Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Talous

Espanjaan laittomasti saapuvien määrä kasvoi 500 prosenttia jo vuonna 2024 – pääministeri Sánchez palkitsee Marokon 45 miljardin euron rahoituspaketilla

Espanjan Kanariansaarten siirtolaikriisi paisuu. Kuvakaappaus: YouTube.

Uusia maitse ja meritse saapuneita henkilöitä oli 11. helmikuuta mennessä yhteensä 12 262, mikä on 493 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, jota kuvailtiin jo kriisiksi.

Virallisten lukujen mukaan Espanjan alueelle on saapunut vuoden 2024 ensimmäisten kuuden viikon aikana lähes kuusi kertaa enemmän laittomia maahanmuuttajia kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Maata ja merta pitkin saapuneita uusia maahantulijoita kirjattiin 11. helmikuuta mennessä yhteensä 12 262, kun vuoden 2023 ensimmäisten kuuden viikon aikana heitä oli 2 568. Ero on 493 prosenttia, ilmenee YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun (UNHCR) julkaisemista viikkotiedoista.

Valtaosa saapuneista on Afrikasta tulleita venemuuttajia – 12 204 saapumista meritse ja 58 saapumista maitse kirjattiin.

Valtaosa uusista tulijoista käyttää hyväkseen Espanjan mantereesta lounaaseen sijaitsevien Kanariansaarten maantieteellistä haavoittuvuutta, sillä Kanariansaarille on tänä vuonna saapunut tähän mennessä 10 902 siirtolaista. Kriisin laajuutta voidaan mitata siitä, että tämä luku on 902 prosenttia suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan, jolloin Espanjan saariston paikalliset johtajat jo hälyttivät laittoman maahanmuuton kestämättömästä tasosta.

Vuodenvaihteen jälkeen saapuneiden kokonaismäärä on jo yli viidennes viime vuoden kokonaisluvusta, vaikka yleensä ylityksiä on vähemmän epäsuotuisien sääolojen vuoksi, ja yli kolmannes kaikista vuonna 2022 saapuneista.

Espanjan sisäministeriön toimittamat tuoreimmat luvut, joista La Gaceta uutisoi, osoittavat suuntauksen jatkuvan, sillä tänä vuonna laittomasti maahan tulleita henkilöitä on tähän mennessä ollut yhteensä 14 084.

Hätämajoituspaikkoja käytöstä poistetuissa sotilaskasarmeissa ja hotelleissa Manner-Espanjassa

Madridin sosialistihallitusta painostavat kriisin hillitsemiseksi konservatiiviset vastustajat ja maahanmuuttajien kriisipesäkkeiden paikallishallinnon johtajat, jotka ovat ilmaisseet turvallisuushuolia.

Raportoitujen raiskaustapausten määrä Kanariansaarilla on noussut räjähdysmäisesti viime vuosien maahanmuuttovyöryn myötä, ja vuonna 2022 se nousi 167 tapaukseen verrattuna edellisvuonna raportoituihin 91 tapaukseen – lisäys on 84 prosenttia – ja yli kaksinkertaistui viimeisenä pandemiaa edeltävänä vuonna 2019 kirjattuihin 73 tapaukseen verrattuna.

Toinen suuri ongelma on julkisten palvelujen ylikuormittuminen Madridin kanssa, jonka on täytynyt luoda uusia hätämajoituspaikkoja uusille tulokkaille käytöstä poistetuissa sotilaskasarmeissa ja hotelleissa Manner-Espanjassa.

Sosiaalisessa mediassa leviää nyt laajalti kuvamateriaalia valtavista maahanmuuttajajonoista, jotka odottavat veronmaksajien rahoittamia tilauslentoja Kanariansaarilta Madridiin, jotta heidät voitaisiin hajauttaa eri puolille maata.

Myös Espanjan pääkaupungin Barajasin lentoaseman turvapaikkakeskuksen kapasiteettia on jouduttu laajentamaan 50 prosentilla, jotta sinne voidaan ottaa vastaan yhä suurempi määrä suoraan Pohjois-Afrikasta Espanjaan lentäviä matkustajia.

Espanjan vasemmistopääministeri Pedro Sánchez teki keskiviikkona työvierailun Marokon pääkaupunkiin Rabatiin keskustellakseen muun muassa laittomasta maahanmuutosta.

Marokon valtionpäämiehen Mohammed VI:n tapaamista seuranneessa lehdistötilaisuudessa Sánchez ilmoitti suunnitelmista investoida 45 miljardia euroa espanjalaisten veronmaksajien rahoja Marokon infrastruktuurin ja talouden parantamiseen vuoteen 2050 mennessä, mikä sai konservatiivit syyttämään sosialistipoliitikkoa afrikkalaisen valtion suosimisesta Espanjan kustannuksella.

Lähde: Remix

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Ei tuosta tule loppua ennen kuin pelastamiset loppuvat ja lentokentille ilman asianmukaisia papereita saapuvat pakataan takaisin koneeseen ja viedään lentoyhtiön kustannuksella takaisin lähtöpaikkaan. Lentoyhtiöillä on kansainvälisen tavan mukaan velvollisuus viedä takaisin sellaiset, jotka eivät pääse kohdemaahan vailla asianmukaisia papereita. Siksi lentoyhtiöt tarkistavat ainakin joidenkin maiden kohdalla, että on viisumit kunnossa ja joidenkin maiden kohdalla, että on lentolippu ulos maasta valmiiksi ostettu.