Eurooppa Politiikka

Baltian maat valmistelevat ”Maginot-linjaa” puolustautuakseen Venäjää vastaan

Iron Wolf -harjoituksessa testattiin Liettuan armeijan Rautasusi-prikaatin kykyä suorittaa puolustusoperaatioita ja vastahyökkäyksiä yhdessä liittoutuneiden joukkojen kanssa (2022). Kuva: Flickr / CC BY-NC-ND 2.0 DEED / NATO North Atlantic Treaty Organization.

Liettua, Latvia ja Viro investoivat voimakkaasti linnoituksiin Valko-Venäjän ja Venäjän vastaisilla rajoillaan hidastaakseen Venäjän tulevaa etenemistä Eurooppaan.

Liettua, Latvia ja Viro, jotka ovat sekä kooltaan että väkiluvultaan pieniä, vahvistavat puolustustaan Naton ja EU:n liittoutumien ja keskinäisen yhteistyön avulla ennakoiden Venäjän mahdollista hyökkäystä.

Baltian maat kohtaavat merkittävän strategisen haasteen, joka johtuu Venäjän aiheuttamasta uhasta. Venäjästä ne erosivat vain 35 vuotta sitten Neuvostoliiton hajottua. Venäjän aggressiivinen asenne on ollut erityisen ilmeinen sen Ukrainaan tekemän hyökkäyksen jälkeen, ja se on uhannut Baltian tasavaltoja säännöllisesti.

Natoon ja Euroopan unioniin kuuluvina nämä maat ovat tehneet erilaisia kahdenvälisiä sopimuksia erityisistä yhteistyömuodoista, kuten Viron ja Suomen puolustusyhteistyö vuodesta 2022 lähtien.

Niiden maantieteellinen sijainti ei suosi puolustusta; ne ovat pieniä maita, joilta puuttuu strateginen syvyys. Niiden ainoat fyysiset yhteydet kulkevat Itämeren ja liittolaisten antaman ilmatuen kautta, ja Liettualla on kapea maayhteys Puolaan, Suwałkin aukko, jota voi olla vaikea käyttää suuremmille joukoille.

Vaikka liittoutuneiden joukkoja on sijoitettu niiden alueelle, ne ovat eristyksissä eivätkä erityisen vahvoja, ja mahdolliset vahvistukset ovat lähinnä kevyitä ilmavoimien liikkuvia yksiköitä (erityisesti Yhdysvalloista ja Puolan 6. ilmavoimien prikaatin osia).

Kansakunnilla on myös rajoituksia materiaalisten resurssien suhteen, sillä vuoden 2024 puolustusbudjetit ovat 2,1 miljardia euroa, 1,1 miljardia euroa ja 1,3 miljardia euroa. Näin ollen Baltian maat ovat valinneet sotilaallisen yhteistyön puolustustehokkuuden lisäämiseksi.

Merkittävä esimerkki yhteistyöstä on tammikuussa julkistettu yhteinen suunnitelma rakentaa Venäjän ja Valko-Venäjän vastaiselle rajalle linnoituslinja, jonka kokonaispituus on 1 194 kilometriä (sekä 273 kilometriä Kaliningradin alueen rajalla). Kumpikin maa valitsee erikseen keinot rajan vahvistamiseksi.

Viro suunnittelee rakentavansa 600 bunkkeria Venäjän vastaiselle rajalleen, jotka on suunniteltu sulautumaan maisemaan ja välttämään vihollisen havaitsemista. Investoinnit ylittävät todennäköisesti 60 miljoonaa euroa. Liettua sen sijaan aikoo rakentaa 20 teknistä sulkuvarastoa, joihin kuuluu panssarintorjuntaesteitä, kuten metalli- ja teräsbetoniestejä ja piikkilanka-aitoja, ja käyttää niihin tänä vuonna noin 32 miljoonaa euroa, ja merkittävä osa varoista käytetään paikallisesti. Lisäksi Liettua aikoo valmistella teitä, siltoja ja maasiltoja purettaviksi ja käyttää salaojituskaivantoja panssarintorjunta-aitojen pohjana.

Vaikka kunkin maan suunnitelmat eroavat toisistaan, ne pyrkivät koordinoimaan toimiaan. Yhteistyön tuloksena ei ehkä synny Ranskan sotaa edeltäneen Maginot-linjan kaltaista yhtenäistä linnoituslinjaa, vaan pikemminkin kolme erillistä, toisiinsa kytkettyä linjaa erilaisia rakenteita. Tässä lähestymistavassa hyödynnetään Liettuan ja Latvian kokemuksia väliaikaisten rajaturvallisuustoimenpiteiden rakentamisesta Valko-Venäjän kanssa vuosien 2021-2022 muuttoliikekriisin aikana.

Näiden teknisten esteiden ja bunkkereiden tavoitteena on, täydennettynä luonnollisella puolustusmaastolla, viivyttää tai tarvittaessa jopa pysäyttää Venäjän sotilaallinen eteneminen länteen ja mahdollistaa liittoutuneiden vahvistusten saapuminen. Tämä strategia on ratkaisevan tärkeä hyökkäysoperaatioiden onnistumisen kannalta, kuten Ukrainan sota osoitti, jossa linnoituksilla tuettu syvälle kerrostunut puolustus pystyi pysäyttämään paljon suuremmatkin joukot. Baltian maiden päätös palata näihin hieman unohdettuihin puolustusvälineisiin ei ole yllättävä olosuhteet huomioon ottaen.

Yhteistyö ei rajoitu pelkästään linnoitusten rakentamiseen. Baltian maat hankkivat yhdessä aseita, muun muassa M142 HIMARSin kaltaisia tykistön ohjusjärjestelmiä, joista Yhdysvallat kattaa osan kustannuksista ja joiden hankkimista suunnitellaan tulevaisuudessa. Näihin hankintoihin kuuluu erityisesti ballistisia ohjuksia, joilla voidaan iskeä sotilaskohteisiin Pietarin ja Pihkovan kaltaisissa kaupungeissa.

Latvia ja Viro ovat myös yhdessä hankkimassa keskipitkän kantaman (käytännössä lyhyen kantaman, kuten Puolan NAREW-järjestelmä) ilmapuolustusjärjestelmää, ja mahdollisia vaihtoehtoja ovat saksalainen IRIS-T SLM, brittiläinen SkyCeptor, norjalais-amerikkalainen NASAMS ja israelilainen SPYDER-järjestelmä.

Yhteisillä hankinnoilla pyritään varmistamaan Baltian maiden asevoimien yhteentoimivuus, vähentämään puolustuskustannuksia ja parantamaan tehokkuutta. Yhteistyö voi johtaa uusiin yhteistyömuotoihin, kuten uusien sotilasrakenteiden organisointiin, ja se tarjoaa tilaisuuden Puolan puolustusteollisuudelle, sillä Viro on jo hankkinut puolalaisia Piorun-ilmatorjuntaohjuksia, ja Liettua voi mahdollisesti seurata perässä.

Lähde: Remix

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Strateginen tilanne on muuttunut merkittävästi, kun nato on laajentunut uhkaamaan Muurmanskia ja pohjoista merireittiä. Merkkinä siitä on, että Pohjoiselle alueelle ei ole keskitetty ihmisjoukoista koostuvaa sotavoimaa.
      Seuraava Lapin sota käydään ydinasein, kalustoon perustuvin iskuin ja biologisin asein.
      Asumattomalla seudulla tuskin nähdään paikallista informaatiosotaa.

Ilkka

Miten se uhka lisääntyi siitä miksikään sillä Norja on ollut vuosikymmenet NATO:n ulkovartio Pohjoiselle alueelle. Kerro nyt ihmeessä kuinka saat päivästä toiseen aikaan noin putinistisia ajatusmalleja ? ja oletatko ihan vakavalla naamalla, ettei siellä merialueella ole ollut yhtään ydinsukellusvenettä länsivalloilta. Miksi käyttää biologisia aseita ”asumattomalla ” seudulla, haloo…!

John Quiman

Ehkä hän ajatteli, että hyökkääjä ostaa Raja-Joosepin kioskilta Offia, hyttyssuihketta, joka on biologinen ase hyttysten torjuntaan.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by John Quiman
Ilkka

Sen verran kommentoisin tuota bunkkeri-asiaa, ettei mitään voida tänä päivänä rakentaa sen varaan ettei sitä huomattaisi jo hyvissä ajoin. Satelliitit ovat koko ajan taivaalla niin idän kuin lännenkin. Omasta mielestäni vahvojen miinoitteiden käyttö niin että ne ohjaavat vihollisen liikkeitä on huomattavasti tehokkaampaa. Ukrainassa niiden osuus onkin jo huomattu.

Viljamzon _

Kaikki tuo linnoittautuminen on silti turhaa vaikka sota tulisikin. Ei noilla pikkubunkkereilla ole muuta vaikutusta kuin hidaste. Ja koko hommaa ei tosiaan tarvittaisi, jos palattaisiin taas normaaliin elämään.

John Quiman

Hidasteenahan niiden on tarkoituskin toimia. Jos hyvin menee, tulee hidasteesta todella merkittävä. Hyökkäävälle tulee kalliiksi tunkeutua läpi hyvin tehtyjen linnoitusten ja miinakenttien.

Nythän ollaan vuosisatojen mittakaavan mukaisesti normaalissa elämässä: Venäjä uhkaa valloittaa naapureitaan. Siksipä normaalissa elämässä niitä tarvitaan.

Ilkka

Joka tarkoittaa mitä ?

Marko Kristian

Ei venäjä ole hyökkäämässä mihinkään pitkään aikaan, sen sijaan ”länsimaat” näyttää valmistelevan sotaa venäjää vastaan.
Baltian mailla on ns hampaankolossa venäjää vastaan muutenkin, mutta kun se sota tässä sotapsykoosissa alkaa, niin se voipi olla sitten ihmiskunnan loppu.

Ruoste Iskee

Älä naurata. Putte on kyllä näyttänyt mikä hullu on ja jos joku luulee että ryssä ei ole hyökkäämässä täytyy kyllä olla huumeissa. Puolustukseen valmistautuminen on hiukka ERIASIA kun HYÖKKÄÄMINEN. Aika ihme että armeijat ei saisi euroopassa harjoitella mitenkään sillä se on muka hyökkäyksen suunnittelua venäjälle, Mutta kun ryssät harjoittelee, niiden hävittäjä seilaa monesti omien rajojensa ulkopuolella lennelle välillä Viron, Ruotsin ja Suomen ilmatilassa. Ryssät voi näköjään tehdä mitä haluavat mutta muut ei saisi edes puolustautua.

Marko Kristian

Putte ei ole hyökkäämässä mihinkään.
Ukrainassa olisi rauha tullut heti alkuunsa keväällä 2022, mutta USA ja Britannia estivät sen rauhan. Zelenskyi taas sillon oli ihan oikeasti huumeissa, lähetti jopa huumehöyryistä videota työhuoneestaan.
Oletetaan että uskotaan tovereita ja muita ”asiantuntijoita” venäjän armeijan olisi pitänyt kuolla nälkään jo 2-vuotta sitten, ja niiden aseetkin on jostain 1800-luvulta.
Uskotteko te oikeasti kaiken mitä täysin mätä media kirjoittaa?
Koko Ukraina homma alkoi siitä että USA järjesti siellä värivallankumouksen, se on fakta USA on sen itse myöntänyt.

Ruoste Iskee

Kannattas lopettaa se mv ryssäpainoksen lukeminen. Muistappa tuo kirjoituksesi kun eurooppaan alkaa punakone tunkemaan. Mutta jos luulette että ryssä tulee selvimään tuosta niin sepä onkin teiltä uneksintaa. Venäjä tullaan vielä repimään palasiksi tulevista ja tehdyistä terroriteoistaan.

Marko Kristian

Kerro miten se venäjä voisi tänne hyökätä, jos uskomme länsimaisia asiantuntijoita niin ukraina on ihan näinä päivinä voittamassa. Riittää kun lähetetään 100 miljrdia sinne niin voittavat ihan varmasti..

John Quiman

Jos Ukrainaa tuetaan riittävästi, kyllä Ukraina voittaa. On vaan se apu ollut sellaista nyhertämistä tähän asti, että ei ole voinut voittaa.

Venäjä voi hyökätä, kun se omasta mielestään voi hyökätä. Ei kyse ole siitä, onko se mahdollista tai uskottavaa. Kyse on ainoastaan siitä, mitä Kremlissä kuvitellaan. Kaikkeen tulee varautua ja siksi lännessä ollaan palauttamassa armeijoiden kykyä torjua Venäjä.

Venäjällähän kuviteltiin, että Kiovaan marssitaan helposti, mutta ei se sitten niin ollutkaan. Taisivat uskoa voivansa valloittaa koko Ukrainan, koska kovasti yrittivät päästä Odessaankin, mutta siinä kohden se pysäytettiin. Saattavat toistekin kuvitella pystyvänsä valloittamaan jotain lisää.

Viimeksi muokattu 1 kuukausi sitten by John Quiman
John Quiman

Niin, länsimaathan ovat jo vuosia valmistautuneet Venäjälle hyökkäämiseen. Sen todistaa ilmiselvästi se, että lähes kaikissa länsimaissa asevoimat on kutistettu minimiin vuosien mittaan. Samaan aikaan Venäjä panosti hurjasti armeijansa kehittämiseen ja vahvistamiseen.

Puolustusta ei rakenneta noilla uskomuksillasi, että ”ei Venäjä ole hyökkäämässä mihinkään pitkään aikaan”. Sitä rakennetaan vuosien ja vuosikymmenten tähtäimellä. Nyt länsimailla on kiire rakentaa puolustus uudestaan, koska sitä heikennettiin reippaasti siinä uskossa, että Venäjä osaisi jo käyttäytyä ihmisiksi, mutta eipä osannut.