynnissä. Ei nähdä omaa nokkaa pidemmälle ja se nokka on vielä keskimääräistä lyhyempi. Kun tuota määräysvaltaa niin hövelisti jaetaan muualle niin voisihan tuon eduskunnan ja hallituksenkin ulkoistaa, tuskin se työn jäljessä näkyisi. Kaikki annetaan mitä mieleen tulee jos se edes jotenkin hyödyttää kotimaista korruptiota eli isänmaallisia ollaan, kyllä veronmaksajat maksaa.

Ri La

Mielenkiintoinen aihe siitäkin näkökulmasta miten sähkönkulutus / -hinnat ovat kehittyneet. Mutuna heittäisin että kuluttajien sähkönkulutus on laskenut jo vuosia. Perusteena valaistuksen osalta led tekniikkaan siirtymisestä johtuva sähkönsäästö ja lämmityksen osalta suorasähkölämmityksen pienentynyt osuus erilaisten lämpöpumppujen ansiosta. Samaan aikaan on raskasta teollisuuttakin ulos liputettu. Päättelenkin että pääsyyllinen sähkön hinnan nousuun on sähköpörssi. Toki siirtoverkkijen myynnilläkin on osuutensa asiaan. Ja onhan suomessakin jo useita datacenttereitä tuota kulutusta kasvattamassa.

Ilkka Manttari

Melkoinen kummajainen tuo sähköpörssi. Korjatkaa jos olen väärässä mutta käsitykseni mukaan sähkön hinnalla ei ole mitään tekemistä sähkön tuotantokyvyn kanssa. Hinta seuraa kaasun hintaa. En oikein ymmärrä tuollaista riippuvuutta, ei se ainakaan markkinataloutta ole.

John Quiman

Sähköpörssillä voidaan keinotella. Tosiasia on, että jos jollain voidaan keinotella, sillä keinotellaan.