Eurooppa Muu maailma Politiikka Rikos

Ukraina tutkii yli 120 000 Venäjän väitettyä sotarikosta

Ukrainan pääsyyttäjä Andriy Kostin. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 4.0 DEED / President.gov.ua.

Ukrainan pääsyyttäjä Andriy Kostin ilmoitti perjantaina sotarikoksia käsittelevässä konferenssissa 2024, päivää ennen Venäjän Ukrainan hyökkäyksen toista vuosipäivää, että Ukraina tutkii parhaillaan 120 000:ta Venäjän mahdollista sotarikosta.

Andriy Kostin puhui Reutersin kanssa Berliinissä järjestetyssä konferenssissa ja vakuutti, että Ukraina on ”tunnistanut jo 511 rikoksentekijää” ja ”jo [on] 80 tuomiota Ukrainan tuomioistuimissa”. Konferenssin jälkeen Kostin julkaisi X:n (aiemmin Twitter) kautta lausunnon, joka koski noin 120 000 sotarikoksen tutkimisen ”Herkules-kokoluokan tehtävää”. Kostin totesi seuraavaa:

”Me emme ole väsyneitä. Meillä on vain optimismia ja päättäväisyyttä. Keskeisiä periaatteitamme haasteisiin vastaamiseksi ovat tapausten priorisointi, nykyaikaisten välineiden ja tekniikoiden soveltaminen sekä yhteistyö kansainvälisten oikeusmekanismien ja kumppanivaltioiden kanssa. Rikoksentekijät eivät saa jäädä rankaisematta, riippumatta heidän arvoasteestaan ja asemastaan. Ukrainan tuomioistuimet käsittelevät tapauksia 12 venäläistä kenraalia vastaan. Ja niitä tulee lisää.”

Saksan liittovaltion oikeusministeriö isännöi kansainvälistä konferenssia. Kostinin lisäksi konferenssiin osallistuivat muun muassa Saksan oikeusministeri Marco Buschmann, Puolan oikeusministeri, professori Adam Bodnar ja Yhdysvaltain hallituksen edustajat. Konferenssipuheessaan Buschmann vahvisti Saksan tuen Ukrainalle ja kommentoi: ”Kun aseet puhuvat, laki ei vaikene”. Hän lupasi, että Saksa vahvistaa ihmisoikeuslakejaan ja tekee yhteistyötä Ukrainan kanssa.

Konferenssi pidettiin juuri ennen Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen toista vuosipäivää. Muut kansainväliset reaktiot tulivat Yhdysvalloilta ja Iso-Britannialta, jotka molemmat ottivat käyttöön lisää pakotteita Venäjää vastaan.

Lähde: Jurist

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Jotta noin laaja rikosvyyhti saadaan asianmukaisesti selvitettyä, tarkoittaa se sitä, että Ukrainaan pitää lähettää valtava määrä lisää rahaa!

Ilkka

Patruunalähetys riittää niin saadaan tuomiot hoidettua asianmukaisesti. Ihan ensimmäisiä sotarikoksia oli jo se kun Putin lähetti ” vihreitä ” miehiä krimille. Heillä EI OLLUT minkäänlaisia kansallistunnuksia, joka jo sinällään on sotarikos. Tunnuksettomat sotaan osallistuvat katsotaan kansainvälisten lakien mukaan rikolliseksi, ja sitten Putin on ihan eri skaalassa, hänet voisi heittää ankkurin kanssa mereen kuten Osama Bin Ladenin.