Eurooppa Kulttuuri Politiikka

Britannia: Työväenpuolueen kansanedustaja hyllytettiin väittäessään, etteivät juutalaiset joudu rasismin kohteeksi

Diane Abbott. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Rwendland.

Kiistelty vasemmistolainen työväenpuolueen kansanedustaja Diane Abbott väitti, että juutalaiset ja kiertolaisyhteisön jäsenet (kuten romanit) kokevat ennakkoluuloja vain samalla tavalla kuin punatukkaiset.

Britannian työväenpuolueen kansanedustaja on hyllytetty puolueesta tutkimusten ajaksi sen jälkeen, kun hän oli väittänyt, että juutalaiset eivät kärsi rasismista vaan kokevat vain samanlaisia ennakkoluuloja kuin punatukkaiset henkilöt.

Diane Abbott, joka oli ensimmäinen musta lainsäätäjä Britannian parlamentissa ja joka on entisen kovan vasemmiston työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin läheinen maanmies, esitti huomautukset sunnuntaina julkaistussa The Observer -lehdessä.

Kirjeessään, jonka otsikkona oli ”Rasismi on mustavalkoista”, Abbott myönsi, että vähemmistöt, mukaan lukien juutalaiset ja matkustava kiertolaisyhteisö, ”epäilemättä kokevat ennakkoluuloja”, mutta väitti, ettei tämä ole sama asia kuin rasismi.

”On totta, että monentyyppiset valkoiset ihmiset, joilla on eroavaisuuksia, kuten punatukkaiset, voivat kokea tällaisia ennakkoluuloja”, hän kirjoitti.

”Kansalaisoikeuksia edeltäneessä Amerikassa irlantilaisten, juutalaisten ja kiertolaisten ei tarvinnut istua bussin takaosassa. Etelä-Afrikan apartheidissa nämä ryhmät saivat äänestää. Eikä orjuuden huippuaikoina orjalaivoilla ollut valkoisilta näyttäviä ihmisiä. Rasismia ja ennakkoluuloja käytetään virheellisesti ”usein ikään kuin ne olisivat keskenään vaihdettavissa”, hän lisäsi.

Työväenpuolue kuvaili hänen kommenttejaan ”syvästi loukkaaviksi ja vääriksi” ja ilmoitti pidättävänsä Abbottin virasta, joka istuu nyt itsenäisenä kansanedustajana alahuoneessa.

Myöhemmin hän perui huomautuksiaan ja twiittasi ”pyytävänsä anteeksi aiheuttamaansa ahdistusta” ja väitti, että ”rasismilla on monia muotoja, ja on täysin kiistatonta, että juutalaiset ovat kärsineet sen hirvittävistä vaikutuksista”.

Abbott väitti, että kirje oli ”alustava luonnos”, joka lähetettiin vahingossa.

Järjestöt, kuten Jewish Voice for Labour -ryhmä ja Friends, Families and Travellers -järjestö, jotka pitivät kommentteja ”täysin anteeksiantamattomina”, ovat tuominneet ne jyrkästi.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Abbott on joutunut valokeilaan erittäin kiistanalaisten kommenttien vuoksi.

Hän on aiemmin ottanut kantaa entisen ISIS-morsiamen Shamima Begumin kohteluun, jonka Britannian kansalaisuus peruttiin hänen paettuaan Lontoosta liittyäkseen islamilaiseen kuolemankulttiin Syyriassa, kuvailemalla Begumia ”epätoivoiseksi, toimintaan houkutelluksi teini-ikäiseksi” ja väittämällä, että on ”paljon hyviä syitä” sallia hänen ”palata kotiin”.

Abbottia moitittiin julkisesti viime vuoden marraskuussa myös siitä, että hän oli vihjannut, että teini-ikäisen pojan raiskaus turvapaikanhakijoita majoittavassa hotellissa Koillis-Lontoossa ”johtuu siitä, mitä tapahtuu, kun maahanmuuttajia demonisoidaan”.

Jeremy Corbynin liittolainen oli entinen varasisäasiainministeri hänen ollessaan oppositiojohtajana.

Lähde: Remix

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Minusta kaikki syrjintä, rasismi jne määreet voisi heittää menemään koska fakta on että sitä on tapahtunut kaikissa kulttuureissa ja tapahtuu edelleen. Se ei muutu sillä miksikään että haetaan kiertoilmaisuja, tai koitetaan synnyttää mielikuvaa jostain muusta. Ihminen on olento joka kokee epäluuloa kaikkea erilaisuutta kohtaan. Se on ollut elinehto ja keino selvitä.

John Quiman

Niin, juuri tuosta erilaisuuden epäilemisestä on kyse. On sitten ihan sama mikä se erilaisuus on. Nämä rasisti- ja syrjintäleimakirveet ovat vain poliittisia välineitä, joiden tarkoitus ei olekaan olla totta, vaan ainoastaan poliittisia välineitä ihmisten painostamiseksi haluttuun suuntaan tai vaikkapa hiljaisuuteen.

Ilkka

Jos menet USA:sa mustien asuttamalle alueelle, olet koko ajan silmätikku, kuulet nimittelyä ja kenties uhkauksiakin. Jos se ei sitten täytä kriteereitä, ei silläkään voi olla mitään merkitystä kun valkoinen asettaa reunaehtoja mustalle.

John Quiman

Suomalaiset äärisuvakit osaavat valistaa, että vain valkoinen voi olla rasisti 🙂

Eka Kettunen

Voi voi, kansanedustajalta päässyt nykyisin noudatettava uhrihierarkian järjestys unohtumaan. Takaisin koulunpenkille ”arvopisteitä” opettelemaan, elämmehän sentään pellemaailmassa.

Marko Kyllönen

Eikä orjuuden huippuaikoina orjalaivoilla ollut valkoisilta näyttäviä ihmisiä. ”
Hän on varmaan itse ollut siellä orjalaivoilla ruoska kädessä todistamassa asiaa?
Kyllä niitä valkoisia jopa suomalaisia on aikanaan lähi-itäläiset ryöstänyt orjiksi.
Mitä taas tulee afrikkalaisten orjakauppaan esimerkiksi amerikkaan, niin ne orjien myyjäthän oli mustia afrikkalaisia, valkoiset heitä tietysti myös kauppasi, mutta alkupäässä ihan afrikkalaisia oli kauppiaatkin. Voisi verrastaa poliitikkoihin, myisivät vaikka mummonsa oman etunsa tähden.

John Quiman

Kun puhuvat orjuuden huippuajoista, niin eipä tuo amerikoihin kuljetettujen orjien aika ollut orjuuden huippuaika. Sitä oli tehty kauan ennen ja tehtiin vielä sen jälkeenkin paljon. Taitaa jossain määrin vieläkin olla orjuutta tai siihen rinnastettavissa olevaa olemassa, vaikkakin hyvin piilotettuna.

Haluavat puhua afrikkalaisista orjista amerikoissa ikään kuin ainoana orjuuden historiassa, koska se on poliittisesti tarkoituksen mukaista heidän tavoitteilleen. Valkoisten harrastama orjakauppa sai orjansa afrikkalaisilta kauppiailta, jotka olivat kaupanneet orjia jo kauan ennen ensimmäistäkään amerikoihin vietyä orjaa. Eikä se ollut kuin lyhyt aikakausi orjuuden historiassa. Orjien omistajina valkoiset ovat myös pieni vähemmistö, mutta poliittisin syin valkoisten väitetään olevan merkittävin ryhmä ja ainoita, jotka ovat siitä velkaa.

Toni Lajos

Noh, siinäpä onnistunut valinta lainsäätäjäksi, onnea murjaani.

Uusimmat uutiset